Kultúra, oktatásTörténelmi tények mellett a mindennapok történései

2018. november 27., kedd
 

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban Pálinkó György, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium történelemtanára mutatta be Az I. világháború című kötetét.

 

 

 

 

 

 

 

A szerző művét elsősorban a fiataloknak szánta, s a történelmi tények mellett a mindennapok történéseit is igyekszik bemutatni, így a saját dédapjai által átélt események is a könyv lapjaira kerültek.

A szerző – akivel a bemutatón Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze beszélgetett – korábbi könyveiben Napóleon és Nagy Sándor mellett a második világháború világát mutatta be, a Nagy Háború centenáriumához közeledve határozta el, hogy ezt a korszakot is összefoglalja közérthető módon olvasóinak.

 

Pálinkó György történelemtanárként és íróként is arra törekszik, hogy az adott korszakot megkedveljék a diákjai, ehhez viszont fontos, hogy figyelmüket érdekes történetekkel és látványos illusztrációkkal tartsa fenn. A mai fiatalokat a digitális információhordozók igyekeznek elcsábítani a könyvektől, azonban a tartalomnak és a formának a megfelelő alkalmazásával befogadható lesz a nyomtatott kiadványok által közvetített tartalom is.

 

A kötet megemlékezik az első világháború legelső áldozatáról, az abádszalóki születésű Kovács Pálról, aki 1914. július 29-én vesztette életét Belgrád közelében, ahol a harcok folyamán lőszert igyekezett szállítani bajtársainak, amikor egy szerb puskagolyó kioltotta életét.

 

A szerző saját családjának történetéről is mesél a könyv lapjain. Mint elmondta, mind a négy dédapja harcolt az első világháborúban. Egyikük jelen volt Przemyśl ostrománál, amikor Hermann Kusmanek táborszernagy átadta kardját, s azzal az erődöt is az orosz csapatoknak, s dédapja 1915-ben orosz hadifogságba került, ahonnan csak az 1920-as években térhetett haza. A dédapa elmesélte, milyen éhínség volt a táborokban, ahol rendszeresen megtörtént, hogy az elhullott gabonamagvakat, kukoricaszemeket még a szemétből is kiszedték, hogy éhségüket csillapíthassák a foglyok.

 

Ezek a történetek azok, amelyek valamennyi diák figyelmét felkeltik, hogy később az évszámok és az események sorával is barátságot kössenek.

 

Az est zenei közreműködője a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola nyolcadikos tanulója, Békési Dorina volt, akit zongorán Lauer Ágnes művésztanár kísért.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Lendületben a HLKC

Lendületben a HLKC

A csapat az előző forduló botlása után közönségszórakoztató játékkal, helyenként...
A Lelkes család kiállítása

A Lelkes család kiállítása

Vásárhelyen, de az országban is az utolsó polihisztorok egyike a 80 éves Lelkes István. Ezer szállal...

 

És ezt már olvasta?

Módosították a költségvetést
Módosították a költségvetést A büdzsé módosításra az állami támogatások és korábban született közgyűlési határozatok átvezetése és a pályázatok miatt van szükség,
 
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC A hétvégén tartotta a Hód Úszó SE a JAKED-HÓD Cikluszáró Nemzetközi Úszóversenyt. A HSÚVC a szezonzáró versenyen megnyerte a HÓD Kupát. Eredményekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.