Kultúra, oktatásTormay Cécile-ről az Emlékpontban

2018. november 13., kedd
 

Asszonyok a Horthy-korszakban című programsorozat keddi előadásán Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze a száz éve megalakult Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítója, Tormay Cécile életéről és tevékenységéről tartott előadást

 

 

 

 

 

 

Tormay Cécile a fővárosban született 1875-ben, édesapja mezőgazdasági szakember volt, aki egy ideig a földművelésügyi államtitkárként is tevékenykedett. Az iskoláit magántanulóként végző lány több nyelven beszélt, érdeklődött az irodalom iránt, s bár egy ideig a spiritiszta irányzatok felé fordult, felnőtt korára a katolikus hit mellett kötelezte el magát.

 

A Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége (MANSZ) három szervezet, az Országos Katolikus Nőszövetség, a Magyar Protestáns Nők Országos Szövetsége és a Szociális Missziótársulat együttműködéséből jött létre, hangsúlyozottan felekezeti különbségek nélkül. A szervezet hivatalos alakuló ülésére 1919. január 11-én került sor, azonban a tagjai hamar megtapasztalhatták, hogy a Károlyi-kormány megfigyeli őket, telefonjaikat lehallgatják, s a tanácsköztársaság idejére illegalitásba is vonultak.

 

Horthy Miklós kormányzóvá választása után új fejezet kezdődött a MANSZ életében, országszerte közel kétszáz fiókszervezetük alakult, s a MANSZ negyedszázados működése alatt karitatív munkája során a háborúban elesettek családjai és a hadirokkantak mellett a szegény sorsú családok támogatására végzett gyűjtést, szervezett jótékony rendezvényeket. A MANSZ két kollégiumot is alapított a fővárosban, amelyek működését folyamatosan támogatta és csatlakozott a magyar termékek vásárlását népszerűsítő mozgalmakhoz is.

 

Tormay Cécile-t beválasztották a Népszövetség kulturális tanácsába és – eddig egyetlen magyar nőként – irodalmi Nobel-díjra is felterjesztették. Az MANSZ alapító elnöke 1937-ben hunyt el, emlékére az egyesület tagjainak indítványozására szobrot és emléktáblát állítottak és utca is őrizte nevét.

 

A Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének tevékenységéről az Emlékpont november 18-i, „Ilyen összefogás, mint a miénk, még nem volt a kerek földön sehol" címmel, a szervezet megalakulásának centenáriuma alkalmából rendezett tudományos tanácskozáson hallhatnak bővebben az érdeklődők.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

A szombat délelőtti tematikus tárlatvezetés a Tornyai-plakettes alkotóinak és kortársainak alkotói...
Risztov Éva is tagja lett a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának

Risztov Éva is tagja lett a Magyar Úszó...

Risztov Éva: ez is egy üzenet a fiataloknak, akik úgy gondolják, vidékről nem lehet a csúcsra jutni, hogy igenis...
 

És ezt már olvasta?

Van már költségvetés
Van már költségvetés Harmadik nekifutásra lett költségvetése Hódmezővásárhelynek, de ez sem ment annyira simán. Csak a közgyűlés többségét alkotó Fidesz-KDNP-frakció tagjai támogatták.
 
A rendszer Vásárhelyen debütál
A rendszer Vásárhelyen debütál Márciustól már helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül a közművek, telefon és egyéb szolgáltatók számlái mellett.
 
A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.