FélpercesÚj kiadványt jelentetett meg a Tornyai-múzeum

2018. január 6., szombat
 
Új kiadványt jelentetett meg a Tornyai-múzeum

Több mint száz oldalas, kétnyelvű vezető jelent meg a Tornyai János Múzeum kiadásában a vásárhelyi közgyűjtemény Évszázadok a Hód-tó partján – Houdtól Újvárosig című, decemberben átadott várostörténeti kiállításához. A kötet bemutatóját január 10-én, szerdán 17 órai kezdettel tartják a múzeumban.

 

 

 

 

A Múzeumi Műhely sorozatban kiadott kötet célja, hogy az új állandó kiállításhoz egy bővebb várostörténeti leírást adjon a látogatók és Hódmezővásárhely múltja iránt érdeklődök kezébe. A kiadvány 108 oldalon, húsz fejezetben tárja az olvasók elé a település(ek) kialakulásának történetét az Árpád-kortól egészen a Kisutcai-tizedben 1808-ban pusztított tűzvészig, azaz a mai Újváros városrész kiparcellázásának idejéig. A könyv bemutatja Csomorkány mezővárost, és annak ma is romjaiban álló templomát, Hód és Vásárhely települések kialakulását, összeolvadását, a térség török világ alatti mindennapjait, egyháztörténeti áttekintés nyújt a 16-18. század közötti időszakról, valamint részletesen szól ezen évszázadok népi életmódjáról. A régészeti feltárások, a történeti források, valamint a néprajztudomány ismereteit összegző, képekkel gazdagon illusztrált könyv magyar és angol nyelven enged bepillantást Hódmezővásárhely gazdag és izgalmas históriájába.

 

A január 10-i bemutatón a kiállítás kurátorai és egyben a kötet szerzői, Bernátsky Ferenc történész-muzeológus és Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus beszélgetnek Bartha Tamással és György Árpád Hunorral, a tárlat tervező-kivitelezőivel. A kiadványt dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője ajánlja a közönség figyelmébe, aki egyben az eszmecsere moderátora is lesz.

 

Olvassa el ezt is!

Kilenc éve hunyt el a vásárhelyi operaénekes

Kilenc éve hunyt el a vásárhelyi operaénekes

A mindenkor elbűvölő operaénekes, a nagy erejű drámai mélységeket és a gyengéd líraiságot...
Tűz a Hódtóban halálos áldozattal

Tűz a Hódtóban halálos áldozattal

Sok lakót kellett evakuálni. A lángok hajnali fél öt körül csaptak fel. A helyszínre a...
 

És ezt már olvasta?

Idén is lesz Erzsébet utalvány
Idén is lesz Erzsébet utalvány December 12-től megkezdték a hódmezővásárhelyi idős polgárok Erzsébet-utalványainak a kiküldését. Több mint hatezren várhatják a postást.
 
A hagyomány folytatódik
A hagyomány folytatódik a Balogh Imsi Sportaréna előcsarnokában a szokásos precíz szervezés mellett vehették át az előre összeállított dobozokat a vásárhelyi közfoglalkoztatottak.
 
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban A huszadik század nagyformátumú kultuszminisztere, gróf Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életútját és tevékenységét mutatták be. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Elhunyt Szeli Ferenc
Elhunyt Szeli Ferenc

65 éves korában elhunyt Szeli Ferenc, aki az MSZP korábbi önkormányzati képviselője, a Kertváros korábbi egyéni képviselője, a helyi szervezet elnökségi tagja volt.

 
A végére elfogyott az erő és a koncentráció
A végére elfogyott az erő és a koncentráció Borítékolható volt, hogy nagyon nehéz meccs vár a vásárhelyi csapatra a Békéscsaba U21 gárdája ellen az NBII őszi zárófordulójában.
 
Tartósan a tabella élén a Kosársuli
Tartósan a tabella élén a Kosársuli Az NB I/B Zöld csoportjában a 11. fordulóján a jó formában lévő együttes a győzelemért lépett pályára a Mercedes Kosárlabda Akadémia csodás pályáján.