Kultúra, oktatásÚjabb variációk a régi témára

2019. május 1., szerda
 
Újabb variációk a régi témára

A vásárhelyi szakképzést is érintő változás, hogy jövő szeptemberben a szakgimnáziumok technikummá, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolákká alakulnak.

 

 

 

 

 

 

 

A közigazgatási és a vállalati szektorvezetőinek, döntéshozóinak szóló szakmai-módszertani menedzserkonferenciát tartottak a napokban Budapesten. Ezen konkrét elképzelésként vázolták a szakképzés új koncepcióját.

A kormány a közelmúltban fogadta el a Szakképzés 4.0 stratégiát, melynek nyomán 2020 szeptemberében a jelenlegi szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak.A szakképzés átalakítását Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tudás- és Innováció-menedzsmentért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára mutatta be.

 

Az állami szektorban létrejött centrumokkal a források jobban koncentrálhatókká váltak, a hatékonyság növelése érdekében pedig a szakképzési centrumokat kancelláriákká alakították át– emlékeztetett az ITM helyettes államtitkára az előadást megelőző pódiumbeszélgetésen, ahol szóba került az oktatási feltételek minősége is. Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy a sokat emlegetett digitalizáció a szakképzésben nem elég, mert ezen az oktatási területen a tanműhelyeknek kiemelt szerepük van. Hozzátette: jelentős részük az utóbbi időben erősen leromlott - mert a gyakorat a duális képzéssel kikerült az iskolából -, ami azért jelent problémát, mert így alapképzések maradnak el, és a tanulók úgy mennek ki, hogy nincsenek meg az alapkompetenciák. A tanműhelyek fejlesztése és szerepe az alapkompetenciák megszerzésében éppen a duális képzés szélesítését fogja eredményezni.

Hangsúlyozta azt is, hogy több mint 280 féle szakmát oktatnak, ami roppantul elaprózott, emellett sok esetben azért nem indulnak képzések, mert nem éri meg osztályt indítani.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a vásárhelyi szakképzőkben például idén szakmát szerzők összetétele és a számok is jól reprezentálják az országos tendenciát, nevezetesen, hogy a hiányszakmák iránt nemhogy nőtt, hanem még inkább csökkent az érdeklődés. Valós példa, hogy idén mindössze 2 kőműves és hidegburkoló, 1 épület- és szerkezetlakatos, 2 szobafestő-mázoló szerzett szakmai képesítést. Ám a mostanában slágerszakmának kikiáltott fogtechnikus képzésből 29 –en kerülnek ki a munka világába. A kérdés magától adódik: vajon itthon ennyien el is tudnak majd helyezkedni? Vagy Nyugat felé veszik az irányt?

 
 
Forrás: OP
VH
 

Olvassa el ezt is!

Agrár Szakma Sztár Fesztivál nagy vásárhelyi sikerrel

Agrár Szakma Sztár Fesztivál nagy...

Amíg a vásárhelyi ipari és kereskedelmi jellegű szakképzés országos sikerek terén...
Diadalmenetben a HLKC

Diadalmenetben a HLKC

Több, mint 80 gólos bajnoki meccsen szerezte meg az újabb győzelmét a HLKC Felnőtt Női csapata.
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.