KözéletFeleslegesen stresszeltek a szülők

2020. február 18., kedd
 
Feleslegesen stresszeltek a szülők

Rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál: a kérelmek 72 százalékáról már döntés született, és ezek 90 százaléka támogató.

 

 

Képünk illusztráció

 

 

 

A hivatal február 17-én valószínűleg arra reagálva adta ki közleményét, miután bejárta a sajtót a hír: még a szülők sem kaphatnak írásos tájékoztatást gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának eredményéről.

A szülők joggal stresszeltek az hír hallatán, hiszen joguk van tudni, milyen vizsgálatok, milyen ismérvek alapján hozta meg döntését az Oktatási Hivatal. Tegyük hozzá, azt is nehezményezték, hogy a szülő, és gyerekekkel foglalkozó óvónők látják legjobban, hogy iskolaérett-e a gyermek, és nem egy idegen.

 

Valóban titoktartási kötelezettség terheli a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságainak azon tagjait, akik az Oktatási Hivatal (OH) felkérésére végzik el az idén szeptemberig tanköteles korba lépő gyerekek iskolaérettségi vizsgálatát. Az erről szóló határozatot a Pedagógiai Oktatási Központok (POK) küldték meg a szakszolgálatoknak.

Valójában teljesen érthető az eljárás, hiszen egy szakértő, aki esetleg ugyanott él, ahol a gyermekeket vizsgálta, nem szabad, hogy megossza ismerőseivel, hogy az adott településen melyik gyereknek milyen a kvalitása, vagy éppen a betegsége, a tanulási nehézsége.  

Azonban természetesen a szülők részletesen is megismerhetik a szakvéleményt, mert mint az Oktatási Hivatal jelezte: "megjelentekkel ellentétben minden szülő megismerheti a saját gyermekéről készült szakértői véleményt."

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben írtunk, igen sok szülő furcsállotta, hogy januártól csak az Oktatási Hivatal dönthet, az iskolahalasztást a szülőnek kell kérelmeznie, idén erre január 31-éig volt lehetőségük. Ha ők nem tudnak döntést hozni, kérhetik az érintett gyermek vizsgálatát az illetékes szakszolgálatnál.

Az ország minden pontján, így Hódmezővásárhelyen is kisebb pánik alakult ki a gyermeküket még nem iskolaérettnek vélő szülők körében. Időközben az eljárás nyugvópontra jutott. A hivatal legfrissebb tájékoztatása szerint mindösszesen 10 874 kérelem érkezett be, ezek 72 százalékáról (7828 kérelem) – február 17-i állapotok szerint - már született döntés, amelyek közül az Oktatási Hivatal 90 százalékban helyt adott a kérelemnek.

 

Hódmezővásárhelyen is hasonlóan alakult a beadott kérelmekkel kapcsolatos eljárás. A városban és az agglomerációban a körülbelül félezer idei iskoláskorúnak számító óvodások szüleinek nagyjából 30-35%-a gondolta úgy, hogy csemetéje még maradjon az óvodában. A beadott kérelmek 90%-át az Oktatási Hivatal jóváhagyta, közülük is csak kevés gyermek – átlagosan tízből két esetben - kérték a Szék utcai szakszolgálat vizsgálatát.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szép vásárhelyi sikerek

Szép vásárhelyi sikerek

Február 14 én pénteken volt a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos Ifjú Zongoristák Csongrád megyei Találkozója. Eredmények.
Egy csodálatos győzelem a csapat életében

Egy csodálatos győzelem a csapat életében

Igazi rangadónak adott otthont a hétvégén a Balogh Imsi Sportaréna, A HLKC NB II-es felnőtt csapata a címvédő Gyulát fogadta.
Karanténban vannak a vásárhelyi egyetemi hallgatók

Karanténban vannak a vásárhelyi egyetemi hallgatók

A Mezőgazdasági Karon tanuló kínai hallgatók két csoportban érkeztek vissza. A Szegedi Tudományegyetem, a kötelező protokollnak megfelelően intézkedett.
Érdeméremmel ismerték el Vincze Gábor munkásságát

Érdeméremmel ismerték el Vincze Gábor munkásságát

A Rendvédelem-történeti Társaság a történész több éve folyó kutatómunkáját ismerte el az érdemérem odaítélésével.
 

És ezt már olvasta?

Idén is jó a Mezőgazdasági Kar felvételi statisztikája
Idén is jó a Mezőgazdasági Kar felvételi statisztikája A statisztikát nézve a legnagyobb érdeklődés a mezőgazdasági mérnöki és a vidékfejlesztési agrármérnöki szak iránt van. Az SZTE idén is ott van a legkedveltebb intézmények között.
 
Választások Vásárhelyen 1990-ben
Választások Vásárhelyen 1990-ben

Harminc éve volt Magyarországon a rendszerváltozás utáni első szabad parlamenti választás, amelynek történetét a Tornyai János Múzeum igazgatója tekintette át.

 
Aki keres, az talál
Aki keres, az talál Varga András vásárhelyi fotós viszont mindig megtalálja a témát a mártélyi természetben. Évtizedek óta szenvedélyesen megörökíti a Tisza, a Mártélyi Holtág évszakait.
 
Megkapják diplomájukat a végzettek
Megkapják diplomájukat a végzettek A hódmezővásárhelyi egykori Főiskolai Karon, most az SZTE Mezőgazdasági Karán eddig végzett több száz hallgatót is érint Palkovics László bejelentése.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 14. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 14. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Indul a virtuális múzeumlátogatás
Indul a virtuális múzeumlátogatás

A Tornyai János Múzeum a bezárás időszakában videósorozatot indít, amelynek első adása április 4-én, szombaton indul.

 
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is

Jön a jó idő, kezdődhetnek a kerti munkák. Sokan szokás szerint leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. Ne tegye!