KözéletEU-s milliárdok a hazai kórházi higiénia javítására

2019. március 7., csütörtök
 
EU-s milliárdok a hazai kórházi higiénia javítására

A Kúria – jogerősen - júniusban dönt arról, hogy kórházankénti bontásban ki kell adni a fertőzéses esetek számát. A kórházban összeszedett fertőzések okozójaként, rangsorában az első helyen a kézhigiéné, majd a húgyúti katéterezések, a lélegeztetéssel összefüggő fertőzések, a műtéti sebfertőzések, valamint az érkatéterezéssel összefüggő fertőzések állnak.

 

 

 

 

 


Az összes kórházi fertőzés 30 százaléka, az orvosi eszközhasználat okozta fertőzéseknek pedig a fele megelőzhető.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, a minisztériummal közösen 11 és fél milliárd forintos uniós támogatásból indítanak programot, amelynek finanszírozását teljes egészében Brüsszel biztosítja.

Az egészségügyi kormányzat célja, hogy felvegye a harcot a kórházi fertőzésekkel szemben és mérsékelje a megbetegedések számát - mondta az egészségügyért felelős államtitkár március 6-án, sajtótájékoztatón.

 

Horváth Ildikó közölte, a társintézményekkel együtt évek óta zajlik a kórházi fertőzések visszaszorításának szakmai, módszertani és jogszabályi "megsegítése", és ezt szolgálja az Emberi Erőforrás Operatív Program 11,43 milliárd forintos projektje is.

 

Kitért arra, hogy az egészségügyi ellátás során fellépő fertőzések csökkentését támogató projekt számos kórházi területen nyújt módszertant az intézményeknek.

Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 2001 óta gyűjti a laboratóriumok és kórházak jelentéseit a kórházi fertőzések típusairól. A szakember is azt hangsúlyozta, hogy vannak olyan fertőzések, amelyeket nem minden esetben lehet elkerülni, de cél kell legyen ezek minimálisra csökkentése.

Egyébként az Európai Unio által finanszírozott program 2020-as befejezése előtt valószínű, hogy a Kúria júniusi döntése után, amely szerint kórházakra bontva tudhatjuk meg fertőzések számát, az is kiderül, hol kell majd minél hamarabb erősíteni a betegellátás közbeni higiénét.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vádemelés egy vásárhelyi korrupciós ügyben

Vádemelés egy vásárhelyi korrupciós ügyben

A vásárhelyi ingatlanok felújításakor kenőpénzt kért a kivitelezőktől. Cserében szerződésszerűnek leigazolja az el nem végzett teljesítéseket.
Átadják a Keleti elkerülőt - közösségi eseménnyel megspékelve

Átadják a Keleti elkerülőt - közösségi eseménnyel megspékelve

A műszaki átadás átvételi eljárás tavaly december 18-án megkezdődött. Egy hónappal később az önkormányzat a forgalomba helyezési kérelmet is elpostázta.
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen

Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen

A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.
Három nap - öt program

Három nap - öt program

Február 14. és 16. között ismét egy teljes hétvége a kulturális sokszínűségről szól majd. Az országos programsorozathoz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ idén is csatlakozik.
 

És ezt már olvasta?

Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.