Kék hírekTűzifa csalás vásárhelyi károsultakkal

2019. január 24., csütörtök
 
Tűzifa csalás vásárhelyi károsultakkal

Szinte minden évben történik csalás tűzifával. Most egy 2017-es, sok károsultat érintő ügyben emelt vádat kilenc személy ellen a Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség

 

 

 

 

 

 

 

 

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a kilenc személlyel szemben, akik 2017-ben az ország különböző pontjain élő 32 sértettet csaptak be tűzifa értékesítéssel összefüggésben.  

A vádirat szerint a vádlottak megállapodtak abban, hogy rendszeres és jogtalan haszonszerzésre törekedve úgy értékesítenek tűzifát az ország különböző településein a megrendelőknek, hogy a vevőket a fa mennyiségével megtévesztik, a ténylegesnél kevesebb faárut adnak át a teljes vételár ellenében. A vádlottak mindezt úgy érték el, hogy a mérlegeket átállították, továbbá a fa köbölése során csaltak oly módon, hogy a sértettek figyelmét elterelték, a szállításra használt gépjármű rakodóterét különböző eszközökkel, például raklapokkal csökkentették.

Ezeken túlmenően a mérőedényekben súlyokat helyeztek el, valamint esetenként a fát nagyobb területen terítették szét, nagyobb mennyiség látszatának keltése érdekében. A vádlottak a vádbeli bűncselekményekből tartották fenn magukat, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, ahogy munkahellyel sem és a cselekményeiket szervezetten követték el.

 

A vádlottak a sértetteket újsághirdetésekkel, jellemzően Hódmezővásárhelyen és környékén történő piacokon való árusítással érték el, de okoztak kárt Békés megyei, valamint Hajdú-Bihar megyei sértetteknek is. A sértettek között volt több idős, és a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására ezen állapotánál fogva korlátozottan képes személy is. A sértetteknek okozott kár nagysága 30 ezer és 1 millió 100 ezer forint között volt.

A járási ügyészség a vádlottakat a sértetteknek okozott kár nagysága szerint minősülő üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás bűncselekményével vádolja.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság fog dönteni.

 

Hasonló ügyet, - szintén hódmezővásárhelyi károsultakkal - göngyölített fel a Rendőrség 2016 novemberére. Akkor a Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség négy férfival szemben emelt vádat. Egy időskorú sértettet csaptak be tűzifa vásárlás ürügyén és még meg is lopták őt. Erről részletesen ITT olvashat!

 

A Vásárhelyi Hírek - néhány éve készített, de azóta is aktuális összeállítása, arról, hogy mire érdemes ügyelni tűzifa vásárláskor:

Tűzifa vásárlás okosan

 

 

 
 
Forrás: Szegedi Törvényszék
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tizenegy érmes helyezés Szentesen

Tizenegy érmes helyezés Szentesen

A Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club és a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége január 19-én rendezte meg a IV. Évindító Nemzetközi Szenior Úszóversenyt.
Programok tavaszig Hódmezővásárhelyen

Programok tavaszig Hódmezővásárhelyen

A Tourinform Iroda segítségével a január végi, februári, márciusi és az áprilisi programokat szedtük csokorba a teljesség igénye nélkül.

Értékes kettős siker

Értékes kettős siker

Az NB I/B 19. fordulójában a Concordia Motax KC Pápa ellen lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli U20-as és felnőttcsapata. Nem is akárhogy!
Tornyai Szabadkán

Tornyai Szabadkán

Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 

És ezt már olvasta?

Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
 
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.
 
Ahol szárnyalhat a fantázia
Ahol szárnyalhat a fantázia A Budapest Arénában 11. Konyhakiállításon olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhat, melyekkel korábban még soha!
 
Elhunyt Tanács Lajos professzor
Elhunyt Tanács Lajos professzor Életének 75. évében hosszú betegség után február 14-én elhunyt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egy kivételes oktató-kutató egyénisége.
 
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban több, mint kétezer kiállítása volt a csoportos tárlatokat is számba véve.
 
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése Tavaly a 37 indulóból egy, idén a 30 tanulóból szintén csak egy jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén.