GazdaságIsmét lesz bölcsőde a Teleki utcában

2019. szeptember 20., péntek
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában

230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól a Teleki utcai bölcsőde felújítására és újranyitására.

 

 

 

 

 

 

 

Több éve bezárták a bölcsödét. Ám mostanában  felgyorsultak az események az évekig raktárnak használt épülettel kapcsolatban. Idén július 18-án átadták a Csomorkányi Szolgáltató és Foglalkoztató Szociális Szövetkezet telephelyét, a Szent Bernadett Rehabilitációs Foglalkoztatót. Az önkormányzat ingyen biztosította, a szövetkezet felújította az ingatlant, amelyben összesen 12 csökkent munkaképességű embert foglalkoztathattak. Információink szerint, ők hamarosan új telephelyre költöznek.

 

A felújításhoz most rendelkezésre bocsátott 230 millió forint, valószínű része annak az elképzelésnek, amelyet februárban a kormányfő évértékelőjében mondott, miszerint 2022-re minden gyerek számára lesz bölcsődei férőhely Magyarországon, ehhez pedig az elkövetkező 3 évben 21 ezer férőhelyet adnak át. Igaz a kormány még 2015-16-ban például azt ígérte, 2018-ra 60 ezer bölcsődei férőhely lesz az országban. Ehhez képest 2019 elején 47 ezer bölcsődei férőhely volt Magyarországon. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hamar korrigálta az évértékelőn elhangzottakat, mondván „2020-ig terveztük elérni a 60 ezer bölcsődei férőhelyet.”

 

A CSOK és a babváró hitel mindenképpen ösztönzőleg hathat a bölcsődei férőhelyek létesítésére, illetve – mint most Hódmezővásárhelyen – a bezárt intézmények újranyitására.

 

Egyébként az épületből 2012-be költöztek ki a gyerekek. Néhány hónappal később ismét írtunk a Vásárhelyi Hírekben az egykori bölcsődéről, mert betörő tett látogatást az elhagyatott épületben. A kérdés vajon mire számított a 34 éves büntetlen előéletű betörő? A gyerekek ugyanis már hónapokkal előtte kiköltöztek, és iskolapadoknak raktárként szolgált az épület. Valószínű a betörés után szembesülhetett ezzel a ténnyel, mert zsákmánya egy gyermek testmagasságmérő lett, igaz annak is csak percekig örülhetett, mert – egy bejelentést követően - még a helyszínen tetten érték.

 

Az épület hamarosan ismét gyerekzsivajtól lesz hangos, mert elkészültek a tervek, amelyeket a legutóbbi közgyűlésen jóváhagyott a testület, illetve a kistérségi társulás is, így minden feltétel teljesült a pályázathoz.

 

A Polgármesteri Hivatal közleménye szerint a bölcsőde nyitását a városi konzultációs kérdőíven 2033 válaszadó támogatta, ezt a várólisták csökkentése és az utóbbi időben emelkedő születésszám is indokolja.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

 Újra életre kelnek a magazinok oldalai

Újra életre kelnek a magazinok oldalai

140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény

Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény

Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
Hazaköltözzünk Magyarországra? Ne költözzünk? Mi vár ránk otthon?

Hazaköltözzünk Magyarországra? Ne költözzünk? Mi vár ránk otthon?

A hazaköltözzek-ne költözzek haza dilemma kulcstényezőként előkerül a megélhetés költsége és a megszerezhető jövedelem is.
 

És ezt már olvasta?

Újabb 4 tram-train szerelvény készül
Újabb 4 tram-train szerelvény készül A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 26. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 26. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ne várjuk a repülőt
Ne várjuk a repülőt Az Európai Unió, hasonlóan a beszüntetett kullancsirtáshoz, a környezetre károsnak ítéli a légi irtást. A szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt.
 
Tudnivalók az idei nyári diákmunkáról
Tudnivalók az idei nyári diákmunkáról Július 1-től augusztus 31-ig legalább 800 nappali tagozatos Csongrád-Csanád megyei tanuló vállalhat munkát a Nyári diákmunka 2020 program keretében.
 
Nemzetközi egyháztörténeti életrajzgyűjtemény vásárhelyi szerző közreműködésével
Nemzetközi egyháztörténeti életrajzgyűjtemény vásárhelyi szerző közreműködésével A több mint hétszáz oldalas német nyelvű kiadvány a Habsburg-monarchia megyéspüspökeinek levéltári dokumentációra épülő életrajzait mutatja be.
 
Biztos állás a katonai pálya
Biztos állás a katonai pálya Szentesen most végezték el az alapfelkészítést, Hódmezővásárhelyen a Helyőrségi laktanyában most kezdődött 40 fő katonai pályafutásának alapozása.
 
Árvízvédelmi munkálatok
Árvízvédelmi munkálatok Több helyen is az árvízvédelmet javító beruházás zajlik a Tisza alsó szakaszán. A projekt Hódmezővásárhely közigazgatási területét is érinti.