Kultúra, oktatásÚjabb variációk a régi témára

2019. május 1., szerda
 
Újabb variációk a régi témára

A vásárhelyi szakképzést is érintő változás, hogy jövő szeptemberben a szakgimnáziumok technikummá, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolákká alakulnak.

 

 

 

 

 

 

 

A közigazgatási és a vállalati szektorvezetőinek, döntéshozóinak szóló szakmai-módszertani menedzserkonferenciát tartottak a napokban Budapesten. Ezen konkrét elképzelésként vázolták a szakképzés új koncepcióját.

A kormány a közelmúltban fogadta el a Szakképzés 4.0 stratégiát, melynek nyomán 2020 szeptemberében a jelenlegi szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak.A szakképzés átalakítását Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tudás- és Innováció-menedzsmentért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára mutatta be.

 

Az állami szektorban létrejött centrumokkal a források jobban koncentrálhatókká váltak, a hatékonyság növelése érdekében pedig a szakképzési centrumokat kancelláriákká alakították át– emlékeztetett az ITM helyettes államtitkára az előadást megelőző pódiumbeszélgetésen, ahol szóba került az oktatási feltételek minősége is. Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy a sokat emlegetett digitalizáció a szakképzésben nem elég, mert ezen az oktatási területen a tanműhelyeknek kiemelt szerepük van. Hozzátette: jelentős részük az utóbbi időben erősen leromlott - mert a gyakorat a duális képzéssel kikerült az iskolából -, ami azért jelent problémát, mert így alapképzések maradnak el, és a tanulók úgy mennek ki, hogy nincsenek meg az alapkompetenciák. A tanműhelyek fejlesztése és szerepe az alapkompetenciák megszerzésében éppen a duális képzés szélesítését fogja eredményezni.

Hangsúlyozta azt is, hogy több mint 280 féle szakmát oktatnak, ami roppantul elaprózott, emellett sok esetben azért nem indulnak képzések, mert nem éri meg osztályt indítani.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a vásárhelyi szakképzőkben például idén szakmát szerzők összetétele és a számok is jól reprezentálják az országos tendenciát, nevezetesen, hogy a hiányszakmák iránt nemhogy nőtt, hanem még inkább csökkent az érdeklődés. Valós példa, hogy idén mindössze 2 kőműves és hidegburkoló, 1 épület- és szerkezetlakatos, 2 szobafestő-mázoló szerzett szakmai képesítést. Ám a mostanában slágerszakmának kikiáltott fogtechnikus képzésből 29 –en kerülnek ki a munka világába. A kérdés magától adódik: vajon itthon ennyien el is tudnak majd helyezkedni? Vagy Nyugat felé veszik az irányt?

 
 
Forrás: OP
VH
 

Olvassa el ezt is!

Agrár Szakma Sztár Fesztivál nagy vásárhelyi sikerrel

Agrár Szakma Sztár Fesztivál nagy...

Amíg a vásárhelyi ipari és kereskedelmi jellegű szakképzés országos sikerek terén...
Diadalmenetben a HLKC

Diadalmenetben a HLKC

Több, mint 80 gólos bajnoki meccsen szerezte meg az újabb győzelmét a HLKC Felnőtt Női csapata.
 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.