Kultúra, oktatásVizes Élőhelyek Világnapja a jövő üzenetével

2019. február 1., péntek
 

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért.

 

 

 

 

 


 Magyarország 1979-ben csatlakozott a Ramsari Egyezményhez.

A csatlakozás évében a listára került területek között szerepel a kardoskúti Fehér-tó, a Hortobágy és a Kis-Balaton, a kiskunsági szikes tavak és csatornák.

 Ekkor került a listára hazánk egyik legjelentősebb vidraállományának otthont adó, a Tisza hullámterén lévő Mártély; valamint Pusztaszer; a Dráva egyik holtága, a Szaporca; valamint a Velencei-tó és a vele egykor összefüggő, ma már különálló, nádassal, úszóláppal borított Dinnyési-Fertő.

 

A Világnap üzenetének fontosságáról Hódmezővásárhelyen sem feledkeznek meg, hiszen közvetve vagy közvetlenül nagy felelősség hárul az itt élőkre, akik egyfajta „tulajdonosai”, gondozói Magyarország egyik – a képzőművészek által is régóta megihletett – szép természeti tájegységének, a Mártélyi Holtágnak.

 

A Világnapra több helyen is gondolnak, élen a Szabadság téri Óvodával, amely a nevelők és a gyerekek által évek óta a környezetvédelem elkötelezettjei.

„A Világnap kapcsán február elsején a gyermekekkel közösen építettünk tavakat, akadálypályákat, s Mártély élővilágával ismerkedtünk egész nap játékosan.”- mondta Bozókiné Szabó Ildikó a Szabadság téri Óvoda szakmai vezetője.

 

A gyerekek megismerkedhettek a Mártélyon élő védett állatok jellegzetes tulajdonságaival, táplálkozási szokásaikkal. A Klímanócskák lelkes kis hódokká és vidrákká váltak. Különböző játékos feladatokon keresztül hívják fel a gyermekek és a szülők figyelmét természetes vizeink védelmére.

 

„A klímaváltozás összetett problémája miatt folyóink és tavaink veszélyben vannak. Rendkívül fontosnak tartom a társadalmi szintű szemléletformálást, hogy a gyerekek felnőve tudatos környezetvédővé váljanak és képesek legyenek együtt cselekedni vizeink védelméért” - mondta el Bozókiné Szabó Ildikó.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Gazdátlan pénztárca egy vásárhelyi parkolóban

Gazdátlan pénztárca egy vásárhelyi...

Három férfi egy vásárhelyi parkolóban pénztárcát talált a földön sok pénzzel,...
Megszűnt a VTV frekvenciája - Maradtak nyitott kérdések

Megszűnt a VTV frekvenciája - Maradtak...

A megszüntető határozatot a Szerdahelyi József Kht., mint  médiaszolgáltató -...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.