BulvárÚj módszer – régi-új trükkök

2019. február 21., csütörtök
 
Új módszer – régi-új trükkök

Az utóbbi időben a fogyasztóvédelem területén ismét egyre több panasz érkezik a termékbemutatókkal kapcsolatban.

 

 

Képünk illusztráció

 

 

 

Mindig vannak olyan cégek, amelyek más rovására szeretnének tisztességtelen anyagi előnyhöz jutni. Sokáig úgy tűnt, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés gyakorlata - a jogszabályi változásoknak köszönhetően - jelentősen visszaesett, sőt majdnem megszűnt. Azonban a vendéglőkben, művelődési házakban tartott bemutatók helyett, a magánházaknál tartott előadások, termékajánlások vannak elterjedőben.

 

Az ilyen bemutatók célközönsége is többnyire az idősebb, könnyebben befolyásolható korosztályból kerül ki. A jó rábeszélő-készséggel rendelkező előadók többnyire sikeresen veszik rá a nyugdíjasokat az aktuális „csodaszerek” megvásárlására. Szerencsére, néhány nap elteltével sokan végiggondolják, hogy tényleg szükségük van-e a megrendelt termékre, s élnek az indokolás nélküli, tizennégy napon belüli elállás lehetőségével.

Több cég is nehezen viselte, hogy a biztosnak tűnő haszontól esik el ilyen módon, ezért olyan áruvásárlási szerződéseket írattak alá, ahol kikötötték, hogy tizennégy napon túl beérkezett elállások esetén az eladót kötbér illeti meg. Itt azt használták ki, hogy a tizennégy napos elállási idő már elterjedt a köztudatban, de az még nem, hogy ezt a tizennégy napot áru vásárlása esetén nemcsak a szerződés megkötésétől, hanem a termék átvételétől is lehet számítani.

Tehát ez a kötbérre vonatkozó kikötés jogellenes, amit bíróságok, több cég esetén, ki is mondtak az ítéletükben.

 

Idős panaszosok keresték meg fogyasztóvédelmi hatóságot, hogy kötbér fizetésére szólították fel őket öt, nyolc év távlatából, a megrendelt, de át nem vett termékek után, holott elálltak a vásárlástól. Mivel tízezer és húszezer forint körüli összegről van szó, sokan bizonyára fizettek is, mert ellenkező esetben akár százezer forintos végrehajtási eljárással, vagy perköltséggel fenyegették meg őket. Ennek a követelésnek jogalapja nincs!

Minden járásban, a járási hivatalokban van már fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakember, a károsultak vagy a fizetésre felszólítottak megkereshetik őket, kérjék a segítségüket, hogy ne legyenek szélhámos cégek áldozatai.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Van már költségvetés

Van már költségvetés

Harmadik nekifutásra lett költségvetése Hódmezővásárhelynek, de ez sem ment annyira simán. Csak a...
A test és a lélek jótéteményese

A test és a lélek jótéteményese

Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.