FélpercesÚj kiadványt jelentetett meg a Tornyai-múzeum

2018. január 6., szombat
 
Új kiadványt jelentetett meg a Tornyai-múzeum

Több mint száz oldalas, kétnyelvű vezető jelent meg a Tornyai János Múzeum kiadásában a vásárhelyi közgyűjtemény Évszázadok a Hód-tó partján – Houdtól Újvárosig című, decemberben átadott várostörténeti kiállításához. A kötet bemutatóját január 10-én, szerdán 17 órai kezdettel tartják a múzeumban.

 

 

 

 

A Múzeumi Műhely sorozatban kiadott kötet célja, hogy az új állandó kiállításhoz egy bővebb várostörténeti leírást adjon a látogatók és Hódmezővásárhely múltja iránt érdeklődök kezébe. A kiadvány 108 oldalon, húsz fejezetben tárja az olvasók elé a település(ek) kialakulásának történetét az Árpád-kortól egészen a Kisutcai-tizedben 1808-ban pusztított tűzvészig, azaz a mai Újváros városrész kiparcellázásának idejéig. A könyv bemutatja Csomorkány mezővárost, és annak ma is romjaiban álló templomát, Hód és Vásárhely települések kialakulását, összeolvadását, a térség török világ alatti mindennapjait, egyháztörténeti áttekintés nyújt a 16-18. század közötti időszakról, valamint részletesen szól ezen évszázadok népi életmódjáról. A régészeti feltárások, a történeti források, valamint a néprajztudomány ismereteit összegző, képekkel gazdagon illusztrált könyv magyar és angol nyelven enged bepillantást Hódmezővásárhely gazdag és izgalmas históriájába.

 

A január 10-i bemutatón a kiállítás kurátorai és egyben a kötet szerzői, Bernátsky Ferenc történész-muzeológus és Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus beszélgetnek Bartha Tamással és György Árpád Hunorral, a tárlat tervező-kivitelezőivel. A kiadványt dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője ajánlja a közönség figyelmébe, aki egyben az eszmecsere moderátora is lesz.

 

Olvassa el ezt is!

Kilenc éve hunyt el a vásárhelyi operaénekes

Kilenc éve hunyt el a vásárhelyi operaénekes

A mindenkor elbűvölő operaénekes, a nagy erejű drámai mélységeket és a gyengéd líraiságot...
Tűz a Hódtóban halálos áldozattal

Tűz a Hódtóban halálos áldozattal

Sok lakót kellett evakuálni. A lángok hajnali fél öt körül csaptak fel. A helyszínre a...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Városi Népdaléneklési Verseny 2018
Városi Népdaléneklési Verseny 2018 Nagy hagyománya van Vásárhelyen a Népdaléneklési Versenynek. A BFMK-ban április  20-án sok hónapos felkészülés eredményét hallhattuk. Eredményekkel!
 
Ismét látogathatók a kórházi fekvőbetegek
Ismét látogathatók a kórházi fekvőbetegek Csongrád megye valamennyi egészségügyi intézményében feloldották a látogatási tilalmat. A megyében is jelentősen csökkent a betegek száma.
 
Vádat emeltek a brutális vásárhelyi nővel szemben
Vádat emeltek a brutális vásárhelyi nővel szemben Az udvaron magához vette a falhoz támasztott ásót és annak élével az ágyban fekvő idős férfit legalább tizenkét alkalommal fejen, illetve felsőtesten ütötte.
 
Áprilistól jelentős változások a vasútközlekedésben
Áprilistól jelentős változások a vasútközlekedésben Vonat helyett két és félhónapig buszozás Szeged- Hódmezővásárhely, illetve Mártély, Mindszent, Szegvár, Szentes irányában.
 
90 éves Dezső Sándor Imréné
90 éves Dezső Sándor Imréné Gyermekként 6 testvérével a batidai  tanyavilágban  éltek.
 
Dulakodás és szurkálás Vásárhelyen
Dulakodás és szurkálás Vásárhelyen

Előzetes szóváltást követően több alkalommal megszúrta vitapartnerét egy helybeli férfi Hódmezővásárhelyen. A súlyos sérüléseket okozó elkövetőt elfogták.

 

 
Mátyáshalomtól a Tudás kertjéig - Gál József könyvbemutatója
Mátyáshalomtól a Tudás kertjéig - Gál József könyvbemutatója Tanyai tanítóként, majd tanfelügyelőként, illetve városi művelődési osztály vezetőjeként, emlékirata a pártállami korszak mindennapjaiba enged bepillantást. Képekkel.