BulvárÚj módszer – régi-új trükkök

2019. február 21., csütörtök
 
Új módszer – régi-új trükkök

Az utóbbi időben a fogyasztóvédelem területén ismét egyre több panasz érkezik a termékbemutatókkal kapcsolatban.

 

 

Képünk illusztráció

 

 

 

Mindig vannak olyan cégek, amelyek más rovására szeretnének tisztességtelen anyagi előnyhöz jutni. Sokáig úgy tűnt, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés gyakorlata - a jogszabályi változásoknak köszönhetően - jelentősen visszaesett, sőt majdnem megszűnt. Azonban a vendéglőkben, művelődési házakban tartott bemutatók helyett, a magánházaknál tartott előadások, termékajánlások vannak elterjedőben.

 

Az ilyen bemutatók célközönsége is többnyire az idősebb, könnyebben befolyásolható korosztályból kerül ki. A jó rábeszélő-készséggel rendelkező előadók többnyire sikeresen veszik rá a nyugdíjasokat az aktuális „csodaszerek” megvásárlására. Szerencsére, néhány nap elteltével sokan végiggondolják, hogy tényleg szükségük van-e a megrendelt termékre, s élnek az indokolás nélküli, tizennégy napon belüli elállás lehetőségével.

Több cég is nehezen viselte, hogy a biztosnak tűnő haszontól esik el ilyen módon, ezért olyan áruvásárlási szerződéseket írattak alá, ahol kikötötték, hogy tizennégy napon túl beérkezett elállások esetén az eladót kötbér illeti meg. Itt azt használták ki, hogy a tizennégy napos elállási idő már elterjedt a köztudatban, de az még nem, hogy ezt a tizennégy napot áru vásárlása esetén nemcsak a szerződés megkötésétől, hanem a termék átvételétől is lehet számítani.

Tehát ez a kötbérre vonatkozó kikötés jogellenes, amit bíróságok, több cég esetén, ki is mondtak az ítéletükben.

 

Idős panaszosok keresték meg fogyasztóvédelmi hatóságot, hogy kötbér fizetésére szólították fel őket öt, nyolc év távlatából, a megrendelt, de át nem vett termékek után, holott elálltak a vásárlástól. Mivel tízezer és húszezer forint körüli összegről van szó, sokan bizonyára fizettek is, mert ellenkező esetben akár százezer forintos végrehajtási eljárással, vagy perköltséggel fenyegették meg őket. Ennek a követelésnek jogalapja nincs!

Minden járásban, a járási hivatalokban van már fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakember, a károsultak vagy a fizetésre felszólítottak megkereshetik őket, kérjék a segítségüket, hogy ne legyenek szélhámos cégek áldozatai.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Van már költségvetés

Van már költségvetés

Harmadik nekifutásra lett költségvetése Hódmezővásárhelynek, de ez sem ment annyira simán. Csak a...
A test és a lélek jótéteményese

A test és a lélek jótéteményese

Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és...
 

És ezt már olvasta?

Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az alkotás örömének kiállítása
Az alkotás örömének kiállítása Változatos kézműves mesterségeket felvonultató 21 aktív és kreatív nyugdíjas kiállítása nyílik. Ötletadó, kedvcsináló alkotások tucatjai láthatók. A kiállítók névsorával.