BulvárÚj módszer – régi-új trükkök

2019. február 21., csütörtök
 
Új módszer – régi-új trükkök

Az utóbbi időben a fogyasztóvédelem területén ismét egyre több panasz érkezik a termékbemutatókkal kapcsolatban.

 

 

Képünk illusztráció

 

 

 

Mindig vannak olyan cégek, amelyek más rovására szeretnének tisztességtelen anyagi előnyhöz jutni. Sokáig úgy tűnt, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés gyakorlata - a jogszabályi változásoknak köszönhetően - jelentősen visszaesett, sőt majdnem megszűnt. Azonban a vendéglőkben, művelődési házakban tartott bemutatók helyett, a magánházaknál tartott előadások, termékajánlások vannak elterjedőben.

 

Az ilyen bemutatók célközönsége is többnyire az idősebb, könnyebben befolyásolható korosztályból kerül ki. A jó rábeszélő-készséggel rendelkező előadók többnyire sikeresen veszik rá a nyugdíjasokat az aktuális „csodaszerek” megvásárlására. Szerencsére, néhány nap elteltével sokan végiggondolják, hogy tényleg szükségük van-e a megrendelt termékre, s élnek az indokolás nélküli, tizennégy napon belüli elállás lehetőségével.

Több cég is nehezen viselte, hogy a biztosnak tűnő haszontól esik el ilyen módon, ezért olyan áruvásárlási szerződéseket írattak alá, ahol kikötötték, hogy tizennégy napon túl beérkezett elállások esetén az eladót kötbér illeti meg. Itt azt használták ki, hogy a tizennégy napos elállási idő már elterjedt a köztudatban, de az még nem, hogy ezt a tizennégy napot áru vásárlása esetén nemcsak a szerződés megkötésétől, hanem a termék átvételétől is lehet számítani.

Tehát ez a kötbérre vonatkozó kikötés jogellenes, amit bíróságok, több cég esetén, ki is mondtak az ítéletükben.

 

Idős panaszosok keresték meg fogyasztóvédelmi hatóságot, hogy kötbér fizetésére szólították fel őket öt, nyolc év távlatából, a megrendelt, de át nem vett termékek után, holott elálltak a vásárlástól. Mivel tízezer és húszezer forint körüli összegről van szó, sokan bizonyára fizettek is, mert ellenkező esetben akár százezer forintos végrehajtási eljárással, vagy perköltséggel fenyegették meg őket. Ennek a követelésnek jogalapja nincs!

Minden járásban, a járási hivatalokban van már fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakember, a károsultak vagy a fizetésre felszólítottak megkereshetik őket, kérjék a segítségüket, hogy ne legyenek szélhámos cégek áldozatai.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Van már költségvetés

Van már költségvetés

Harmadik nekifutásra lett költségvetése Hódmezővásárhelynek, de ez sem ment annyira simán. Csak a...
A test és a lélek jótéteményese

A test és a lélek jótéteményese

Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.