Kultúra, oktatásVásárhelyi épülettörténetek a Tornyai János Múzeumban

2019. február 2., szombat
 
Vásárhelyi épülettörténetek a Tornyai János Múzeumban

Időutazásra hívja az érdeklődőket a Tornyai János Múzeum február 5-én délután öt órakor nyíló kiállítása, mely megidézi az egykor Hódmezővásárhelyre oly jellemző, mára már nagyrészt eltűnt mezővárosi hangulatot.

 

 

 

 

 

 

Megismerhetik azokat az épületeket – a polgárok, a gazdák és az iparosok házait, a külváros vályogházait, valamint az üzleteket és a malmokat – melyek egykor meghatározták városunk arculatát.

 

A Szücs Ferenc és két ismeretlen fényképész által az 1960-as években és az 1970-es évek elején készített felvételeken látható épületek között van, amit már lebontottak, többüket jelentősen átalakították, és akadnak olyanok is, melyek a mai napig megőrizték az eredeti homlokzatukat. A kiállításban látható az egykor az Ady Endre utcán állt Solti-malom, amelyet nem sokkal a fotózás után lebontották, hogy helyén felépítsék a Munkásőrség székházát, de látható kép Steiner Ferenc tornyos házáról és cigányputriról is.

 

Egy másik, ismeretlen fényképész által az 1970-es évek elején készített fotókon látható, hogy Csúcs városrészben a házak homlokzatát igyekeztek karbantartani, néhol már az épületek korszerűsítésére is sor került, a homlokzatot kőpor vakolattal borították, az ablakokat nagyobbakra cserélték, a lábazatot alászigetelték és a kerítést már betonelemekből is készítettek.

 

 

A Bernátsky Ferenc történész-muzeológus által rendezett kiállítást február 5-én délután öt órakor Dömötör Mihály fotóművész nyitja meg, a tárlat március 31-ig látogatható a közgyűjtemény emeleti termeiben.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hamar lebuktak a vásárhelyi betörők

Hamar lebuktak a vásárhelyi betörők

Egy hódmezővásárhelyi ingatlan két lakrészébe is betört egy 35 éves férfi és...
Vizes Élőhelyek Világnapja a jövő üzenetével

Vizes Élőhelyek Világnapja a jövő üzenetével

Vásárhelyen a Világnapra több helyen is gondolnak, élen a Szabadság téri Óvodával, ahol a...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.