BulvárVáltozik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

2018. október 17., szerda
 
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

Életbe lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés. Hódmezővásárhelyen bejárást tartottak a Rendőrség és a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató szakemberei.

 

 

 

Pillanatkép a vásárhelyi Hajléktalanszállón (Fotó VH archív)

 

 

 

A szabálysértési törvény közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezése október 15-én, hétfőn lépett hatályba.

A lakosság által vegyes érzelmekkel fogadott rendelkezés ellenzői szerint azzal, ha eltüntetik az utcán élő embereket szem elől, még nem oldódik meg az az alapvető, probléma, hogy nincs megfelelő lakhatása több tízezer embernek.

Az is tény, hogy a hajléktalan emberek bizonyos hányadát a lehetőségek sem érdeklik, mert életvitelük, habitusuk nem viseli el a kötöttségeket. Mint például beköltözni egy hajléktalanszállóba. 

 

Ezzel kell megküzdenie évről évre a vásárhelyi Hajléktalanszálló szakembereinek is, amikor a nagy hideg ellenére is vannak, akik inkább „kint maradnak”. Abban pedig jelentős szerepe van a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltatónak, hogy sok éve egyetlen hajléktalan sem fagyott meg, mert a tél folyamán a szolgáltató által feltérképezett helyeken rendszeresen felkeresik és meleg teával, élelmiszerrel, meleg ruhával látják el az embereket. A leromlott állapotban lévőket beviszik a szállóra.

 

A most életbe lépett rendelet viszont ezen változtat, nem lehet utcán, közterületen élni. Ennek jegyében október 17-én közös bejárást tartott a vásárhelyi Rendőrkapitányság és a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató.

 

„8-10 hajléktalant kerestünk fel, elmondtuk nekik, a rendelkezés értelmében milyen lehetőségeik vannak, milyen körülmények várják, amennyiben a Hajléktalanszállóba költöznek.” – mondta Korsós Sándor a Hajléktalanszálló igazgatója.

Hozzátette: „egy személy kivételével, mindannyian készséget mutattak a beköltözésre, de külön figyelmet érdemel, hogy nemcsak a hajléktalanok közül, de a bejárás során az intézkedést figyelő lakosok közül is sokaknak nincsenek semmilyen információi a vásárhelyi Hajléktalanszállóról. Sztereotípiákból álló, negatív véleményeket is hallottunk, miközben ezek az emberek, bevallásuk szerint soha nem jártak a Csomorkányi úton lévő szállóban.” - mondta az igazgató.

 

(Tegyük hozzá, a helyi rádió, televízió, sajtó, benne a Vásárhelyi Hírek hírportál is évek óta beszámol a Hajléktalanszálló életéről, rendezvényeiről, adományokról, mint például az évente több alkalommal megrendezett bográcsos, vagy éppen disznótoros főzésekről.)

 

Korsós Sándor arról is beszélt, hogy a mai hódmezővásárhelyi bejárás nemcsak azt szolgálta, hogy a közterületen élő hajléktalanokat – a kifejezetten toleráns - helyi rendőrök figyelmeztessék a jogszabályra, hanem egyúttal feltérképezték azokat a helyeket, ahová a hajléktalanok behúzódnak, illetve ajánlották a megnyugtató megoldást jelentő, tisztálkodást és ellátást biztosító Hajléktalanszállót.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megújultak a vásárhelyi háziorvosi rendelők

Megújultak a vásárhelyi háziorvosi rendelők

Befejeződtek Hódmezővásárhelyen az önkormányzati tulajdonú háziorvosi rendelők épületeinek...
Egy elmaradt szezon utóhatása

Egy elmaradt szezon utóhatása

Ismét futottak egy kört a szakemberek és a tenni akaró hivatali illetékesek. A Mártélyi Holtágon...
 

És ezt már olvasta?

Kalandra fel - idén is
Kalandra fel - idén is A tervek szerint, a több éves hagyományoknak megfelelően, április első hétvégéjén nyit a Mártélyi Kalandpark, amely éppen idén nyáron lesz 10 éves.
 
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Hódmezővásárhelyi Művésztelepén március 22-én nyílik Máté Hunor kiállítása.
 
Tüzes hosszú hétvége
Tüzes hosszú hétvége Több tűz is volt a hosszú hétvégén, lakástűz és szabadtéri tűzeset is. Egyébként március 15-től az ország teljes területén visszavonták a tűzgyújtási tilalmat.
 
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze Az Erasmus program újabb fejezeteként egy héten át a Liszt Ferenc iskola látja vendégül az öt országból érkezett 25 diákot és 16 felnőtt kísérőt.
 
Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért
Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért Kelebiára utazott március 17-én a HLKC Felnőtt Női csapata. A csoport újonca, a Bácsalmás ellen léptek pályára az NBII hétvégi fordulójában.
 
Lesznek idén fecskéink?
Lesznek idén fecskéink? Már évek óta tavasszal, Vásárhelyen is az eget kémlelik azok is, akiket pár éve még zavart a sok fecskefészek. Azonban egyre kevesebb érkezik. Vajon mi lesz idén?
 
Tavaszi egészség tippek Baracskay Angéla ajánlásával
Tavaszi egészség tippek Baracskay Angéla ajánlásával A Vásárhelyi Hírek állandó háziasszonya nemcsak csodás receptjeivel, hanem remek kondíciójával és egészséges életmódjával is elkápráztatja az olvasókat.