Kultúra, oktatásVárostörténeti fotókiállítás

2019. február 6., szerda
 

A Tornyai János Múzeum gazdag fotógyűjteményéből állította össze a közgyűjtemény Lebontva, átalakítva, megőrizve – Vásárhelyi épülettörténetek című kiállítását, az ötven-hatvan évvel ezelőtt készült, a város lakóházait, ipari és középületeit megörökítő fotók felhasználásával Bernátsky Ferenc, a múzeum történésze.

 

 

 

 

 

 

 

– A fotók egy-egy pillanatot ragadnak meg és adnak át az örökkévalóságnak – fogalmazta meg Miklós Péter, a múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a képek csak akkor élnek, ha valaki nemcsak nézi, de látja is azokat. A tavalyi évben az Emlékpont jelentette meg a Vásárhely Anno című kötetet és rendezett azonos címmel kiállítást, bemutatva, miként formálták át Hódmezővásárhely belvárosát 1945 és 1990 között, a február 5-től látogatható kiállítás e koncepció folytatásának tekinthető.

A kiállítást megnyitó Dömötör Mihály fotóművész arról is beszélt, hogy a harminchét tablót és a tárlat belső termében falnyi kivetítőn további számos felvételt felvonultató kiállítás dokumentumfotókat közöl, s a hetvenéves fotókon látható, akkor százéves épületek a múlt százhetven éves mélységébe engednek bepillantást, miközben a fotók megidézik az expozíció idejét is, az 1960-as, 1970-es éveket. A fényképek felének készítője ismeretlen, míg a kiállított anyag másik részét Szűcs Ferenc fotografálta. Bár a képek készítői nem szakemberek voltak, de értettek az épületek fotózásához, így az olyan házakról, amelyek előtt nagy fák állnak, kora tavaszi, vagy késő őszi felvételeket készítettek, hogy a növényzet ne fedje el az architektúrát.

A tablókon láthatunk ma már nem létező épületeket, így két, azóta lebontott malmot is. A tárlat a funkcióváltást is dokumentálja, hiszen az egykori népkerti kertészlak ma szórakozóhely, míg az egykori magtárban edzőterem üzemel. Vásárhelyen sok ház épült vályogból, ami olcsósága mellett kiváló hőszigetelő anyag is, azonban ha felvizesedik, az megpecsételi a ház sorsát. S bár, a szintén olcsó és kiváló hőszigetelő, nádtető alatt nagy hőségben sem engedett zsírcseppeket a fellógatott szalonna, tűzvész esetén a lángok gyorsan beborították az egész tetőt. A házak tulajdonosairól is mesélnek az épületek. Az alacsony, díszítetlen házakban szegényebb sorsú lakók élhettek, míg a szárazbejárásos polgári házak a tulajdonos vagyonosságát bizonyítják. S a nagy házakban nagy szobák voltak, melyeket a polgárosodó város tehetősebb lakosai szívesen díszítettek a vásárhelyi festőművészek alkotásaival, mecenatúrával támogatva a városban kialakuló élénk művészéletet – tette hozzá Dömötör Mihály.

 

A február 5-én megnyílt kiállítás március végéig várja a látogatókat a Tornyai János Múzeum emeleti termeiben.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

A magyar társadalmat békeidőben ért legnagyobb megrázkódtatás volt

A magyar társadalmat békeidőben ért...

A kiállítás egyszerre mutatja meg az akkori valóságot és a korszak propagandáját is. Ahhoz, hogy...
Középpontban az emberi egészségre is kiható kutatások

Középpontban az emberi egészségre is...

A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar jelentősen hozzájárulhat Magyarország...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.