KözéletVásárhelyen is folytatódik

2018. október 23., kedd
 
Vásárhelyen is folytatódik

Csongrád megyében a tavalyi kampányhoz képest 8 százalékkal nőtt a humán papilloma vírus elleni védőoltást igénylők aránya.

 

 

 

 

 

 

Az előzetes felmérések alapján a 2018/2019-es tanévben 7. osztályos lányok körében 1735-en jogosultak a térítésmentes védőoltásra. A kiosztott szülői nyilatkozatok 99,3 százalékát küldték vissza, ebből 1435-en nyilatkoztak úgy, hogy igénylik gyermekük számára az oltás beadását - ez a jogosultak 82,7 százaléka. A járások közül a legnagyobb arányban a Hódmezővásárhelyi – Makói járásban élnek a lehetőséggel, itt a jogosultak 88 százaléka kérte az oltást, ezt követi Szentes járás 84,4 és Szeged járás 80,9 százalékkal. A védőoltási kampányban 102 oktatási intézmény vesz részt.

 

A HPV elleni védőoltás a 2018/2019-es tanévben is térítésmentesen igényelhető a 7. évfolyamba járó leányok számára. A védőoltáshoz a humán papilloma vírus 9 típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott betegségek elleni, GARDASIL 9 elnevezésű vakcinát biztosítja az állam. Azok a leánytanulók vehetik igénybe, akik betöltötték 12. életévüket és 2018 szeptemberében kezdték meg az általános iskola 7. évfolyamát.A védőoltás önkéntes, beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. Az oltóanyagok osztása Csongrád megyében folyamatosan zajlik, a vakcinák döntő része már az iskolaorvosoknál van, akik iskolai kampányoltás keretében beadják az érintetteknek. A védettség kialakításához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. A vakcina első adagját 2018 októberében, a másodikat pedig 2019 tavaszán kapják meg a lányok. A védőoltás beadása a szexuális élet megkezdése előtt nagyon fontos, életet menthet!

 

Az EVP keretein belül Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008 őszétől alanyi jogon, ingyenesen biztosítja a 13 éves, 7. osztályos vásárhelyi leányok méhnyakrák elleni Humán Papilloma Vírus (HPV) védőoltását, mely az első korosztálynál meg is kezdődött: a 7. osztályos leányok több mint 90%-a részesült már az első 2 oltásban.

A 2008-as induláskor csak azokat oltották be, akiknek a szülei is hozzájárultak. Akkor 261 lány közül 237-nek engedélyezték a szülei az oltást. 10 éve az országban 26 városban kaphatták meg ingyenesen a méhnyak-rák elleni védőoltást a diákok, azonban Hódmezővásárhelyen volt a legnagyobb az érdeklődés. A 13 éves lányok 92 százaléka kapta meg a HPV elleni oltás első injekcióját. A teljes védettséghez összesen három oltás kell.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az önkéntes állatvédők filléres gondjai

Az önkéntes állatvédők filléres gondjai

A városban a legaktívabb Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének tagjai hálásak...
Egy minden várakozást felülmúló akció

Egy minden várakozást felülmúló akció

Kitűnő ötletnek bizonyult a Szeretem Vásárhelyt Egyesület által Hódmezővásárhelyen először...
 

És ezt már olvasta?

Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.
 
Érmes sikerek Olaszországban
Érmes sikerek Olaszországban A Hód Fitness SE. sportolói is ott voltak Európa egyik legrangosabb megmérettetésén és mint évek óta, most is bizonyították hazai és nemzetközi hírnevüket. Eredményekkel és képekkel.
 
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban Asszonyok a Horthy-korszakban című programsorozat előadásán a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítójának életéről és tevékenységéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton A szombat délelőtti tematikus tárlatvezetés a Tornyai-plakettes alkotóinak és kortársainak alkotói koncepciójára, látásmódjára fókuszál.