Kultúra, oktatásVásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

2019. március 14., csütörtök
 
Vásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

„A március 15-e alkalmából kitüntetettek életművükkel, alkotásaikkal a magyar nemzet kultúrkincseit gazdagították” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 12-én Budapesten, a miniszteri művészeti és egészségügyi díjak átadásán.

Az állami elismerésben részesítettek egyike a hódmezővásárhelyi Kotormán Norbert szobrászművész.

 

 

 

 

 

Kotormán Norbert 1967-ben született Békéscsabán. 1994-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett szobrász diplomát, majd Villányban szobrász mesterképzésben vett részt. Művei elsődlegesen – egyéni stílusát kialakítva – figurális ábrázolások a sajátosan tömören fogalmazott, ugyanakkor beszédesen formált szobrok.

 

A Hódmezővásárhelyen – a szabadtéri kiállítóhelyként is jól ismert és híres Kotormán tanyán - élő művész munkássága ismert Magyarországon és külföldön is, a kortárs képzőművészeti élet aktív résztvevője.

Legutóbb 2018 augusztusában volt kiállítása a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. (MANK) vásárhelyi művésztelepén, testvérével, Kotormán Lászlóval közösen.

2018 októberében, a Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján Kotormán Norbert szobrászművész a Magyar Művészeti Akadémia díját kapta meg.

 

Művészete ars poetica-jának rövid összefoglalásaként, Kotormán Norbert egészen ritka kivételként úgy abszolút kortárs művész, hogy nem feszegeti sem a műfaj, sem a tradicionális anyaghasználat határait, egyszerűen csak saját nyelvét és gondolkodásmódját érvényesíti a művészettörténeti múltban is közlekedve.

 

Kotormán Norbert március 15-e alkalmából, kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjban részesült.

 

A díjátadó ünnepségen Kásler Miklós úgy fogalmazott, a művészet a lélek talán legfinomabb megnyilvánulása, a művész szeretne értéket adni az emberiségnek és lehetővé tenni az emberek közötti megértést.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc örökségét ápolni

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc...

A honvédelmi miniszter kitüntetésben részesítette a vásárhelyi Kovács Ferencet a hadisírok...
Március 15-e Hódmezővásárhelyen

Március 15-e Hódmezővásárhelyen

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség...
 

És ezt már olvasta?

Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az alkotás örömének kiállítása
Az alkotás örömének kiállítása Változatos kézműves mesterségeket felvonultató 21 aktív és kreatív nyugdíjas kiállítása nyílik. Ötletadó, kedvcsináló alkotások tucatjai láthatók. A kiállítók névsorával.