KözéletÚj belépési rendszer a vásárhelyi Polgármesteri Hivatalban

2019. február 12., kedd
 
Új belépési rendszer a vásárhelyi Polgármesteri Hivatalban

Február 11-től a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatalban is bevezették a beléptető rendszert, amely szerint csak a személyazonosság előzetes ellenőrzését követően lehet belépni, kizárólag a Kossuth tér felőli főbejáraton keresztül.

 

 

 

Képünkön ügyintézésre várók a Polgármesteri Hivatal folyosóján (Fotó: VH archív)

 

 


Az országban már több száz helyen, (mint például Szarvason is) évek óta működik beléptető rendszer, egyik megoldásként a vásárhelyi strandhoz hasonló elven működő úgynevezett forgóvillás beléptető rendszer, amely az alkalmazottaknak, illetve a vendégeknek/ügyfeleknek kiadott mágneskártyával nyílik ki.

 

Ezt egy törvény, a '2013. évi L. törvény, az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról' írja elő. Az indoklás szerint biztosítani kell az állam és polgárai számára elengedhetetlen az elektronikus információs rendszerekben kezelt adatok és információk zárt, teljes körű, folytonos és a kockázatokkal arányos védelmét.

 

A vásárhelyi Polgármesteri Hivatal új beléptetési rendszerét – jelenleg – egyszerű módon kívánják megoldani. A portaszolgálat munkatársai fényképes igazolvány felmutatását követően a belépő ügyfeleket sorszámozott belépőkártyával látják el, amelyet távozáskor a portán le kell adni.

 

A Polgármesteri Hivatal közleménye beismeri, hogy közel egy évet csúszik a jogszabály végrehajtása. Ugyanis Dr. Korsós Ágnes címzetes főjegyző 2018. január 12-én hagyta jóvá a Polgármesteri Hivatal Informatikai Biztonsági Szabályzatát, amely – egyebek mellett – az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. tv. (Ibtv.) rendelkezésein alapul.

Mivel a Polgármesteri Hivatal jelenleg nem tesz eleget a rá előírt 4-es biztonsági szint követelményeinek, a Címzetes Főjegyző Asszony által kiadott, jelenleg is hatályos Szabályzat tartalmazza a törvény szerinti megfelelésre vonatkozó cselekvési (intézkedési) tervet is.

Az eredeti intézkedési terv szerint a Polgármesteri Hivatalban a be- és kilépés ellenőrzésére, a fizikai belépés naplózására, a belépési engedélyek ellenőrzésére 2018. június 30-ig kellett volna a szükséges intézkedéseket megtenni. Ennek keretében az ügyfelek gördülékeny és kényelmes beléptetéséhez célszerű lett volna a megfelelő beléptető rendszert kiépíteni, amelyre azonban a Közgyűlés a 2018-as költségvetésben egyáltalán nem biztosított fedezetet. Erre a célra a 2019-es költségvetésben mintegy 50 millió Ft-ot javasoltak, a FIDESZ-frakció azonban a javaslatot nem támogatja.

Az un. ASP rendszer idei évben előirányzott, kötelező elindítása miatt ugyanakkor a fizikai biztonság előírt szintjének teljesítése tovább nem halasztható.

(Az ASP (Application Service Provider) rendszer, az eddig mintegy 1600 önkormányzatot bevonó projekt országos kiterjesztését határozták el, amely az önkormányzatoknak egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként teszi elérhetővé a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását. A szerk.)

 

A vonatkozó jogszabályok nem csupán a szerverek fizikai védelmét írják elő, hanem valamennyi, az informatikai hálózathoz kapcsolódó eszközt, így különösen a számítógépes munkaállomásokat, de a papír alapon tárolt adatokat is védeni kell az illetéktelen hozzáféréstől. Mivel a Polgármesteri Hivatal valamennyi irodájában található legalább egy munkaállomás (számítógép), a teljes épület fizikai védelméről gondoskodni kell – olvasható a rendszer beveztésének szükségességét magyarázó közleményben.

Mostantól, ha valaki nem az Ügyfélszolgálati Irodára, vagy a Kormányablakra tartozó ügyet akar intézni, hanem közvetlenül a Polgármesteri Hivatalba akar bejutni, belépéskor fényképes igazolványukat (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány stb.) fel kell mutatni.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Csak egy tanuló jutott tovább

Csak egy tanuló jutott tovább

A vásárhelyi szakképzésben megtörni látszik az évtizedes lendület: a 37 induló közül csak egy tanuló jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója és a Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén.

 

Tornyai János 24. órája

Tornyai János 24. órája

Különleges tárlattal kezdődött a Tornyai János Emlékév. Vajon mi motiválta Tornyait, a festőművészt, hogy egy vargabetűt tegyen a folklór irányába?

A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat

A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat

Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
Egy színes egyetem színes programsorozata

Egy színes egyetem színes programsorozata

Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 

És ezt már olvasta?

Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."