KözéletVéget ért a misszió

2018. április 9., hétfő
 
Véget ért a misszió

MH KFOR Kontingens 17. váltásának misszióból hazatért tagjait feletteseik, szülők, hozzátartozók fogadták Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

 

 

A külszolgálatból hazatért mintegy háromszázötven fős magyar kontingens tagjainak meghatározó többsége a KFOR parancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartozó harcászati tartalék zászlóalj tagjaként látta el a feladatát. Az alegység állományát tizenhat katonai szervezet tagjai alkották, alapvetően azonban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonáiból állt. A kontingens parancsnoka Varga István alezredes volt.

A biztonság és a rend fenntartására ügyeltek Koszovóban, de korlátozás nélkül bármilyen békefenntartó feladatban - határőrizet, keresés-kutatás, járőrözés, ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése, tömegkezelés - részt vehettek. Ugyanakkor a harminc nemzet katonái részére is a magyar kontingens tagjai szervezték és vezették le az úgynevezett tűziszony-leküzdési (Fire Phobia) gyakorlatokat , az elmúlt év novemberében megtartott helyközi választások alkalmával pedig biztosítási feladatokat láttak el.  

 

„Büszke vagyok önökre, mert ismételten beigazolódott, hogy a magyar békefenntartók fegyelmezetten, jó szakmai színvonalon, más országok katonáival kiváló együttműködésben végezték és végzik munkájukat. Legyenek önök is büszkék arra, hogy ebben a misszióban teljesítettek szolgálatot! Kérem, hogy a megszerzett tudásukat, tapasztalataikat adják át kollégáiknak, ezzel is segítve a munkájukat! Mindenekelőtt azonban töltsék el megérdemelt szabadságukat családjaik, szeretteik körében!” – köszönt el a hat hónapos külszolgálatról hazatért katonáktól Schmidt tábornok.

 

A visszafogadó ünnepség hivatalos része elismerések átadásával zárult. A nemzetközi békemisszió során tanúsított kiemelkedő helytállása elismeréséül dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Korom Ferenc vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka adományoztak emléktárgyat és emléklapot a külszolgálat befejezése alkalmával. Donald R. Baker ezredes, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált katonai attaséja pedig a KFOR 14. és 17. váltásában szolgált öt tisztnek és egy altisztnek adta át az USA hadseregének kitüntetését.  

 

 

Szintén a napokban köszöntötték az Irakból a közelmúltban hazatért magyar misszió tagjait Hódmezővásárhelyen. A több mint 160 fős kontingens állományát alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkották.

„Misszióban nem léteznek könnyen végrehajtható feladatok, a most hazatért kontingens tagjainak azonban kimondottan komoly kihívásoknak kellett megfelelniük. Korom Ferenc vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka nevében köszönöm azt a rendkívül magabiztos és példaértékűen magas színvonalon végrehajtott munkát, feszes szolgálatellátásukat, amelyet a tervezettnél valamivel hosszabb külszolgálatuk során tanúsítottak. Kérem, hogy a megszerzett tudást, tapasztalatokat adják át kollégáiknak, ezzel is segítve munkájukat! Mindenekelőtt azonban töltsék el megérdemelt szabadságukat családjaik, szeretteik körében. Legyenek ismét biztos támaszai azoknak, akik lélekben mindig önökkel voltak, s erőt adtak a mindennapok kihívásainak teljesítéséhez!” – köszönt el a több mint hat hónapos külszolgálatról hazatért katonáktól Sándor tábornok.

 

 
 
VH-MH
 

Olvassa el ezt is!

Továbbra is dobogós az SZTE

Továbbra is dobogós az SZTE

Az első helyen legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Debreceni Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet...
A magyarok győztek

A magyarok győztek

A magyarok győztek - jelentette ki Lázár János, azt követően, hogy a szavazatok több mint 52...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Egy hét múlva kiderül
Egy hét múlva kiderül Idegenben kell kiharcolniuk a felsőházban maradást, mert Békés elleni meccsén az utolsó másodpercben egy bravúr hármassal nyertek a vendégek.
 
Csongrád Megyében is kezdődik a szúnyogirtás
Csongrád Megyében is kezdődik a szúnyogirtás A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja. Az önkormányzatok saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.
 
Fényesi Tóth János meghitt irodalmi estre várja a vásárhelyieket
Fényesi Tóth János meghitt irodalmi estre várja a vásárhelyieket Nevét az irodalomkedvelő közönség 2012-től ismerhette meg, a Vásárhelyi Estékkel. Most új sorzatának második estje lesz április 23-án.
 
Aranyos Bóbiták
Aranyos Bóbiták Évek óta a deszki Maros Menti Fesztivál állandó fellépői a BFMK gyermek néptánccsoportjai. Idén a 8-10 éves csapat, a Bóbita csoport képviselte az intézményt.
 
Óriáscsiga és futókacsa – állati jó óra a könyvtárban
Óriáscsiga és futókacsa – állati jó óra a könyvtárban Rendhagyó természetismereti foglalkozást tartott kisiskolásoknak a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete és az Országos Állatvédelmi Alapítvány.
 
Nézze meg mind a 34 tervpályázatot!
Nézze meg mind a 34 tervpályázatot! A városvezetés által tavaly meghirdetett Könyvtár és tudásközpont építészeti megfogalmazása építészeti pályázat valamennyi tervét értékelhetik az olvasók is. 
 
Végső búcsú Hamvas Ödöntől
Végső búcsú Hamvas Ödöntől Április 20-án a Szent István Templomban gyászmisével vettek végső búcsút dr. Hamvas Ödöntől, aki hosszan tartó betegség után 77 éves korában hunyt el.