Kultúra, oktatásÚj kötet egy szegedi zsidó család történetéről

2019. május 4., szombat
 
Új kötet egy szegedi zsidó család történetéről

A Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen mutatták be az Emlékpont és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség közös rendezvényén Bácskai Éva Századok hullámain.

 

 

 

 

 

Egy szegedi zsidó család letelepedésének története című könyvét. A szerző családjának történetét foglalta kötetbe, amelynek előkészítése során a családi hagyaték feldolgozása mellett kutatásokat is végzett a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárában és a Szegedi Zsidó Hitközség dokumentumai között.

 

Bácskai Éva 1847-ben született ükapja, Seifmann Mór a Felvidékről érkezett Szegedre, ahol mint nyolcgyermekes vállalkozó bútorgyárat működtetett, amelynek elismert minőségű termékeivel számos szegedi és Csongrád megyei szállodát és közintézményt is berendeztek. Seifmann Mór részt vett az 1848/49-es szabadságharcban, s az ott szerzett sérülésére haláláig büszke volt, a temetésén számos egykori negyvennyolcas honvéd is részt vett.

 

A bútorgyáros lányát, a kötet szerzőjének nagymamáját vette feleségül a Winter A. és Tsa. Első Szegedi Mechanikai Kefegyár megalapítója, Winter Ármin, aki – a családi legendárium szerint – Ferenc József testőrségében szolgált, s részt vett a szegedi árvíz mentési munkáiban is. Őt és feleségét is deportálták 1944-ben, ahonnan nem tértek vissza, míg fia, a munkaszolgálatra rendelt Miklós hazatérve átvette a kefegyár irányítását, miközben folytatta tanulmányait az orvosi egyetemen.

 

Dr. Winter Miklós több mint három évtizeden keresztül osztályvezető főorvosként irányította a vásárhelyi kórház belgyógyászatát, akire nemcsak mint kiváló orvosra, hanem mint a nehéz sorsú betegek támogatójára és a Szegedi Zsidó Hitközség elnökére is emlékeznek.

 

Bácskai Éva Erdélyi Miklóssal, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnökével beszélgetve elmondta: a kötet megírásakor nem száraz tényközlésre törekedett. A könyv egyrészt regény, másrészt történelem, harmadrészt pedig várostörténet, korabeli fotókkal illusztrálva a családi hagyatékból.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Országos harmadik a Hwarangdo

Országos harmadik a Hwarangdo

A vásárhelyi sportegyesületnek minden oka megvan a büszkeségre, hiszen 21 érmes helyezéssel...
Ismét jön az Operaház előadása Vásárhelyre

Ismét jön az Operaház előadása Vásárhelyre

A Nabuccoval folytatódik Hódmezővásárhelyen az Opera belföldi turnéja a 2019/20-as keresztény évadban.
 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.