Kultúra, oktatásVárostörténeti fotókiállítás

2019. február 6., szerda
 

A Tornyai János Múzeum gazdag fotógyűjteményéből állította össze a közgyűjtemény Lebontva, átalakítva, megőrizve – Vásárhelyi épülettörténetek című kiállítását, az ötven-hatvan évvel ezelőtt készült, a város lakóházait, ipari és középületeit megörökítő fotók felhasználásával Bernátsky Ferenc, a múzeum történésze.

 

 

 

 

 

 

 

– A fotók egy-egy pillanatot ragadnak meg és adnak át az örökkévalóságnak – fogalmazta meg Miklós Péter, a múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a képek csak akkor élnek, ha valaki nemcsak nézi, de látja is azokat. A tavalyi évben az Emlékpont jelentette meg a Vásárhely Anno című kötetet és rendezett azonos címmel kiállítást, bemutatva, miként formálták át Hódmezővásárhely belvárosát 1945 és 1990 között, a február 5-től látogatható kiállítás e koncepció folytatásának tekinthető.

A kiállítást megnyitó Dömötör Mihály fotóművész arról is beszélt, hogy a harminchét tablót és a tárlat belső termében falnyi kivetítőn további számos felvételt felvonultató kiállítás dokumentumfotókat közöl, s a hetvenéves fotókon látható, akkor százéves épületek a múlt százhetven éves mélységébe engednek bepillantást, miközben a fotók megidézik az expozíció idejét is, az 1960-as, 1970-es éveket. A fényképek felének készítője ismeretlen, míg a kiállított anyag másik részét Szűcs Ferenc fotografálta. Bár a képek készítői nem szakemberek voltak, de értettek az épületek fotózásához, így az olyan házakról, amelyek előtt nagy fák állnak, kora tavaszi, vagy késő őszi felvételeket készítettek, hogy a növényzet ne fedje el az architektúrát.

A tablókon láthatunk ma már nem létező épületeket, így két, azóta lebontott malmot is. A tárlat a funkcióváltást is dokumentálja, hiszen az egykori népkerti kertészlak ma szórakozóhely, míg az egykori magtárban edzőterem üzemel. Vásárhelyen sok ház épült vályogból, ami olcsósága mellett kiváló hőszigetelő anyag is, azonban ha felvizesedik, az megpecsételi a ház sorsát. S bár, a szintén olcsó és kiváló hőszigetelő, nádtető alatt nagy hőségben sem engedett zsírcseppeket a fellógatott szalonna, tűzvész esetén a lángok gyorsan beborították az egész tetőt. A házak tulajdonosairól is mesélnek az épületek. Az alacsony, díszítetlen házakban szegényebb sorsú lakók élhettek, míg a szárazbejárásos polgári házak a tulajdonos vagyonosságát bizonyítják. S a nagy házakban nagy szobák voltak, melyeket a polgárosodó város tehetősebb lakosai szívesen díszítettek a vásárhelyi festőművészek alkotásaival, mecenatúrával támogatva a városban kialakuló élénk művészéletet – tette hozzá Dömötör Mihály.

 

A február 5-én megnyílt kiállítás március végéig várja a látogatókat a Tornyai János Múzeum emeleti termeiben.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

A magyar társadalmat békeidőben ért legnagyobb megrázkódtatás volt

A magyar társadalmat békeidőben ért...

A kiállítás egyszerre mutatja meg az akkori valóságot és a korszak propagandáját is. Ahhoz, hogy...
Középpontban az emberi egészségre is kiható kutatások

Középpontban az emberi egészségre is...

A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar jelentősen hozzájárulhat Magyarország...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.