BulvárÚj módszer – régi-új trükkök

2019. február 21., csütörtök
 
Új módszer – régi-új trükkök

Az utóbbi időben a fogyasztóvédelem területén ismét egyre több panasz érkezik a termékbemutatókkal kapcsolatban.

 

 

Képünk illusztráció

 

 

 

Mindig vannak olyan cégek, amelyek más rovására szeretnének tisztességtelen anyagi előnyhöz jutni. Sokáig úgy tűnt, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés gyakorlata - a jogszabályi változásoknak köszönhetően - jelentősen visszaesett, sőt majdnem megszűnt. Azonban a vendéglőkben, művelődési házakban tartott bemutatók helyett, a magánházaknál tartott előadások, termékajánlások vannak elterjedőben.

 

Az ilyen bemutatók célközönsége is többnyire az idősebb, könnyebben befolyásolható korosztályból kerül ki. A jó rábeszélő-készséggel rendelkező előadók többnyire sikeresen veszik rá a nyugdíjasokat az aktuális „csodaszerek” megvásárlására. Szerencsére, néhány nap elteltével sokan végiggondolják, hogy tényleg szükségük van-e a megrendelt termékre, s élnek az indokolás nélküli, tizennégy napon belüli elállás lehetőségével.

Több cég is nehezen viselte, hogy a biztosnak tűnő haszontól esik el ilyen módon, ezért olyan áruvásárlási szerződéseket írattak alá, ahol kikötötték, hogy tizennégy napon túl beérkezett elállások esetén az eladót kötbér illeti meg. Itt azt használták ki, hogy a tizennégy napos elállási idő már elterjedt a köztudatban, de az még nem, hogy ezt a tizennégy napot áru vásárlása esetén nemcsak a szerződés megkötésétől, hanem a termék átvételétől is lehet számítani.

Tehát ez a kötbérre vonatkozó kikötés jogellenes, amit bíróságok, több cég esetén, ki is mondtak az ítéletükben.

 

Idős panaszosok keresték meg fogyasztóvédelmi hatóságot, hogy kötbér fizetésére szólították fel őket öt, nyolc év távlatából, a megrendelt, de át nem vett termékek után, holott elálltak a vásárlástól. Mivel tízezer és húszezer forint körüli összegről van szó, sokan bizonyára fizettek is, mert ellenkező esetben akár százezer forintos végrehajtási eljárással, vagy perköltséggel fenyegették meg őket. Ennek a követelésnek jogalapja nincs!

Minden járásban, a járási hivatalokban van már fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakember, a károsultak vagy a fizetésre felszólítottak megkereshetik őket, kérjék a segítségüket, hogy ne legyenek szélhámos cégek áldozatai.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Van már költségvetés

Van már költségvetés

Harmadik nekifutásra lett költségvetése Hódmezővásárhelynek, de ez sem ment annyira simán. Csak a közgyűlés többségét alkotó Fidesz-KDNP-frakció tagjai támogatták.
A test és a lélek jótéteményese

A test és a lélek jótéteményese

Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban több, mint kétezer kiállítása volt a csoportos tárlatokat is számba véve.
Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Már készül az a márciusban nyíló, időszaki régészeti kiállítás, amely az elmúlt fél évtizedben Vásárhelyen és környékén végzett feltárások eredményeit mutatja be.
 

És ezt már olvasta?

Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.