Kultúra, oktatásVizes Élőhelyek Világnapja a jövő üzenetével

2019. február 1., péntek
 

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért.

 

 

 

 

 


 Magyarország 1979-ben csatlakozott a Ramsari Egyezményhez.

A csatlakozás évében a listára került területek között szerepel a kardoskúti Fehér-tó, a Hortobágy és a Kis-Balaton, a kiskunsági szikes tavak és csatornák.

 Ekkor került a listára hazánk egyik legjelentősebb vidraállományának otthont adó, a Tisza hullámterén lévő Mártély; valamint Pusztaszer; a Dráva egyik holtága, a Szaporca; valamint a Velencei-tó és a vele egykor összefüggő, ma már különálló, nádassal, úszóláppal borított Dinnyési-Fertő.

 

A Világnap üzenetének fontosságáról Hódmezővásárhelyen sem feledkeznek meg, hiszen közvetve vagy közvetlenül nagy felelősség hárul az itt élőkre, akik egyfajta „tulajdonosai”, gondozói Magyarország egyik – a képzőművészek által is régóta megihletett – szép természeti tájegységének, a Mártélyi Holtágnak.

 

A Világnapra több helyen is gondolnak, élen a Szabadság téri Óvodával, amely a nevelők és a gyerekek által évek óta a környezetvédelem elkötelezettjei.

„A Világnap kapcsán február elsején a gyermekekkel közösen építettünk tavakat, akadálypályákat, s Mártély élővilágával ismerkedtünk egész nap játékosan.”- mondta Bozókiné Szabó Ildikó a Szabadság téri Óvoda szakmai vezetője.

 

A gyerekek megismerkedhettek a Mártélyon élő védett állatok jellegzetes tulajdonságaival, táplálkozási szokásaikkal. A Klímanócskák lelkes kis hódokká és vidrákká váltak. Különböző játékos feladatokon keresztül hívják fel a gyermekek és a szülők figyelmét természetes vizeink védelmére.

 

„A klímaváltozás összetett problémája miatt folyóink és tavaink veszélyben vannak. Rendkívül fontosnak tartom a társadalmi szintű szemléletformálást, hogy a gyerekek felnőve tudatos környezetvédővé váljanak és képesek legyenek együtt cselekedni vizeink védelméért” - mondta el Bozókiné Szabó Ildikó.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Gazdátlan pénztárca egy vásárhelyi parkolóban

Gazdátlan pénztárca egy vásárhelyi...

Három férfi egy vásárhelyi parkolóban pénztárcát talált a földön sok pénzzel,...
Megszűnt a VTV frekvenciája - Maradtak nyitott kérdések

Megszűnt a VTV frekvenciája - Maradtak...

A megszüntető határozatot a Szerdahelyi József Kht., mint  médiaszolgáltató -...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.