Kultúra, oktatásVásárhelyi épülettörténetek a Tornyai János Múzeumban

2019. február 2., szombat
 
Vásárhelyi épülettörténetek a Tornyai János Múzeumban

Időutazásra hívja az érdeklődőket a Tornyai János Múzeum február 5-én délután öt órakor nyíló kiállítása, mely megidézi az egykor Hódmezővásárhelyre oly jellemző, mára már nagyrészt eltűnt mezővárosi hangulatot.

 

 

 

 

 

 

Megismerhetik azokat az épületeket – a polgárok, a gazdák és az iparosok házait, a külváros vályogházait, valamint az üzleteket és a malmokat – melyek egykor meghatározták városunk arculatát.

 

A Szücs Ferenc és két ismeretlen fényképész által az 1960-as években és az 1970-es évek elején készített felvételeken látható épületek között van, amit már lebontottak, többüket jelentősen átalakították, és akadnak olyanok is, melyek a mai napig megőrizték az eredeti homlokzatukat. A kiállításban látható az egykor az Ady Endre utcán állt Solti-malom, amelyet nem sokkal a fotózás után lebontották, hogy helyén felépítsék a Munkásőrség székházát, de látható kép Steiner Ferenc tornyos házáról és cigányputriról is.

 

Egy másik, ismeretlen fényképész által az 1970-es évek elején készített fotókon látható, hogy Csúcs városrészben a házak homlokzatát igyekeztek karbantartani, néhol már az épületek korszerűsítésére is sor került, a homlokzatot kőpor vakolattal borították, az ablakokat nagyobbakra cserélték, a lábazatot alászigetelték és a kerítést már betonelemekből is készítettek.

 

 

A Bernátsky Ferenc történész-muzeológus által rendezett kiállítást február 5-én délután öt órakor Dömötör Mihály fotóművész nyitja meg, a tárlat március 31-ig látogatható a közgyűjtemény emeleti termeiben.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hamar lebuktak a vásárhelyi betörők

Hamar lebuktak a vásárhelyi betörők

Egy hódmezővásárhelyi ingatlan két lakrészébe is betört egy 35 éves férfi és...
Vizes Élőhelyek Világnapja a jövő üzenetével

Vizes Élőhelyek Világnapja a jövő üzenetével

Vásárhelyen a Világnapra több helyen is gondolnak, élen a Szabadság téri Óvodával, ahol a...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.