Kultúra, oktatásVálságkezelés Woody Allen olvasatában

2019. október 1., kedd
 
Válságkezelés Woody Allen olvasatában

„A legnagyobb próbatétel, hogyan kezeljük válságainkat - ezt a gondolatot járta körbe a Bessenyei-bérlet első előadása.

 

 

 

 

 

 

 

A Férjek és feleségek című egyfelvonásos komédiával kezdődött az új évad a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A Bessenyei-bérlet első előadásán Woody Allen nagysikerű filmjének színpadi adaptációját láthatta a vásárhelyi közönség az Orlai Produkció jóvoltából. A főbb szerepekben Ötvös András, Járó Zsuzsa és Ullmann Mónika brillírozott.

 

Woody Allen rendezésében és szereplésével a 90-es évek elején készült el a Férjek és feleségek című mozifilm, amelyhez a mostani színpadi változat is hű maradt. A vígjáték főszereplői két, 40 -es házaspár, akik közül az egyik bejelenti: válnak. A hír sokkolja a barátokat és közben számvetítésre is készteti őket, hogy saját életüket és kapcsolatukat végiggondolják. Ezzel elindul egy lavina, mindenki keresi a helyét, akik szétmentek, újra összejönnek, akik pedig azt hiszik, mindent kibír házasságuk, elválnak.

 

A szakítást bejelentő Sally bőrébe Járó Zsuzsa bújt, aki elmondta, számára nem volt teljesen egyértelmű, milyen női karaktert kell megformálnia, ezért előtte megnézte a filmet. Ötvös András viszont nem akarta, hogy befolyásolják a látottak, így direkt nem mozizott előtte. A színpadon ő alakította a csetlő-botló, változásoktól tartó Woody Allent. Ötvös András szerint az életünket válságtól válságig éljük, és ha egy férfi – legyen szó házassági, életközi, kapunyitási és –zárási válságról– kibírja, hogy nem egy másik nő mellett keres boldogságot, akkor hatalmas lelki- és szellemi fejlődésen megy keresztül. Ezért a színész úgy véli: nyílt konfliktusoknak igenis van helyük, mert fontos, hogy a sérelmeket ne söpörjük szőnyeg alá. Az összecsiszolódás nagyon-nagy munka.

 

Járó Zsuzsa hozzátette: amíg férfi és nő, valamint házasság létezik a világon, addig ez mindig is fennálló probléma lesz.

 

A színpadon olyan mindennapos szituációk jelentek meg, amelyek sokak számára nagyon ismerősek lehettek, a publikumot a jobb megértésben azonban egy narrátor és egy pszichológus is segítette. Ők a nézőtér két oldalán sétálgattak le és fel, onnan osztották bölcsességeiket.

 

Járó Zsuzsa és Ötvös András összeszokott színészek, az Egerben töltött éveik alatt nagyon sokszor játszottak együtt. Az is közös bennük, hogy mindketten népszerű sorozatban láthatók. Ötvös András a Tanár című produkcióban tűnt fel Ritter szerepében, Járó Zsuzsa pedig a Drága Örökösök Mónikájaként szerzett országos ismertséget.

 

Járó Zsuzsa erről úgy nyilatkozott: azzal kellett szembesülnie, hogy a saját nevét nem tudja senki, az utcán mindenki Szappanos Mónikaként köszönti. Ezt a sorozatot azért szereti, mert igazi színészekkel és nagyon jó stábbal dolgozhat együtt. Ami régen a tévéjáték volt, azt az űrt ma a sorozatok töltik be. Hozzátette: ma kell a tévés megjelenés ahhoz, hogy az ember ismert és népszerű legyen. De emellett muszáj megmaradni színházi színésznek is.

 

Ezt a vásárhelyi közönség értékelte a leginkább, ugyanis az Orlai Produkció vendégszereplésében bemutatott Férjek és Feleségek című előadást teltházzal mutatták be a BFMK-ban.

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismét Kézműves Remek díj került Vásárhelyre

Ismét Kézműves Remek díj került Vásárhelyre

Idén 124 pályázat érkezett be. A zsűri a már más termékeken is látható és sikeres...
Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Új sorozatunkban Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.