KözéletA norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

2020. január 17., péntek
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyre látogatott a Norvég Királyság magyarországi nagykövete, Olav Berstad és munkatársai. Dr. Márki-Zay Péter polgármesterrel gazdasági és kulturális témákról beszélgettek.

 

 

 

 

 

 


A tárgyaláson kiderült, hogy Norvégia - ahogyan régebben is - szívesen támogatna magyarországi fejlesztéseket és kulturális projekteket, ám a magyar kormány engedélye hiányzik ehhez. Így most mintegy 300 millió eurót zároltak, ennyi nem került kiosztásra a magyar projektekre. Viszont sikerült beazonosítani olyan pályázati forrásokat, amit jövőben Hódmezővásárhely is egészen biztosan meg fog pályázni.

A látogatásra a norvég nagykövetet elkísérte családja, akikkel kilátogatott Mártélyra, ahol Hódmezővásárhely polgármesterével végigsétáltak a tanösvényen és megtekintették a Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpontot, valamint a mellette lévő Ifjúsági Házat, ami annak idején norvég finanszírozással valósulhatott meg.

 

Valószínű kevesen tudják a városban, hogy a „Regionális Környezeti Nevelő Központ kialakítása a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén” című pályázat Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében meghirdetett pályázati pénzből valósult meg.

A Norvég Alap minden ellenvetés nélkül jóváhagyta a város pályázatát és a Végrehajtási Szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat 2008. december hónapban megküldték a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részére.

Önerővel kiegészítve ebből épült meg a Bodnár Bertalan Oktatóközpont területén egy 19 férőhelyes, akadálymentesített ifjúsági szálláshely, nyitott tanteremmel, klímamérő állomással, 7 kilométeres szárazföldi, 4 kilométeres vízi tanösvénnyel, kerékpárokkal, kishajókkal és modern vizsgálati eszközökkel.

Ezeket, már amelyik elérhető, mind a mai napig szívesen használják a Mártélyi holtág iránt érdeklődők, illetve a vásárhelyi óvodás és iskolás csoportok. Hiszen még a környezettudatos nevelést elősegítendő oktatócsomagok is készültek, amelyek a pedagógusok munkáját segítették.

A néhány éve a Norvég Alap támogatásával Mártélyon kialakított műtárgyak közül viszont soknak csak romjai, vagy már csak nyomai vannak meg.

 

Szintén a Norvég Alap finanszírozta Hódmezővásárhelyen az Egészséges Vásárhely Program 4 évvel ezelőtti projektjét. Az állapotfelmérés költségeit a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés program támogatta 144 ezer euroval, körülbelül 45 millió forinttal. A projekt 2016 májusában indult és 2017 áprilisában fejeződött be.

 

 

(Mint ismeretes néhány éve sokáig álltak a projektek és kifizetések a kipattant nemzetközivé terebélyesedett, ám hazánkra nézve kellemetlen befejezésű úgynevezett Norvég Alap-ügy miatt. A nemzetközi diplomáciai feszültséggé szélesedő konfliktus 2014-ben alakult ki egyrészről a magyar kormány, másrészről a Norvég Alap és EGT Alap donor országai és az általuk az alap három programjának magyarországi kezelésével megbízott civil szervezetek között. A Norvég Alap azért függesztette fel a magyarországi kifizetéseit, mert a magyar kormány egyoldalúan változtatta meg a teljes Norvég Alap hazai közreműködő szervezetét, ezért megromlott a diplomáciai viszony Magyarország és Norvégia között.

A magyar kormány tisztviselői bűncselekmények elkövetésével vádolták a civil szervezeteket, ügyükben rendőri és adóhivatali nyomozás indult, az adóhatóság az adószámukat felfüggesztette. A KEHI kezdeményezésére elvégzett ügyészségi vizsgálat eredményeként kiderült, hogy a vizsgált öt civil szervezet közül (melyek az Alapok pénzeinek elosztását végezték) három semmilyen szabálytalanságot nem követett el. A szervezetek elleni, több mint egy éven át tartó nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.) 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak a magyarországi egyházak a Krisztus-hívők egységéért. Vásárhelyen is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez. Napi liturgiák.
Magnetométeres vizsgálat Csomorkányban

Magnetométeres vizsgálat Csomorkányban

Egy hektárnyi területen végeztek magnetométeres kutatást, amelynek célja a kutatási terület pontosítása, erre egymillió forintot nyertek.
Látogatási tilalom az összes kórházban

Látogatási tilalom az összes kórházban

Szeptember 8-tól az összes fekvőbeteg intézményre vonatkozik. Vásárhely valamennyi háziorvosi körzetében lehetséges 3-4 fertőzött.
Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Augusztus 28-án dálután, a tárlat zárása előtt két nappal sajátos tárlatvezetést tartott a fotóművészetet kedvelőknek.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.