Kultúra, oktatásTörténelem és helytörténet

2019. október 8., kedd
 
Történelem és helytörténet

Sietős vagy éppen üldögélő, ám gondterhelt diákok lepték el Hódmezővásárhely frekventáltabb részeit október 5-én délelőtt. A valamennyi iskolából összeválogatott csapatok városismereti vetélkedővel pallérozták elméjüket.

 

 

Fotó: VH

 

 

 

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Hódmezővásárhely kulturális értékeinek megismerése céljából 47. alkalommal rendezte meg szombaton a hagyományos helyismereti vetélkedőjét.

A délelőtt 9-kor kezdődött vetélkedőn 31 általános és 23 középiskolai csapat, összesen száznál is több diák vett részt.

A cél idén is Hódmezővásárhely kulturális nevezetességeinek megismertetése volt.  

A versenyt évek óta szervező, Pap Éva és tanárkollégái a feladatsorok összeállításánál idén is az országos, illetve hódmezővásárhelyi események évfordulóira helyezték a fő hangsúlyt.

 

A verseny során elsőként egy feladatlapot töltöttek ki a versenyzők az iskolában, majd a kiosztott 2. feladatlappal egy közintézményt, az utolsó, 3. feladatlappal pedig több utcai helyszínt kellett felkeresni, ahol a város neves emlékei kapcsán tettek fel kérdéseket. Ezt követően visszatértek az iskolába.

A csapatoknak igyekezniük kellett végigjárni a várost, mert a játékidő 70 perc volt.

 

Az általános iskolások között I. helyezett Kis-Molnár Zsuzsanna és Bánfi Emma (Varga Tamás Általános Iskola) lett, a II. helyen Farkas Emma és Rózsa Laura (Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola), a III. helyen Mihály Barbara és Bartucz Fanni (Varga Tamás Általános Iskola) végzett.

 

A középiskolások között I. helyet ért el Gál Evelin és Bányai Szabolcs (HSzC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskolája), a II. helyen Bodzsár Míra és Forrai Fruzsina (Bethlen Gábor Református Gimnázum), a III. helyen pedig Győrfi Dominik és Fried Máté (HSzC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskolája) végzett.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyen nem jött be? - Szegeden szeptembertől elindul!

Vásárhelyen nem jött be? - Szegeden...

Idén már el sem indult az elsőévesek képzése a Metropol Egyetem Vásárhelyre hívott kihelyezett...
Újabb kórházfejlesztés a láthatáron

Újabb kórházfejlesztés a láthatáron

A vásárhelyi kórház fejlesztésének szeptemberben bejelentett jövőbeni terveinek egy része, egy most...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.