KözéletTanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért

2019. március 7., csütörtök
 
Tanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért

Energiatudatos Iskola tanúsítványt kapott a Parlamentben tartott ünnepségen a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola.

 

 

 

 

 

 

A jövő generációk léte és életminősége nagyban függ attól, hogy már ma képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről és életünkről alkotott gondolkodásunkat, tudásunkat, majd erre alapozva életformáinkat és szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat, azaz fenntartható módon éljünk. Ez az egyik alapelve az Energiatudatos Iskolákért Programnak. Idén már a tizedik alkalommal hírdettek nyertes pályázókat.

 

A pályázat mottója továbbra is: Tanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért.

 

A köztársasági elnök, az Országgyűlés korábbi elnöke, a Pannónia Szíve térségért felelős miniszterelnöki biztos és a főváros vezetésének képviselői részvételével, a Parlament felsőházát megtölt­ve ünnepelte 10 éves jubileumát a 6. legnagyobb hazai erőműként számon tartott Virtuális Erőmű Program (VEP), amely ma már nemcsak Magyarország legnagyobb zöld erőműve, hanem nemzetközileg díjazott mintaprojekt is.

 

A köztársasági elnöki beszédet követően Molnár Ferenc, a VEP egyik megálmodója és jelenlegi tulajdonosa számos korábbi támogatót megidézve mutatta be az erőmű elmúlt 10 évének sikertörténetét.

 

A beszédeket követően magas kormányzati szereplők közreműködésével került sor a díjak átadására, melyet idén az is különlegessé tett, hogy a Főváros mellett a Megyei Jogú Városok (MJVSz), a Megyei Önkormányzatok (MÖOSz) és a Települési Önkormányzatok (TÖOSz) Szövetsége is belépett a programba, és megtörtént a határon túli magyar területek kapcsán a temesvári VEP alapkő letétele is.

A díjazott vállalatok között megjelentek olyan nagy piaci szereplők, mint a MOL, a GE, a Knorr-Bremse, a Nissan, a Lafarge, a Honeywell, a VELUX vagy éppen a Főtáv és BKV, de belépett a programba az egyetemek közt elsőként a Pécsi Tudományegyetem is.

 

Idén is többféle kategóriában lehetett pályázni, külön a vállatoknak, a települési önkormányzatoknak, az oktatási intézményeknek és egyéneknek.

 

Az Energiatudatos Iskola kategóriában, idén rekordszámú pályázó volt, közülük 30 – általános, közép-, szakképző iskolát, kollégiumot – díjaztak.

Az egyik díjazott a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola volt.   


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vádemelés egy vásárhelyi korrupciós ügyben

Vádemelés egy vásárhelyi korrupciós ügyben

A vásárhelyi ingatlanok felújításakor kenőpénzt kért a kivitelezőktől. Cserében szerződésszerűnek leigazolja az el nem végzett teljesítéseket.
Átadják a Keleti elkerülőt - közösségi eseménnyel megspékelve

Átadják a Keleti elkerülőt - közösségi eseménnyel megspékelve

A műszaki átadás átvételi eljárás tavaly december 18-án megkezdődött. Egy hónappal később az önkormányzat a forgalomba helyezési kérelmet is elpostázta.
Elhunyt Tanács Lajos professzor

Elhunyt Tanács Lajos professzor

Életének 75. évében hosszú betegség után február 14-én elhunyt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egy kivételes oktató-kutató egyénisége.
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai

Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai

Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.
 

És ezt már olvasta?

Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.