Kultúra, oktatásVásárhelyi épülettörténetek a Tornyai János Múzeumban

2019. február 2., szombat
 
Vásárhelyi épülettörténetek a Tornyai János Múzeumban

Időutazásra hívja az érdeklődőket a Tornyai János Múzeum február 5-én délután öt órakor nyíló kiállítása, mely megidézi az egykor Hódmezővásárhelyre oly jellemző, mára már nagyrészt eltűnt mezővárosi hangulatot.

 

 

 

 

 

 

Megismerhetik azokat az épületeket – a polgárok, a gazdák és az iparosok házait, a külváros vályogházait, valamint az üzleteket és a malmokat – melyek egykor meghatározták városunk arculatát.

 

A Szücs Ferenc és két ismeretlen fényképész által az 1960-as években és az 1970-es évek elején készített felvételeken látható épületek között van, amit már lebontottak, többüket jelentősen átalakították, és akadnak olyanok is, melyek a mai napig megőrizték az eredeti homlokzatukat. A kiállításban látható az egykor az Ady Endre utcán állt Solti-malom, amelyet nem sokkal a fotózás után lebontották, hogy helyén felépítsék a Munkásőrség székházát, de látható kép Steiner Ferenc tornyos házáról és cigányputriról is.

 

Egy másik, ismeretlen fényképész által az 1970-es évek elején készített fotókon látható, hogy Csúcs városrészben a házak homlokzatát igyekeztek karbantartani, néhol már az épületek korszerűsítésére is sor került, a homlokzatot kőpor vakolattal borították, az ablakokat nagyobbakra cserélték, a lábazatot alászigetelték és a kerítést már betonelemekből is készítettek.

 

 

A Bernátsky Ferenc történész-muzeológus által rendezett kiállítást február 5-én délután öt órakor Dömötör Mihály fotóművész nyitja meg, a tárlat március 31-ig látogatható a közgyűjtemény emeleti termeiben.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hamar lebuktak a vásárhelyi betörők

Hamar lebuktak a vásárhelyi betörők

Egy hódmezővásárhelyi ingatlan két lakrészébe is betört egy 35 éves férfi és...
Vizes Élőhelyek Világnapja a jövő üzenetével

Vizes Élőhelyek Világnapja a jövő üzenetével

Vásárhelyen a Világnapra több helyen is gondolnak, élen a Szabadság téri Óvodával, ahol a...
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.