Kultúra, oktatásVásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik

2019. március 25., hétfő
 

Ebben az évben tizenkettedik alkalommal találkoznak Makón a Natura Marosmenti Művésztelep alkotói, akik közül huszonegy művész képei és plasztikái a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Az Úton címet viselő tárlat látogatóit Karsai Ildikó grafikusművész, a művésztelep vezetője kalauzolta március 22-én délután a közgyűjteményben.

 

 

 

 

 

 

Barcsay Jenő és Endre Béla barátsága makói szálon keresztül köttetett - emlékeztetett Karsai Ildikó -, s ahogyan ez a kézfogás a múltban megtörtént, úgy a jelenben ilyen találkozásként értékelhető, hogy a vásárhelyi múzeum bemutatja a makói művésztelep alkotóinak munkáit.

Bár a Natura Marosmenti Művészetelep mindössze tucatnyi évet számol, Runay Gyula már 1925-ben szervezett művésztelepet főiskolai tanítványainak a Maros-parti városban, amelynek létrehozásában az az Espersit János volt segítségére, aki Vásárhelyről került Makóra – illusztrálta a két település múltbéli kulturális kapcsolatainak színességét a művésztelep vezetője.

 

A Tornyai János Múzeumban kiállított anyagban szerepelnek Mészáros Gábor „Mészy” (1958-2013) plasztikái, aki meghatározó egyénisége volt nemcsak a művésztelepnek, hanem a kortárs magyar kerámiaművészetnek is. Az idei alkotótábor az ő személye előtt is tiszteleg majd. A válogatott kollekcióban helyet kaptak a művésztelep legfiatalabb alkotójának, Mágori Dániel fotói is, aki a fényképezés legmodernebb technikáit felhasználva, drónt alkalmazva mutat új perspektívát a szemlélőnek. Az ő egyik mestere pedig a Vásárhelyhez ezer szállal kötődő, s a művésztelep állandó meghívott alkotója, Dömötör Mihály fotóművész, akinek Makó környékén megörökített keresztjeit láthatják a múzeumba betérők. A két város művészkapcsolatait erősíti V. Nagy Nándor szobrászművész is, aki szintén évek óta résztvevője a makói nyári alkotói folyamatnak.

 

A makói Natura Marosmenti Művésztelep csoportos kiállítása március végéig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Régészeti munkára várja az önkénteseket a Tornyai-múzeum

Régészeti munkára várja az önkénteseket a...

A török által 1595-ben elpusztított Csomorkány területén a régészek...
Erős ellenfél - még erősebb felállásban

Erős ellenfél - még erősebb felállásban

Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.