KözéletVéget ért a misszió

2018. április 9., hétfő
 
Véget ért a misszió

MH KFOR Kontingens 17. váltásának misszióból hazatért tagjait feletteseik, szülők, hozzátartozók fogadták Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

 

 

A külszolgálatból hazatért mintegy háromszázötven fős magyar kontingens tagjainak meghatározó többsége a KFOR parancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartozó harcászati tartalék zászlóalj tagjaként látta el a feladatát. Az alegység állományát tizenhat katonai szervezet tagjai alkották, alapvetően azonban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonáiból állt. A kontingens parancsnoka Varga István alezredes volt.

A biztonság és a rend fenntartására ügyeltek Koszovóban, de korlátozás nélkül bármilyen békefenntartó feladatban - határőrizet, keresés-kutatás, járőrözés, ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése, tömegkezelés - részt vehettek. Ugyanakkor a harminc nemzet katonái részére is a magyar kontingens tagjai szervezték és vezették le az úgynevezett tűziszony-leküzdési (Fire Phobia) gyakorlatokat , az elmúlt év novemberében megtartott helyközi választások alkalmával pedig biztosítási feladatokat láttak el.  

 

„Büszke vagyok önökre, mert ismételten beigazolódott, hogy a magyar békefenntartók fegyelmezetten, jó szakmai színvonalon, más országok katonáival kiváló együttműködésben végezték és végzik munkájukat. Legyenek önök is büszkék arra, hogy ebben a misszióban teljesítettek szolgálatot! Kérem, hogy a megszerzett tudásukat, tapasztalataikat adják át kollégáiknak, ezzel is segítve a munkájukat! Mindenekelőtt azonban töltsék el megérdemelt szabadságukat családjaik, szeretteik körében!” – köszönt el a hat hónapos külszolgálatról hazatért katonáktól Schmidt tábornok.

 

A visszafogadó ünnepség hivatalos része elismerések átadásával zárult. A nemzetközi békemisszió során tanúsított kiemelkedő helytállása elismeréséül dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Korom Ferenc vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka adományoztak emléktárgyat és emléklapot a külszolgálat befejezése alkalmával. Donald R. Baker ezredes, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált katonai attaséja pedig a KFOR 14. és 17. váltásában szolgált öt tisztnek és egy altisztnek adta át az USA hadseregének kitüntetését.  

 

 

Szintén a napokban köszöntötték az Irakból a közelmúltban hazatért magyar misszió tagjait Hódmezővásárhelyen. A több mint 160 fős kontingens állományát alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkották.

„Misszióban nem léteznek könnyen végrehajtható feladatok, a most hazatért kontingens tagjainak azonban kimondottan komoly kihívásoknak kellett megfelelniük. Korom Ferenc vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka nevében köszönöm azt a rendkívül magabiztos és példaértékűen magas színvonalon végrehajtott munkát, feszes szolgálatellátásukat, amelyet a tervezettnél valamivel hosszabb külszolgálatuk során tanúsítottak. Kérem, hogy a megszerzett tudást, tapasztalatokat adják át kollégáiknak, ezzel is segítve munkájukat! Mindenekelőtt azonban töltsék el megérdemelt szabadságukat családjaik, szeretteik körében. Legyenek ismét biztos támaszai azoknak, akik lélekben mindig önökkel voltak, s erőt adtak a mindennapok kihívásainak teljesítéséhez!” – köszönt el a több mint hat hónapos külszolgálatról hazatért katonáktól Sándor tábornok.

 

 
 
VH-MH
 

Olvassa el ezt is!

Továbbra is dobogós az SZTE

Továbbra is dobogós az SZTE

Az első helyen legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Debreceni Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet...
A magyarok győztek

A magyarok győztek

A magyarok győztek - jelentette ki Lázár János, azt követően, hogy a szavazatok több mint 52...
 

És ezt már olvasta?

Kalandra fel - idén is
Kalandra fel - idén is A tervek szerint, a több éves hagyományoknak megfelelően, április első hétvégéjén nyit a Mártélyi Kalandpark, amely éppen idén nyáron lesz 10 éves.
 
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Hódmezővásárhelyi Művésztelepén március 22-én nyílik Máté Hunor kiállítása.
 
Tüzes hosszú hétvége
Tüzes hosszú hétvége Több tűz is volt a hosszú hétvégén, lakástűz és szabadtéri tűzeset is. Egyébként március 15-től az ország teljes területén visszavonták a tűzgyújtási tilalmat.
 
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze Az Erasmus program újabb fejezeteként egy héten át a Liszt Ferenc iskola látja vendégül az öt országból érkezett 25 diákot és 16 felnőtt kísérőt.
 
Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért
Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért Kelebiára utazott március 17-én a HLKC Felnőtt Női csapata. A csoport újonca, a Bácsalmás ellen léptek pályára az NBII hétvégi fordulójában.
 
Lesznek idén fecskéink?
Lesznek idén fecskéink? Már évek óta tavasszal, Vásárhelyen is az eget kémlelik azok is, akiket pár éve még zavart a sok fecskefészek. Azonban egyre kevesebb érkezik. Vajon mi lesz idén?
 
Tavaszi egészség tippek Baracskay Angéla ajánlásával
Tavaszi egészség tippek Baracskay Angéla ajánlásával A Vásárhelyi Hírek állandó háziasszonya nemcsak csodás receptjeivel, hanem remek kondíciójával és egészséges életmódjával is elkápráztatja az olvasókat.