Kultúra, oktatásVizes Élőhelyek Világnapja a jövő üzenetével

2019. február 1., péntek
 

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért.

 

 

 

 

 


 Magyarország 1979-ben csatlakozott a Ramsari Egyezményhez.

A csatlakozás évében a listára került területek között szerepel a kardoskúti Fehér-tó, a Hortobágy és a Kis-Balaton, a kiskunsági szikes tavak és csatornák.

 Ekkor került a listára hazánk egyik legjelentősebb vidraállományának otthont adó, a Tisza hullámterén lévő Mártély; valamint Pusztaszer; a Dráva egyik holtága, a Szaporca; valamint a Velencei-tó és a vele egykor összefüggő, ma már különálló, nádassal, úszóláppal borított Dinnyési-Fertő.

 

A Világnap üzenetének fontosságáról Hódmezővásárhelyen sem feledkeznek meg, hiszen közvetve vagy közvetlenül nagy felelősség hárul az itt élőkre, akik egyfajta „tulajdonosai”, gondozói Magyarország egyik – a képzőművészek által is régóta megihletett – szép természeti tájegységének, a Mártélyi Holtágnak.

 

A Világnapra több helyen is gondolnak, élen a Szabadság téri Óvodával, amely a nevelők és a gyerekek által évek óta a környezetvédelem elkötelezettjei.

„A Világnap kapcsán február elsején a gyermekekkel közösen építettünk tavakat, akadálypályákat, s Mártély élővilágával ismerkedtünk egész nap játékosan.”- mondta Bozókiné Szabó Ildikó a Szabadság téri Óvoda szakmai vezetője.

 

A gyerekek megismerkedhettek a Mártélyon élő védett állatok jellegzetes tulajdonságaival, táplálkozási szokásaikkal. A Klímanócskák lelkes kis hódokká és vidrákká váltak. Különböző játékos feladatokon keresztül hívják fel a gyermekek és a szülők figyelmét természetes vizeink védelmére.

 

„A klímaváltozás összetett problémája miatt folyóink és tavaink veszélyben vannak. Rendkívül fontosnak tartom a társadalmi szintű szemléletformálást, hogy a gyerekek felnőve tudatos környezetvédővé váljanak és képesek legyenek együtt cselekedni vizeink védelméért” - mondta el Bozókiné Szabó Ildikó.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Gazdátlan pénztárca egy vásárhelyi parkolóban

Gazdátlan pénztárca egy vásárhelyi...

Három férfi egy vásárhelyi parkolóban pénztárcát talált a földön sok pénzzel,...
Megszűnt a VTV frekvenciája - Maradtak nyitott kérdések

Megszűnt a VTV frekvenciája - Maradtak...

A megszüntető határozatot a Szerdahelyi József Kht., mint  médiaszolgáltató -...
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.