FélpercesÚj kiadványt jelentetett meg a Tornyai-múzeum

2018. január 6., szombat
 
Új kiadványt jelentetett meg a Tornyai-múzeum

Több mint száz oldalas, kétnyelvű vezető jelent meg a Tornyai János Múzeum kiadásában a vásárhelyi közgyűjtemény Évszázadok a Hód-tó partján – Houdtól Újvárosig című, decemberben átadott várostörténeti kiállításához. A kötet bemutatóját január 10-én, szerdán 17 órai kezdettel tartják a múzeumban.

 

 

 

 

A Múzeumi Műhely sorozatban kiadott kötet célja, hogy az új állandó kiállításhoz egy bővebb várostörténeti leírást adjon a látogatók és Hódmezővásárhely múltja iránt érdeklődök kezébe. A kiadvány 108 oldalon, húsz fejezetben tárja az olvasók elé a település(ek) kialakulásának történetét az Árpád-kortól egészen a Kisutcai-tizedben 1808-ban pusztított tűzvészig, azaz a mai Újváros városrész kiparcellázásának idejéig. A könyv bemutatja Csomorkány mezővárost, és annak ma is romjaiban álló templomát, Hód és Vásárhely települések kialakulását, összeolvadását, a térség török világ alatti mindennapjait, egyháztörténeti áttekintés nyújt a 16-18. század közötti időszakról, valamint részletesen szól ezen évszázadok népi életmódjáról. A régészeti feltárások, a történeti források, valamint a néprajztudomány ismereteit összegző, képekkel gazdagon illusztrált könyv magyar és angol nyelven enged bepillantást Hódmezővásárhely gazdag és izgalmas históriájába.

 

A január 10-i bemutatón a kiállítás kurátorai és egyben a kötet szerzői, Bernátsky Ferenc történész-muzeológus és Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus beszélgetnek Bartha Tamással és György Árpád Hunorral, a tárlat tervező-kivitelezőivel. A kiadványt dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője ajánlja a közönség figyelmébe, aki egyben az eszmecsere moderátora is lesz.

 

Olvassa el ezt is!

Kilenc éve hunyt el a vásárhelyi operaénekes

Kilenc éve hunyt el a vásárhelyi operaénekes

A mindenkor elbűvölő operaénekes, a nagy erejű drámai mélységeket és a gyengéd líraiságot...
Tűz a Hódtóban halálos áldozattal

Tűz a Hódtóban halálos áldozattal

Sok lakót kellett evakuálni. A lángok hajnali fél öt körül csaptak fel. A helyszínre a...
 

És ezt már olvasta?

Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban
Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban A magyar katonák két hónapig voltak csehszlovák területen. A sajtó a bevonulásról annak első napján csak egy szűkszavú, „mínuszos” hírben emlékezett meg. Képekkel.
 
90 éves Csende Lajos
90 éves Csende Lajos A háború alatt elvitték leventének, utána visszakerült Vásárhelyre. A helyi Közúttól ment nyugdíjba.
 
90 éves Somogyi Antal
90 éves Somogyi Antal Traktorosként kezdett dolgozni az Állami Gazdaságban. Itt ismerkedett meg feleségével, 1962-ben átköltöztek Hódmezővásárhelyre.
 
Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.