Kultúra, oktatásÚj dékán a Mezőgazdasági Kar élén

2019. július 6., szombat
 
Új dékán a Mezőgazdasági Kar élén

Július elsejétől az agrárképzés iránti elkötelezettségét másfél évtizede bizonyító, sokoldalú egyetemi docens kapott vezetői kinevezést Rovó László rektortól.

 

 

 

 

 

 

 

Július elsejétől a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karra szóló dékáni megbízást kapott Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit, az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet egyetemi docense.

A Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karán végzett 1997-ben agrármérnökként, okleveles agrármérnöki diplomát 2001-ben szerzett a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karán.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, illetve jogelődje, a Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karán dolgozik 1997. január 1 óta. 1997 és 2000 között a Tanüzemben telepvezetőként vett részt a Kar gyakorlati oktatási képzésében.

Oktatási és egyéb tevékenységei mellett 2004-től feladata volt gyakorlatok szervezése, kapcsolattartás a gyakorlati helyszínek vezetőivel.

Oktatási tevékenységet az MSc, BSc és a Felsőoktatási szakképzési szakokon egyaránt folytatott, magyar és angol nyelven. Tárgyai elsősorban az állattenyésztési szakterülethez köthetők, ezek mellett azonban más, a kutatási tevékenységeihez kapcsolódó témákat is oktatott.  

 

Részt vett a kari akkreditációs anyagok elkészítésében, elsősorban állattenyésztési (szarvasmarha, sertés és ló), állatvédelmi és informatika témájú tananyagok tematikáinak kidolgozásában, valamint a tantervek szakmai- és hetesi gyakorlati részének kimunkálását is elvégezte. Ennek keretében egyik legjelentősebb feladata a 2009/2010-es tanév tavaszi félévétől induló 7. féléves gyakorlat tematikájának kidolgozása, ügyrendjének meghatározása volt.

 

2013-ban elkészítette az Állattenyésztő felsőoktatási szakképesítés tantervének hálótervét, majd az induló képzésnél a Ménesgazda, és Szarvasmarhatenyésztő szakirányok felelőse lett. Részt vett a 2013-ban benyújtott Agricultural engineer angol nyelvű BSc tanterv és a Mezőgazdasági mérnök-, Környezetgazdálkodási agrármérnök és Kertészmérnök felsőoktatási szakképzési tanterv kidolgozásában is.

A hallgatói tehetséggondozásra nagy hangsúlyt fektetett, témavezetőként 2006-tól vesz részt az Állattenyésztési Tanszék (majd Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet) tehetséggondozói munkájában. Ez alatt az időszak alatt 90 szakdolgozat témavezetője, 27 TDK dolgozat konzulense volt, mely közül OTDK-n 10 pályamunka szerepelt, közülük egy hallgató első (valamint elnyerte az FM Agrártudományi díját), három harmadik helyezést ért el és egy különdíjas lett. Konzulensként két Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatát elnyert hallgató tudományos munkáját irányította a 2016/17 és 2018/19-es tanévben.

Külső konzulensként közreműködött a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán és a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán szakdolgozatok és TDK dolgozatok témavezetésében.

A Kari Tudományos Diákköri Tanács tagjaként, majd elnökeként a konzulensi és konferencia szervezői feladatok mellett a hallgatók prezentációs felkészülését is segítette.

Jók a kapcsolatai a környező gazdálkodó vállaltokkal.

Az agrárképzésben kifejtett sokoldalú tevékenységét, szakmai kvalitását, elkötelezettségét 2015-ben a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Pro Facultate Díjjal is elismerték.  

Többek között Széchenyi, Bolyai, Humboldt-ösztöndíjat, 2017-ben az Új Nemzeti Kiválóság Program Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíjat nyert.

Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit július elsejétől Prof. Dr. Horváth Józsefet váltja a Mezőgazdasági Kar vezetésében. Megbízásnak okiratát július 4-én vette át Rovó László rektortól. (képünkön)

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Mozgás Éjszakája 2019

Mozgás Éjszakája 2019

20 szervezet, sportklub vagy egyéni tréner részvételével, több mint 26 mozgásformát...
Ember a fényképek mögött - Hommage á Plohn József

Ember a fényképek mögött - Hommage á...

A Plohn műterem 75 éve című kiállítás helyszínén a fényképészmester...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.