Kultúra, oktatásTörténelmi tények mellett a mindennapok történései

2018. november 27., kedd
 

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban Pálinkó György, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium történelemtanára mutatta be Az I. világháború című kötetét.

 

 

 

 

 

 

 

A szerző művét elsősorban a fiataloknak szánta, s a történelmi tények mellett a mindennapok történéseit is igyekszik bemutatni, így a saját dédapjai által átélt események is a könyv lapjaira kerültek.

A szerző – akivel a bemutatón Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze beszélgetett – korábbi könyveiben Napóleon és Nagy Sándor mellett a második világháború világát mutatta be, a Nagy Háború centenáriumához közeledve határozta el, hogy ezt a korszakot is összefoglalja közérthető módon olvasóinak.

 

Pálinkó György történelemtanárként és íróként is arra törekszik, hogy az adott korszakot megkedveljék a diákjai, ehhez viszont fontos, hogy figyelmüket érdekes történetekkel és látványos illusztrációkkal tartsa fenn. A mai fiatalokat a digitális információhordozók igyekeznek elcsábítani a könyvektől, azonban a tartalomnak és a formának a megfelelő alkalmazásával befogadható lesz a nyomtatott kiadványok által közvetített tartalom is.

 

A kötet megemlékezik az első világháború legelső áldozatáról, az abádszalóki születésű Kovács Pálról, aki 1914. július 29-én vesztette életét Belgrád közelében, ahol a harcok folyamán lőszert igyekezett szállítani bajtársainak, amikor egy szerb puskagolyó kioltotta életét.

 

A szerző saját családjának történetéről is mesél a könyv lapjain. Mint elmondta, mind a négy dédapja harcolt az első világháborúban. Egyikük jelen volt Przemyśl ostrománál, amikor Hermann Kusmanek táborszernagy átadta kardját, s azzal az erődöt is az orosz csapatoknak, s dédapja 1915-ben orosz hadifogságba került, ahonnan csak az 1920-as években térhetett haza. A dédapa elmesélte, milyen éhínség volt a táborokban, ahol rendszeresen megtörtént, hogy az elhullott gabonamagvakat, kukoricaszemeket még a szemétből is kiszedték, hogy éhségüket csillapíthassák a foglyok.

 

Ezek a történetek azok, amelyek valamennyi diák figyelmét felkeltik, hogy később az évszámok és az események sorával is barátságot kössenek.

 

Az est zenei közreműködője a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola nyolcadikos tanulója, Békési Dorina volt, akit zongorán Lauer Ágnes művésztanár kísért.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Lendületben a HLKC

Lendületben a HLKC

A csapat az előző forduló botlása után közönségszórakoztató játékkal, helyenként...
A Lelkes család kiállítása

A Lelkes család kiállítása

Vásárhelyen, de az országban is az utolsó polihisztorok egyike a 80 éves Lelkes István. Ezer szállal...

 

És ezt már olvasta?

Van már költségvetés
Van már költségvetés Harmadik nekifutásra lett költségvetése Hódmezővásárhelynek, de ez sem ment annyira simán. Csak a közgyűlés többségét alkotó Fidesz-KDNP-frakció tagjai támogatták.
 
A rendszer Vásárhelyen debütál
A rendszer Vásárhelyen debütál Márciustól már helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül a közművek, telefon és egyéb szolgáltatók számlái mellett.
 
A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.