Kultúra, oktatásVásárhelyen nem jött be? - Szegeden szeptembertől elindul!

2019. október 7., hétfő
 
Vásárhelyen nem jött be? - Szegeden szeptembertől elindul!

Idén már el sem indult az elsőévesek képzése a Metropol Egyetem Vásárhelyre hívott kihelyezett tagozatán. Az SZTE viszont elindítja a turizmus-vendéglátás közgazdász képzést.

 

 

 

 

BKF nyílt nap Vásárhelyen 2010-ben (Fotó: VH archív)

 

 

 

 

Lassan elhal, az annak idején a városvezetési és a megyei ipari és kereskedelmi kamara nagy lobbizásának eredményeként Hódmezővásárhelyre telepített Budapesti Kommunikációs Főiskola – a városlakók által kicsit nagyképűnek tartott - úgynevezett ’Tudásközpontnak’ nevezett kihelyezett tagozata.

 

A nagy „hurráoptimizmus” még azt a tényt is elhomályosította, hogy a kihelyezett tagozatot az egykori SZTK felújított épületébe a Corvin Mátyás Szakközépiskolával igencsak szűkös társbérletbe költöztették. Egyébként a Corvint éppen abban az időszakban ebrudálták ki a kertvárosi épületükből, amikor a cukrász, a szakács, a felszolgáló tanulóik sorra hozták a hazai és nemzetközi eredményeket.

 

A Budapest Kommunikációs Főiskola 2010-ben azzal toborozta a vásárhelyi és környéki, illetve vajdasági diákokat, hogy az intézményben végzett diákok diplomájának piaci értéke nő, az iskola számára pedig számos nemzetközi lehetőség nyílik meg. Két szakkal kezdtek.

 

Ennek némileg ellentmond, hogy a BKF-ről 2015-től Metropolitan Egyetem névre keresztelt intézmény hódmezővásárhelyi tagozatán például az abban az évben végzettek közül csak néhánynak volt konkrét munkaajánlata. De nagy volt a lemorzsolódás is: 2011-ben a vásárhelyi tagintézmény 74 hallgatóval indult, közülük a végzéskor 36-an tettek eredményes záróvizsgát, de – a nyelvvizsga hiánya miatt - csak 17 hallgató vehette át a diplomáját. 

Ugyanakkor 2015-től már csak a turizmus-vendéglátás szak indult 22 elsőévessel. Akkor még összesen 127-en tanultak a vásárhelyi tagozaton.

 

A később az állami finanszírozás megszüntetése, vagyis a magánegyetemi tanulás fizetőssé válása végképp drámaian befolyásolta a jelentkezési lelkesedést. Idén szeptemberre már olyan kevesen – összesen 11-en – jelentkeztek, hogy nem is indult el a turizmus-vendéglátás szak.

Arról nincs hír, hogy milyen sors vár a Metropol vásárhelyi tagozatára, ha a mostani évfolyamok is végeznek.

 

Arról viszont van a Vásárhelyi Híreknek információja, hogy a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara hosszas előkészületek után jövőre elindítja a turizmus-vendéglátás közgazdász alapszakot, amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyott. Az újonnan induló szakra 2020. február 15-ig jelentkezhetnek a továbbtanulni vágyó fiatalok. A képzés magyar és angol nyelven is elérhető lesz mindazok számára, akik a turizmus iránt érdeklődnek. 

 

Több mint 30 szervezet – köztük a régió meghatározó szállodái, éttermei, utazási irodái, valamint országos és helyi szervezetei – fejezték ki korábban támogatásukat a szak egyetemi alapképzésben való indításával kapcsolatban. Ez pedig elhelyezkedési lehetőséggel is kecsegtet.

 

A többi gazdaságtudományi alapszaktól eltérően a képzési idő 8 félév, amelyből az utolsó két félévet kötelező szakmai gyakorlattal fogják eltölteni a hallgatók. Ez elősegíti a frissdiplomások gyakorlati ismereteinek és szakmai kapcsolatainak bővítését. A Turizmus-vendéglátás szakon tanuló hallgatóknak a képzés végére két nyelvvizsgát is meg kell szerezniük.

 


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy innovatív vásárhelyi művészé a Tornyai Plakett

Egy innovatív vásárhelyi művészé a...

A tradicionális útról letérni nem igazán akaró vásárhelyi alkotók mellett,...
Szép győzelem nagy gólkülönbséggel

Szép győzelem nagy gólkülönbséggel

Sikerült hazai pályán tartani a pontokat a Deszk ellen a szombati Női kézilabda bajnokság, NB II 3....
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.