Kultúra, oktatásNői néptánc koreográfiák találkozója Székkutason

2019. március 11., hétfő
 

Március 9-én, Hopp Juliska, Hopp Mariska! címmel női és leány koreográfiák találkozója került megrendezésre a székkutasi Murgács Kálmán Művelődési Házban.

 

 

 

 

 


Székkutas központjában e szikrázó napsütéses délutánon közel 200, színpompás népviseletbe öltözött, szebbnél szebb kis- és nagylány, asszony készülődött az első alkalommal meghirdetett néptánc találkozóra.

A zsúfolásig megtelt kultúrházban Törökné Tárkány Katalin rövid megnyitóját követően a rendezvényt szervező Kankalin Néptáncegyüttes férfi tagjai és a Vásárhelyi Népzenetanoda tanulói köszöntötték - nőnapi virág helyett - kalotaszegi muzsikával és tánccal a résztvevő hölgyeket.

 

A fesztiválra csoportok és egyéni indulók érkeztek Makóról, Üllésről, Szegedről, Hódmezővásárhelyről, de még a távoli Magyarhomorogról is. A találkozó különlegessége volt, hogy az óvodástól a nagymamáig több korosztály képviseltette magát, sőt, sokszor a színpadon is együtt táncoltak a generációk.

 

A koreográfiatalálkozó záró momentumaként az összes fellépő egy közös karikázót táncolt el.

„Szívet melengető és egyben hidegrázós élmény volt mind részt venni benne, mind csak kívülről hallgatni a lányok, asszonyok erőt sugárzó énekét” - írta Hajdú Ervin a Kankalin együttes médiafelelőse.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vásárhelyi strand fejlesztése zökkenőkkel

A vásárhelyi strand fejlesztése zökkenőkkel

Az ügyben vizsgálatot indított a rendőrség és a közbeszerzési döntőbizottság, amely szerdán hozott döntésével elmarasztalta az önkormányzatot.

 

Hegedűs Zoltán lett a HSZC kancellárja

Hegedűs Zoltán lett a HSZC kancellárja

Semmit nem tehet a főigazgató a kancellár nélkül, aki fölött csak a miniszter áll. A törvényjavaslat szerint ő felel az intézmények gazdálkodásáért is.
Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők

Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők

Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző évtizedes sikerszériáját tükrözi. 2018-ban és tavaly is Vásárhelyen rendezték a döntőt.
A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A vásárhelyi csapat megmutatta, mennyire is tud valójában szívvel-lélekkel küzdeni. Rég nem látott nézőszám mellett, Kobe Bryantre emlékezve győzte le felnőttcsapatunk a listavezetőt.
 

És ezt már olvasta?

Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
 
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.
 
Ahol szárnyalhat a fantázia
Ahol szárnyalhat a fantázia A Budapest Arénában 11. Konyhakiállításon olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhat, melyekkel korábban még soha!
 
Elhunyt Tanács Lajos professzor
Elhunyt Tanács Lajos professzor Életének 75. évében hosszú betegség után február 14-én elhunyt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egy kivételes oktató-kutató egyénisége.
 
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban több, mint kétezer kiállítása volt a csoportos tárlatokat is számba véve.