BulvárVáltozik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

2018. október 17., szerda
 
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

Életbe lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés. Hódmezővásárhelyen bejárást tartottak a Rendőrség és a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató szakemberei.

 

 

 

Pillanatkép a vásárhelyi Hajléktalanszállón (Fotó VH archív)

 

 

 

A szabálysértési törvény közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezése október 15-én, hétfőn lépett hatályba.

A lakosság által vegyes érzelmekkel fogadott rendelkezés ellenzői szerint azzal, ha eltüntetik az utcán élő embereket szem elől, még nem oldódik meg az az alapvető, probléma, hogy nincs megfelelő lakhatása több tízezer embernek.

Az is tény, hogy a hajléktalan emberek bizonyos hányadát a lehetőségek sem érdeklik, mert életvitelük, habitusuk nem viseli el a kötöttségeket. Mint például beköltözni egy hajléktalanszállóba. 

 

Ezzel kell megküzdenie évről évre a vásárhelyi Hajléktalanszálló szakembereinek is, amikor a nagy hideg ellenére is vannak, akik inkább „kint maradnak”. Abban pedig jelentős szerepe van a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltatónak, hogy sok éve egyetlen hajléktalan sem fagyott meg, mert a tél folyamán a szolgáltató által feltérképezett helyeken rendszeresen felkeresik és meleg teával, élelmiszerrel, meleg ruhával látják el az embereket. A leromlott állapotban lévőket beviszik a szállóra.

 

A most életbe lépett rendelet viszont ezen változtat, nem lehet utcán, közterületen élni. Ennek jegyében október 17-én közös bejárást tartott a vásárhelyi Rendőrkapitányság és a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató.

 

„8-10 hajléktalant kerestünk fel, elmondtuk nekik, a rendelkezés értelmében milyen lehetőségeik vannak, milyen körülmények várják, amennyiben a Hajléktalanszállóba költöznek.” – mondta Korsós Sándor a Hajléktalanszálló igazgatója.

Hozzátette: „egy személy kivételével, mindannyian készséget mutattak a beköltözésre, de külön figyelmet érdemel, hogy nemcsak a hajléktalanok közül, de a bejárás során az intézkedést figyelő lakosok közül is sokaknak nincsenek semmilyen információi a vásárhelyi Hajléktalanszállóról. Sztereotípiákból álló, negatív véleményeket is hallottunk, miközben ezek az emberek, bevallásuk szerint soha nem jártak a Csomorkányi úton lévő szállóban.” - mondta az igazgató.

 

(Tegyük hozzá, a helyi rádió, televízió, sajtó, benne a Vásárhelyi Hírek hírportál is évek óta beszámol a Hajléktalanszálló életéről, rendezvényeiről, adományokról, mint például az évente több alkalommal megrendezett bográcsos, vagy éppen disznótoros főzésekről.)

 

Korsós Sándor arról is beszélt, hogy a mai hódmezővásárhelyi bejárás nemcsak azt szolgálta, hogy a közterületen élő hajléktalanokat – a kifejezetten toleráns - helyi rendőrök figyelmeztessék a jogszabályra, hanem egyúttal feltérképezték azokat a helyeket, ahová a hajléktalanok behúzódnak, illetve ajánlották a megnyugtató megoldást jelentő, tisztálkodást és ellátást biztosító Hajléktalanszállót.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megújultak a vásárhelyi háziorvosi rendelők

Megújultak a vásárhelyi háziorvosi rendelők

Befejeződtek Hódmezővásárhelyen az önkormányzati tulajdonú háziorvosi rendelők épületeinek...
Egy elmaradt szezon utóhatása

Egy elmaradt szezon utóhatása

Ismét futottak egy kört a szakemberek és a tenni akaró hivatali illetékesek. A Mártélyi Holtágon...
 

És ezt már olvasta?

Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.
 
Érmes sikerek Olaszországban
Érmes sikerek Olaszországban A Hód Fitness SE. sportolói is ott voltak Európa egyik legrangosabb megmérettetésén és mint évek óta, most is bizonyították hazai és nemzetközi hírnevüket. Eredményekkel és képekkel.
 
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban Asszonyok a Horthy-korszakban című programsorozat előadásán a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítójának életéről és tevékenységéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton A szombat délelőtti tematikus tárlatvezetés a Tornyai-plakettes alkotóinak és kortársainak alkotói koncepciójára, látásmódjára fókuszál.