BulvárIdőmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

2019. szeptember 30., hétfő
 
Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Új sorozatunkban – régi újságok segítségével - Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből szemezgetünk. Vannak korosztályok, akiknek tagjai rácsodálkoznak szűkebb pátriájuk régi rövid híreire, és talán vannak akik még emlékeznek egyikre, másikra, vagy hallottak róla.

 

 

 

 

 

 

Nézze meg régebbi cikkünket is:

Időmorzsák  ITT!


Vékony Sándor műhelye már a hódmezővásárhelyi múzeumé, Fazekas Tájház a hivatalos neve. A látogatók bármikor megtekinthetik, maga a „nyugdíjas fazekas” a kertvároson épült modem házába vonult vissza.
„Negyvennyolc évig dolgoztam a mesterségben. Tizenkét éves koromban kezdtem, tizenöt éves koromban már segéd voltam. 1938-ban lettem önálló kisiparos, mivel szögenként szedtem össze a műhelyre valót, s egyenként a szerszámokat. Valamikor nem volt ez olyan virágos mesterség, ezzel a rengeteg díszes edénnyel.” – mondta.

1975 július

 


VISSZHANG
Tisztelt Szerkesztőség!
Augusztus 14—i számukban örömmel olvastam a „Népünk egészségéért” című írást. Feltétlen szükség van sport-toborzásra mindannyiunk egészsége érdekében. Pontos adataim nincsenek, de úgy tudom, hogy a fiatalok jelentős része nem rendelkezik megfelelő fizikummal: A
Csongrád-megyei Víz- és Csatornamű Vállalat kezdeményezésére úszónapközi indult, s a nyári szünidőben többszáz gyerek tanult meg kitűnően úszni. Hódmezővásárhelyen nemcsak a felnőttek, de a gyermekek részére is szerveztek úszásoktatást, s a 7—8 éves gyerekek teljes biztonsággal mozoghatnak a vízben. Szentesen évente kb. háromszázan sajátítják el a vízi jártasságot. Makón a nyolc tanfolyamon százötvenen sikerrel vizsgáztak. Itt. Hódmezővásárhelyen van egy szép kocogópályánk. amelyet naponta többszázan vesznek igénybe. Családommal együtt szintén a kocogómozgalom tagjai vagyunk. Csongrád megyében általában egyre inkább kiszélesedik a sportélet, amelynek örömünkre. lelkes tagjai vannak.
Taba Sándor
6800 Hódmezővásárhely.
Csengettyű köz

(1976 Képes Újság)ELISMERÉS AZ NDK-BÓL A Német Demokratikus Köztársaságban nagy a sikere a hódmezővásárhelyi HÓD- GÉP-nél gyártott univerzális mezőgazdasági pótkocsinak. A gyártmány nemrég másodszor nyerte el az NDK-ban a „Q", vagyis „kitűnő” minősítést. A „Qualitet” szó első betűjével jelzett minősítés hasonló jelentőségű, mint hazánkban a Kiváló Áruk Fóruma emblémájának viselési joga. Gratulálunk a szép sikerhez!

(Képes Újság 1977)

 

 

Apróhirdetés 1977 szeptember
175 cm magas, 28 éves, életvidám elvált asszony vagyok, szakmám, lakásom és egy csodálatos kislányom van. Vidám természetem, széles érdeklődési köröm, társadalmi tevékenységem megóv a magányosságtól, de kell valaki, aki hozzám tartozik, egy vidám . természetű ember, aki társam lenne, házasság is lehetséges. „Szeretetre vágyom 104358” jeligére levelet a hódmezővásárhelyi hirdetőbe kérek.

 


VISSZAÉLÉS?
A népi ellenőrzési bizottság vizsgálatot tartott Hódmezővásárhelyen az elavult vízcsőhálózat felújításával kapcsolatban. Kiderült, hogy a felújítás céljára az egyik utcában egy-egy családi ház tulajdonostól ezer-ezerkétszáz forintot vettek fel, jogtalanul. Ezenkívül a magánterveket — szabályellenesen — a városi tanács építési, közlekedési és vízügyi osztályának vezetője és munkatársai készítették. A vizsgálat nyomán fegyelmi eljárás indult több személy ellen és a visszásságokról értesítették az ügyészséget is.

(1969 október)

 

 

….Találomra, akármelyik népköltészeti alkotást elővehetjük, benne a legfinomabb érzelmi rezdülést is a mindennapi reális élet képei fejezik ki. Aligha kell itt igazolásul példákat hoznunk arra, hogyan hálózza be az ábrázolásnak ez a
reális módja népköltészetünket. Nem is elsősorban az olyan, minden ízében kaján- kodó, reális szemléletre gondolunk, ami az egyik hódmezővásárhelyi népdalban található, Pécely Attila feljegyzése szerint:
Mögbolondult már ez a csősz,
Ennek anyjuk többet ne főzz.
Mög ne kínáld a boromból.
Sem a lovát abrakomból.
Mögkínálom, biz én, apjuk,
Mert mink kendöt ritkán látjuk.
Ha kend kimén a tanyára,
Elgyün a csősz éjszakára.

(Cikkrészlet 1969 december, Képes Újság)

 

(Tükör 1970 január, a nem sokkal később "Szaró Lenin" -ként jegyzett szobor készítése)

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Határtalan óvodaprogram

Határtalan óvodaprogram

A választáson magát megmérető Dr. Grezsa István visszatért eredeti tevékenységéhez, a magyar költségvetésből jóváhagyott tízmilliárdok szétosztásához.
 Makón is letette névjegyét a Boxing Gym Vásárhely

Makón is letette névjegyét a Boxing Gym Vásárhely

Szép bokszteljesítmény született a makói emléktornán. A Boxing Gym Vásárhely két fiatalja is remekelt, de visszatért a szorítóba az egyesület egyik edzője is.
A küzdelmes döntetlen pontot ért

A küzdelmes döntetlen pontot ért

Az őszi szezon egyik legnehezebb mérkőzése várt rájuk. Így is történt, de a lányok harcossága és bátorsága pontot eredményezett.
Szalakóta Látogatóközpont épült a Fehér-tónál

Szalakóta Látogatóközpont épült a Fehér-tónál

Idén 8. alkalommal rendezik meg a Fehértavi Darvadozást. Ebből az alkalomból családi rpogramokkal fűszerezve, a Fehér-tó mellett ünnepélyesen átadják  a Szalakóta Látogatóközpontot
 

És ezt már olvasta?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.