Kultúra, oktatásÚj könyvek bemutatója az Emlékpontban

2019. január 25., péntek
 

Kovács Imre Attila irodalmár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont munkatársa két kötetét mutatta be csütörtök este a közgyűjtemény a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett programsorozatának harmadik előadásán.

 

 

 

 

 

 

 

 

A szerző az ötvenes évek elején a Dél-Alföldön működött Fehér Gárda Mozgalom egyik tagjának életét mutatja be az Emlékpont Könyvek sorozat tizedik köteteként megjelent, Így van ez. Fejezetek Juhász Nagy Vilmos viszontagságos életéből című kötetében, míg a Dalok szájharmonikára című könyvben a szerző a Juhász Nagy Vilmos által a börtönben, 1953 és 1956 között lejegyzett dalszövegeit rendezte sajtó alá.

– A kiadvány hitelesen és szakmailag megalapozottan mutatja be a Fehér Gárda Mozgalomtörténetét – hangsúlyozta a bemutatón a szerzővel beszélgetve Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője, hangsúlyozva, hogy a Kovács Imre Attila munkája során a családi dokumentumokra, a korszakról megjelent publikációkra és az állambiztonsági feljegyzésekre egyaránt támaszkodott.

 

Juhász Nagy Vilmos tanult, gazdaképzőt is végzett, ígéretes életpálya előtt álló fiatalemberként nemcsak az olvasókör vezetésében vállalt szerepet, de színjátszócsoportot is irányított, s ötletadója volt a vásárhelyi írótalálkozónak is. A Fehér Gárda Mozgalomban a környék fiataljai – bízván abban, hogy a rákosista vezetés tevékenysége során kialakult tarthatatlan állapotok miatt az amerikai csapatok felszabadítják Magyarországot – arra készültek, hogy segítsék a majdani felszabadítókat és részt vegyenek az új berendezkedésben. Szervezkedésüket leleplezték, két vezetőjüket kivégezték, s a mozgalom tagjaira súlyos börtönéveket szabott ki a bíróság.

Juhász Nagy Vilmost tizenöt évre ítélték, s a büntetéséből egy évtizedet az ország több fegyintézetében töltött. A várpalotai börtönévek során az elítélteket bányában dolgoztatták, ahol egy robbanás során bal lábfeje súlyosan roncsolódott, amelynek fájdalma további életén át elkísérte. Szabadulását követően a kádári rendszer gyanakvással fordult felé, s egészen 1982-ig megfigyelés alatt tartották, s csak éjjeliőri munkát kaphatott.

A börtönévek alatt, mintegy lázadásként, s hogy a hatalom ne érje el célját, a fogvatartott személyiségének megtörését, a rendelkezésére álló egészségügyi papírokra ceruzával népszerű szövegeket, népdalok, műdalok és kuplék szövegeit jegyezte le, kis „könyvtárat” alakítva ki biztosított magának bizonyos fokú szabadságot. Ezeket a feljegyzéseket juttatta el az Emlékpontnak Juhász Nagy Vilmos lánya, Katalin, s így születhetett meg a Dalok szájharmonikára című kötet.

 

Kovács Imre Attila Így van ez című kötetének megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, a könyv ingyenesen letölthető az Emlékpont honlapjáról.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Tűzifa csalás vásárhelyi károsultakkal

Tűzifa csalás vásárhelyi károsultakkal

Szinte minden évben történik csalás tűzifával. Most egy 2017-es, sok károsultat érintő ügyben emelt...
Kitörési pontokkal a még hatékonyabb gazdaságért

Kitörési pontokkal a még hatékonyabb...

Megtartotta Gazdasági Évnyitóját a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, melynek...
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.