SportÉletét áldozta Vásárhely és a vidék vívósportjáért

2019. május 7., kedd
 
Életét áldozta Vásárhely és a vidék vívósportjáért

Belovai Péter honvéd vívómesternek állítottak emléket a Vívócentrum falán. Így nem csak József Attila emlékét őrzi az épület, hanem egy olyan sportolóét is, aki életét tette fel a legmagyarabb sport művelésére és tanítására. Tanítványai közül olimpiai és világbajnokok is kikerültek. A Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke Máday Norbert, szívügyének tartja a sportág nagyjai emlékének méltó őrzését. Márki-Zay Péter polgármester és az emléktáblát felajánló Máday Norbert mondott beszédet.

 

 

 

 

 

 

Algyőn született 1912. február 28-án. és nevelkedett. Négy elemit és négy polgári iskolát végzett, majd a veszprémi katonaiskolában folytatta tanulmányait. Szegedi szolgálati helyén fölfigyeltek sport iránti fogékonyságára és sportos alkatára, ezért sportoktatói tanfolyamra küldték, a Magyar Királyi Toldi Miklós Sporttanár és

Vívómesterképző Intézetbe Ez indította el a pályafutását. A második világháború az egész sportiskolát Nyugatra sodorta. Belovai Péter innen visszakerülve, „mint a Horthy hadsereg sporttiszt-helyettese” megkapta a bélyeget. Véglegesen Hódmezővásárhelyen telepedett le. Családot alapított és Patzauer Aladár szeszkereskedő alkalmazta, mivel annak fiát vívni tanította Belovai sportfelkészültségére jellemző volt, hogy a vívás három fegyvernemén kívül még teniszt, tornát és úszást is oktatott, így a vásárhelyi sportközéletben jelentős szerepet kapott. A Patzauer kereskedés államosítása után, a Szent István téri Szeszipari Vállalat vette át az égetett szeszek terjesztését, ahol főkönyvelőként dolgozott tovább. Emberfeletti munkabírása volt. Kenyérkereső állása mellett több sport nemben edzősködött. Utóbb már Makóra is átjárt vívást tanítani, és nyári szünetben, amikor a Lánygimnázium tornaterme bezárt, a munkahelyén, egy raktárban oktatta tovább legjobb tanítványait. Minden edzésen öltönyben végezte fáradságos munkáját. Végül a vívás maradt számára a legkedvesebb, amelyben rendkívüli eredményeket ért el. Ő nevelte dr. Tóth Gézáné Juhász Katalin olimpiai és világbajnok tőrvívót, Gyuricza József világbajnok tőrvívót, Szabó Éva tőrvívó válogatott kerettagot, Kormány Lajos országos vidéki kardbajnokot és más Az OTSH által adományozott mesteredzői kitüntetést már nem tudta átvenni. 1962. december 23-án hunyt el. Egy makói edzésről tért haza, amikor túlhajtott szíve a vonaton hazafelé megállt. Elismerését már posztumuszként kapta. Életét áldozta Vásárhely és a vidék vívósportjáért.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Mezőgazdasági Kar programsorozata

A Mezőgazdasági Kar programsorozata

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi kara az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok idejére három országos és nemzetközi hírű programmal készül.
Lépéselőnyben a Kosársuli

Lépéselőnyben a Kosársuli

A nógrádiak méltó ellenfélként küzdöttek a bevehetetlen, felfokozott hangulatú vásárhelyi erődben. A Kosársuli egy nagy lépéssel közelebb került a feljutáshoz.
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei

Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
Máris itt egy ütős névsor!

Máris itt egy ütős névsor!

A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 

És ezt már olvasta?

Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."