Kultúra, oktatásVásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik

2019. március 25., hétfő
 

Ebben az évben tizenkettedik alkalommal találkoznak Makón a Natura Marosmenti Művésztelep alkotói, akik közül huszonegy művész képei és plasztikái a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Az Úton címet viselő tárlat látogatóit Karsai Ildikó grafikusművész, a művésztelep vezetője kalauzolta március 22-én délután a közgyűjteményben.

 

 

 

 

 

 

Barcsay Jenő és Endre Béla barátsága makói szálon keresztül köttetett - emlékeztetett Karsai Ildikó -, s ahogyan ez a kézfogás a múltban megtörtént, úgy a jelenben ilyen találkozásként értékelhető, hogy a vásárhelyi múzeum bemutatja a makói művésztelep alkotóinak munkáit.

Bár a Natura Marosmenti Művészetelep mindössze tucatnyi évet számol, Runay Gyula már 1925-ben szervezett művésztelepet főiskolai tanítványainak a Maros-parti városban, amelynek létrehozásában az az Espersit János volt segítségére, aki Vásárhelyről került Makóra – illusztrálta a két település múltbéli kulturális kapcsolatainak színességét a művésztelep vezetője.

 

A Tornyai János Múzeumban kiállított anyagban szerepelnek Mészáros Gábor „Mészy” (1958-2013) plasztikái, aki meghatározó egyénisége volt nemcsak a művésztelepnek, hanem a kortárs magyar kerámiaművészetnek is. Az idei alkotótábor az ő személye előtt is tiszteleg majd. A válogatott kollekcióban helyet kaptak a művésztelep legfiatalabb alkotójának, Mágori Dániel fotói is, aki a fényképezés legmodernebb technikáit felhasználva, drónt alkalmazva mutat új perspektívát a szemlélőnek. Az ő egyik mestere pedig a Vásárhelyhez ezer szállal kötődő, s a művésztelep állandó meghívott alkotója, Dömötör Mihály fotóművész, akinek Makó környékén megörökített keresztjeit láthatják a múzeumba betérők. A két város művészkapcsolatait erősíti V. Nagy Nándor szobrászművész is, aki szintén évek óta résztvevője a makói nyári alkotói folyamatnak.

 

A makói Natura Marosmenti Művésztelep csoportos kiállítása március végéig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Régészeti munkára várja az önkénteseket a Tornyai-múzeum

Régészeti munkára várja az önkénteseket a...

A török által 1595-ben elpusztított Csomorkány területén a régészek...
Erős ellenfél - még erősebb felállásban

Erős ellenfél - még erősebb felállásban

Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a...
 

És ezt már olvasta?

Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek A ranglista értékelése szerint a kutatás, fejlesztés és innováció nemzetközi szinten elismert. Ebben erőteljesen részt vesz a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar is.
 
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen Június második hetében nemzetközi találkozó helyszíne volt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége.
 
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely múzeumai is. Izgalmas programok élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.