Kultúra, oktatásFolytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése

2020. február 19., szerda
 
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése

Összesen 30 Csongrád megyei tanuló jutott tovább a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett megyei elődöntőiből.

 

 

 

 

 

 

 

Ők 20 szakmában versenyezhetnek tovább a válogatókon, ahol majd eldől, kik lehetnek ott az áprilisi, fővárosi döntőn, amelyet hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon rendeznek meg.

 

A vásárhelyi szakképzők közül a Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 16 tanulója vett részt a versenyen: cukrász: 4 fő, eladó: 4 fő, pincér: 4 fő, szakács: 4 fő és vendéglátásszervező: 9 fő. 

A Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 5 tanulója kezdett az elődöntőknek: ács: 1 fő, villanyszerelő: 1 fő, hegesztő: 2 fő és kőműves: 1 fő.

 

Mint arról írtunk a Vásárhelyi Hírekben, körülbelül 6-8 évvel ezelőtt például cukrász, eladó, kőműves és hidegburkoló, pincér, festő és mázoló szakmákban évente avattak országos helyezettet.

 

Azonban a vásárhelyi szakképzés versenysikerei csökkentek az elmúlt évekhez képest, mert például tavaly a 37 induló közül csak egy tanuló jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén. Idén 30 tanuló nevezett be a HSZC két intézményéből (az Eötvösből nem volt nevező) és megismétlődött a tavalyi eredmény: mindössze a Corvin Mátyás iskola szakács tanulója – Nad Filip - jutott tovább.

 

A február 19-től március 31-ig tartó válogatókon a tanulók gyakorlati, valamint szóbeli feladatokat teljesítenek. A legjobbak pedig a versenysorozat döntőjén, április 20. és 22. között a Szakma Sztár Fesztiválon mérik össze tudásukat, amit idén is a fővárosi HUNGEXPO-n rendeznek meg.

 

A kormány erősen preferálná a szakma tanulását, de az elmúlt évek többféle változása jelzi, hogy nem igazán sikerrel. A változtatásoktól eredményt váró állapot 2010 óta tart, és az önálló oktatási minisztérium megszüntetésével kezdődött, majd elfogadták az új köznevelési törvényt, bekövetkezett az államosítás, a tartalmi szabályozás káosza, amely a szakképzést az elmúlt 10 évben különös erővel sújtotta.

A tavaly novemberben elfogadott törvény radikális változást hoz a pedagógusok helyzetében is, amikor munkavállalót csinál a szakképzésben dolgozó pedagógus közalkalmazottakból. Ez 32 ezer oktatót, pedagógust érint 2020. július 1-től.

 

Mint ismeretes a Tudás- és Innováció-menedzsmentért Felelős Államtitkárság tavaly márciusi közleménye szerint a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellári állását Hegedűs Zoltán kapta.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Idén is van országos döntős

Idén is van országos döntős

Az elődöntő kiértékelését követően a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző 5 tanulója bejutott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjébe.
Szép vásárhelyi sikerek

Szép vásárhelyi sikerek

Február 14 én pénteken volt a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos Ifjú Zongoristák Csongrád megyei Találkozója. Eredmények.
Feleslegesen stresszeltek a szülők

Feleslegesen stresszeltek a szülők

Hódmezővásárhelyen és az agglomerációban a félezer iskoláskorú óvodások szüleinek 35%-a gondolta úgy, hogy csemetéje még maradjon az óvodában.
Rejtélyes eltűnés kérdőjelekkel

Rejtélyes eltűnés kérdőjelekkel

Egyik nap a 26 éve nő kiment a lakásból, ott hagyta kétéves gyermekét és azóta nem látta senki. Most a rendőrség azt mondja K. Juditot megölték. A volt élettársa ügyét újra tárgyalják.
 

És ezt már olvasta?

Idén is jó a Mezőgazdasági Kar felvételi statisztikája
Idén is jó a Mezőgazdasági Kar felvételi statisztikája A statisztikát nézve a legnagyobb érdeklődés a mezőgazdasági mérnöki és a vidékfejlesztési agrármérnöki szak iránt van. Az SZTE idén is ott van a legkedveltebb intézmények között.
 
Választások Vásárhelyen 1990-ben
Választások Vásárhelyen 1990-ben

Harminc éve volt Magyarországon a rendszerváltozás utáni első szabad parlamenti választás, amelynek történetét a Tornyai János Múzeum igazgatója tekintette át.

 
Aki keres, az talál
Aki keres, az talál Varga András vásárhelyi fotós viszont mindig megtalálja a témát a mártélyi természetben. Évtizedek óta szenvedélyesen megörökíti a Tisza, a Mártélyi Holtág évszakait.
 
Megkapják diplomájukat a végzettek
Megkapják diplomájukat a végzettek A hódmezővásárhelyi egykori Főiskolai Karon, most az SZTE Mezőgazdasági Karán eddig végzett több száz hallgatót is érint Palkovics László bejelentése.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 14. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 14. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Indul a virtuális múzeumlátogatás
Indul a virtuális múzeumlátogatás

A Tornyai János Múzeum a bezárás időszakában videósorozatot indít, amelynek első adása április 4-én, szombaton indul.

 
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is

Jön a jó idő, kezdődhetnek a kerti munkák. Sokan szokás szerint leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. Ne tegye!