Kultúra, oktatásTormay Cécile-ről az Emlékpontban

2018. november 13., kedd
 

Asszonyok a Horthy-korszakban című programsorozat keddi előadásán Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze a száz éve megalakult Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítója, Tormay Cécile életéről és tevékenységéről tartott előadást

 

 

 

 

 

 

Tormay Cécile a fővárosban született 1875-ben, édesapja mezőgazdasági szakember volt, aki egy ideig a földművelésügyi államtitkárként is tevékenykedett. Az iskoláit magántanulóként végző lány több nyelven beszélt, érdeklődött az irodalom iránt, s bár egy ideig a spiritiszta irányzatok felé fordult, felnőtt korára a katolikus hit mellett kötelezte el magát.

 

A Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége (MANSZ) három szervezet, az Országos Katolikus Nőszövetség, a Magyar Protestáns Nők Országos Szövetsége és a Szociális Missziótársulat együttműködéséből jött létre, hangsúlyozottan felekezeti különbségek nélkül. A szervezet hivatalos alakuló ülésére 1919. január 11-én került sor, azonban a tagjai hamar megtapasztalhatták, hogy a Károlyi-kormány megfigyeli őket, telefonjaikat lehallgatják, s a tanácsköztársaság idejére illegalitásba is vonultak.

 

Horthy Miklós kormányzóvá választása után új fejezet kezdődött a MANSZ életében, országszerte közel kétszáz fiókszervezetük alakult, s a MANSZ negyedszázados működése alatt karitatív munkája során a háborúban elesettek családjai és a hadirokkantak mellett a szegény sorsú családok támogatására végzett gyűjtést, szervezett jótékony rendezvényeket. A MANSZ két kollégiumot is alapított a fővárosban, amelyek működését folyamatosan támogatta és csatlakozott a magyar termékek vásárlását népszerűsítő mozgalmakhoz is.

 

Tormay Cécile-t beválasztották a Népszövetség kulturális tanácsába és – eddig egyetlen magyar nőként – irodalmi Nobel-díjra is felterjesztették. Az MANSZ alapító elnöke 1937-ben hunyt el, emlékére az egyesület tagjainak indítványozására szobrot és emléktáblát állítottak és utca is őrizte nevét.

 

A Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének tevékenységéről az Emlékpont november 18-i, „Ilyen összefogás, mint a miénk, még nem volt a kerek földön sehol" címmel, a szervezet megalakulásának centenáriuma alkalmából rendezett tudományos tanácskozáson hallhatnak bővebben az érdeklődők.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

A szombat délelőtti tematikus tárlatvezetés a Tornyai-plakettes alkotóinak és kortársainak alkotói...
Risztov Éva is tagja lett a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának

Risztov Éva is tagja lett a Magyar Úszó...

Risztov Éva: ez is egy üzenet a fiataloknak, akik úgy gondolják, vidékről nem lehet a csúcsra jutni, hogy igenis...
 

És ezt már olvasta?

Módosították a költségvetést
Módosították a költségvetést A büdzsé módosításra az állami támogatások és korábban született közgyűlési határozatok átvezetése és a pályázatok miatt van szükség,
 
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC A hétvégén tartotta a Hód Úszó SE a JAKED-HÓD Cikluszáró Nemzetközi Úszóversenyt. A HSÚVC a szezonzáró versenyen megnyerte a HÓD Kupát. Eredményekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.