Kultúra, oktatásÚj kötet egy szegedi zsidó család történetéről

2019. május 4., szombat
 
Új kötet egy szegedi zsidó család történetéről

A Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen mutatták be az Emlékpont és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség közös rendezvényén Bácskai Éva Századok hullámain.

 

 

 

 

 

Egy szegedi zsidó család letelepedésének története című könyvét. A szerző családjának történetét foglalta kötetbe, amelynek előkészítése során a családi hagyaték feldolgozása mellett kutatásokat is végzett a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárában és a Szegedi Zsidó Hitközség dokumentumai között.

 

Bácskai Éva 1847-ben született ükapja, Seifmann Mór a Felvidékről érkezett Szegedre, ahol mint nyolcgyermekes vállalkozó bútorgyárat működtetett, amelynek elismert minőségű termékeivel számos szegedi és Csongrád megyei szállodát és közintézményt is berendeztek. Seifmann Mór részt vett az 1848/49-es szabadságharcban, s az ott szerzett sérülésére haláláig büszke volt, a temetésén számos egykori negyvennyolcas honvéd is részt vett.

 

A bútorgyáros lányát, a kötet szerzőjének nagymamáját vette feleségül a Winter A. és Tsa. Első Szegedi Mechanikai Kefegyár megalapítója, Winter Ármin, aki – a családi legendárium szerint – Ferenc József testőrségében szolgált, s részt vett a szegedi árvíz mentési munkáiban is. Őt és feleségét is deportálták 1944-ben, ahonnan nem tértek vissza, míg fia, a munkaszolgálatra rendelt Miklós hazatérve átvette a kefegyár irányítását, miközben folytatta tanulmányait az orvosi egyetemen.

 

Dr. Winter Miklós több mint három évtizeden keresztül osztályvezető főorvosként irányította a vásárhelyi kórház belgyógyászatát, akire nemcsak mint kiváló orvosra, hanem mint a nehéz sorsú betegek támogatójára és a Szegedi Zsidó Hitközség elnökére is emlékeznek.

 

Bácskai Éva Erdélyi Miklóssal, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnökével beszélgetve elmondta: a kötet megírásakor nem száraz tényközlésre törekedett. A könyv egyrészt regény, másrészt történelem, harmadrészt pedig várostörténet, korabeli fotókkal illusztrálva a családi hagyatékból.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Országos harmadik a Hwarangdo

Országos harmadik a Hwarangdo

A vásárhelyi sportegyesületnek minden oka megvan a büszkeségre, hiszen 21 érmes helyezéssel...
Ismét jön az Operaház előadása Vásárhelyre

Ismét jön az Operaház előadása Vásárhelyre

A Nabuccoval folytatódik Hódmezővásárhelyen az Opera belföldi turnéja a 2019/20-as keresztény évadban.
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.