BulvárVáltozik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

2018. október 17., szerda
 
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

Életbe lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés. Hódmezővásárhelyen bejárást tartottak a Rendőrség és a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató szakemberei.

 

 

 

Pillanatkép a vásárhelyi Hajléktalanszállón (Fotó VH archív)

 

 

 

A szabálysértési törvény közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezése október 15-én, hétfőn lépett hatályba.

A lakosság által vegyes érzelmekkel fogadott rendelkezés ellenzői szerint azzal, ha eltüntetik az utcán élő embereket szem elől, még nem oldódik meg az az alapvető, probléma, hogy nincs megfelelő lakhatása több tízezer embernek.

Az is tény, hogy a hajléktalan emberek bizonyos hányadát a lehetőségek sem érdeklik, mert életvitelük, habitusuk nem viseli el a kötöttségeket. Mint például beköltözni egy hajléktalanszállóba. 

 

Ezzel kell megküzdenie évről évre a vásárhelyi Hajléktalanszálló szakembereinek is, amikor a nagy hideg ellenére is vannak, akik inkább „kint maradnak”. Abban pedig jelentős szerepe van a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltatónak, hogy sok éve egyetlen hajléktalan sem fagyott meg, mert a tél folyamán a szolgáltató által feltérképezett helyeken rendszeresen felkeresik és meleg teával, élelmiszerrel, meleg ruhával látják el az embereket. A leromlott állapotban lévőket beviszik a szállóra.

 

A most életbe lépett rendelet viszont ezen változtat, nem lehet utcán, közterületen élni. Ennek jegyében október 17-én közös bejárást tartott a vásárhelyi Rendőrkapitányság és a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató.

 

„8-10 hajléktalant kerestünk fel, elmondtuk nekik, a rendelkezés értelmében milyen lehetőségeik vannak, milyen körülmények várják, amennyiben a Hajléktalanszállóba költöznek.” – mondta Korsós Sándor a Hajléktalanszálló igazgatója.

Hozzátette: „egy személy kivételével, mindannyian készséget mutattak a beköltözésre, de külön figyelmet érdemel, hogy nemcsak a hajléktalanok közül, de a bejárás során az intézkedést figyelő lakosok közül is sokaknak nincsenek semmilyen információi a vásárhelyi Hajléktalanszállóról. Sztereotípiákból álló, negatív véleményeket is hallottunk, miközben ezek az emberek, bevallásuk szerint soha nem jártak a Csomorkányi úton lévő szállóban.” - mondta az igazgató.

 

(Tegyük hozzá, a helyi rádió, televízió, sajtó, benne a Vásárhelyi Hírek hírportál is évek óta beszámol a Hajléktalanszálló életéről, rendezvényeiről, adományokról, mint például az évente több alkalommal megrendezett bográcsos, vagy éppen disznótoros főzésekről.)

 

Korsós Sándor arról is beszélt, hogy a mai hódmezővásárhelyi bejárás nemcsak azt szolgálta, hogy a közterületen élő hajléktalanokat – a kifejezetten toleráns - helyi rendőrök figyelmeztessék a jogszabályra, hanem egyúttal feltérképezték azokat a helyeket, ahová a hajléktalanok behúzódnak, illetve ajánlották a megnyugtató megoldást jelentő, tisztálkodást és ellátást biztosító Hajléktalanszállót.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megújultak a vásárhelyi háziorvosi rendelők

Megújultak a vásárhelyi háziorvosi rendelők

Befejeződtek Hódmezővásárhelyen az önkormányzati tulajdonú háziorvosi rendelők épületeinek...
Egy elmaradt szezon utóhatása

Egy elmaradt szezon utóhatása

Ismét futottak egy kört a szakemberek és a tenni akaró hivatali illetékesek. A Mártélyi Holtágon...
 

És ezt már olvasta?

Háromszorosára nőtt az influenzások száma
Háromszorosára nőtt az influenzások száma Újabb tucatnyi kórházban vezettek be látogatási tilalmat. Valószínű hamarosan a vásárhelyi kórház is sorra kerül. Most a 15-34 évesek közül kerül ki a legtöbb beteg.
 
Folytatódnak a kifizetések
Folytatódnak a kifizetések A MÁK szerint több mint 661 milliárd forint agrártámogatást utaltak el tavaly. Folytatódik az egységes területalapú támogatás, illetve a zöldítés támogatás kifizetésével.
 
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak. A vásárhelyi keresztyén felekezetek idén is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez
 
Új parancsnok a dandár élén
Új parancsnok a dandár élén A Hódmezővásárhelyi Helyőrséget is magába foglaló MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoki teendőit Szloszjár Balázs ezredes vette át.
 
A Tornyai Emlékév nyitánya
A Tornyai Emlékév nyitánya Tornyai János néprajzi gyűjteményéből nyílik kiállítás a festőművész nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeumban pénteken.
 
Gondolta volna? Január 18. a Hóemberek Világnapja
Gondolta volna? Január 18. a Hóemberek Világnapja A vásárhelyi Klímanócskák már tudják, hogy az egyre rövidebb életű hóember a fenyegető klímaváltozás hírnöke, de a jókedv és vidámság jelképe is. Képekkel.
 
Programok Hódmezővásárhelyen
Programok Hódmezővásárhelyen Január, február és a kora tavaszi időszak néhány kiemelt programját szedtük csokorba a teljesség igénye nélkül.