KözéletVéget ért a misszió

2018. április 9., hétfő
 
Véget ért a misszió

MH KFOR Kontingens 17. váltásának misszióból hazatért tagjait feletteseik, szülők, hozzátartozók fogadták Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

 

 

A külszolgálatból hazatért mintegy háromszázötven fős magyar kontingens tagjainak meghatározó többsége a KFOR parancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartozó harcászati tartalék zászlóalj tagjaként látta el a feladatát. Az alegység állományát tizenhat katonai szervezet tagjai alkották, alapvetően azonban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonáiból állt. A kontingens parancsnoka Varga István alezredes volt.

A biztonság és a rend fenntartására ügyeltek Koszovóban, de korlátozás nélkül bármilyen békefenntartó feladatban - határőrizet, keresés-kutatás, járőrözés, ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése, tömegkezelés - részt vehettek. Ugyanakkor a harminc nemzet katonái részére is a magyar kontingens tagjai szervezték és vezették le az úgynevezett tűziszony-leküzdési (Fire Phobia) gyakorlatokat , az elmúlt év novemberében megtartott helyközi választások alkalmával pedig biztosítási feladatokat láttak el.  

 

„Büszke vagyok önökre, mert ismételten beigazolódott, hogy a magyar békefenntartók fegyelmezetten, jó szakmai színvonalon, más országok katonáival kiváló együttműködésben végezték és végzik munkájukat. Legyenek önök is büszkék arra, hogy ebben a misszióban teljesítettek szolgálatot! Kérem, hogy a megszerzett tudásukat, tapasztalataikat adják át kollégáiknak, ezzel is segítve a munkájukat! Mindenekelőtt azonban töltsék el megérdemelt szabadságukat családjaik, szeretteik körében!” – köszönt el a hat hónapos külszolgálatról hazatért katonáktól Schmidt tábornok.

 

A visszafogadó ünnepség hivatalos része elismerések átadásával zárult. A nemzetközi békemisszió során tanúsított kiemelkedő helytállása elismeréséül dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Korom Ferenc vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka adományoztak emléktárgyat és emléklapot a külszolgálat befejezése alkalmával. Donald R. Baker ezredes, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált katonai attaséja pedig a KFOR 14. és 17. váltásában szolgált öt tisztnek és egy altisztnek adta át az USA hadseregének kitüntetését.  

 

 

Szintén a napokban köszöntötték az Irakból a közelmúltban hazatért magyar misszió tagjait Hódmezővásárhelyen. A több mint 160 fős kontingens állományát alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkották.

„Misszióban nem léteznek könnyen végrehajtható feladatok, a most hazatért kontingens tagjainak azonban kimondottan komoly kihívásoknak kellett megfelelniük. Korom Ferenc vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka nevében köszönöm azt a rendkívül magabiztos és példaértékűen magas színvonalon végrehajtott munkát, feszes szolgálatellátásukat, amelyet a tervezettnél valamivel hosszabb külszolgálatuk során tanúsítottak. Kérem, hogy a megszerzett tudást, tapasztalatokat adják át kollégáiknak, ezzel is segítve munkájukat! Mindenekelőtt azonban töltsék el megérdemelt szabadságukat családjaik, szeretteik körében. Legyenek ismét biztos támaszai azoknak, akik lélekben mindig önökkel voltak, s erőt adtak a mindennapok kihívásainak teljesítéséhez!” – köszönt el a több mint hat hónapos külszolgálatról hazatért katonáktól Sándor tábornok.

 

 
 
VH-MH
 

Olvassa el ezt is!

Továbbra is dobogós az SZTE

Továbbra is dobogós az SZTE

Az első helyen legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Debreceni Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet...
A magyarok győztek

A magyarok győztek

A magyarok győztek - jelentette ki Lázár János, azt követően, hogy a szavazatok több mint 52...
 

És ezt már olvasta?

Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.
 
CD készül a Református Ótemplomban
CD készül a Református Ótemplomban Készül a Helyőrségi Zenekar első CD-je, orgonaművész, operaénekes és a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa közreműködésével.
 
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton A festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák is magas minőséget képviselnek. Nyitás október 7-én. Képekkel.
 
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés Szeptember 18-án Márki-Zay Péter polgármester és a kivitelező közösen tette le az épülő vásárhelyi pihenőpark időkapszuláját. Látványterv.