GazdaságTó a Hódtóban - jól halad az építkezés

2018. szeptember 19., szerda
 
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés

Kedden tették le az alapkövét az egykori Kossuth Zsuzsa szakközépiskola helyén kialakítandó pihenőparknak.

 

 

 

 

 

 

Szeptember 18-án Márki-Zay Péter polgármester és a kivitelező System Service Kft. projektmenedzsere, Kérdő Szabolcs közösen tette le az épülő vásárhelyi pihenőpark időkapszuláját. A kis ünnepségen részt vett az alpolgármester, a polgármesteri hivatal több műszaki munkatársa, a meghívott helyi sajtó képviselői.

A park a tervek szerint év végére elkészül, amelynek elnevezése a helyi lakosokon múlik. Eddig sokan szavaztak a Kossuth Zsuzsanna névre, de „versenyben van” a Hódtói Park elnevezés is.

 

Mint arról az elmúlt években a Vásárhelyi Hírekben folyamatosan olvashattak, már 2015-ben eldőlt, hogy pihenőpark létesüljön az elbontott egykor iskola területén.

Emlékezetes a vásárhelyiek egy része – nagyrészt érzelmi kötődés okán – nehezményezte, hogy a városvezetés nem kívánja felújítani az iskolát, hanem inkább az eldózerolás mellett döntött. Még tüntetéssel is próbáltak tiltakozni, de ez nem hatotta meg a döntéshozókat.  

 

2016 kora tavaszán egy közgyűlésen elhangzott, a lakosság véleményét kérik a Kaszap utca – Hódtó utca sarkán lebontott Kossuth Szakközépiskola helyén kialakítandó park terveiről.

 

A kissé dagályosra sikeredett "Építsük közösen Hódmezővásárhelyt" elnevezésű weboldalon lehetett bejelölni a felajánlott lehetőségeket, illetve további ötleteket, javaslatokat is beírhattak. Az oldalon sok ötlet közül lehetett választani, a piknikező helytől a szoborparkig, a szabadtéri színpadtól a lábtengó pályáig.

A szavazás zárása előtt két héttel egy sajtótájékoztatón elhangzott, közel 1300 adatlapot töltöttek ki. A szavazók 64 százaléka tavat. 44% szabadtéri színpadot 31% pihenőparkot szeretne a területen. A lakossági konzultáció eredményeként a többség „tó és pihenőpark” kialakítására voksolt.

Mint arról beszámoltunk, Vásárhely teljes felnőtt népességének, körülbelül 5%-a jelezte interneten elképzelését. Az öt százalékban nincsenek benne, azok az idősek, akik nemcsak hogy nem interneteznek, de hozzájuk az elektronikus konzultáció el sem jutott. Már akkor voltak olyan vélemények, hogy a szavazatok száma alapján hozott döntés a laikusok számára is érzékelhetően nem biztos, hogy a város lakosainak többségét reprezentálta. 

 

Nyilvánosságra került három - első ránézésre is igényes - terv. Végül a nyerő a 2. változat lett (kép a lap alján!)

"A közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik, a tender pedig az év vége felé lezárul, így a kivitelezés 2018 elején elindulhat és az év vége felé megvalósul mind a két terv” - mondta tavaly tavasszal Lázár Mária projektmenedzser a Vásárhelyi Híreknek. Valóban, a terveknek megfelelően az építkezés el is kezdődött és minden remény megvan arra, hogy ez év végére el is készül.

 

Az kevésbé ismert, hogy a Zöld Hódmezővásárhely – Környezettudatos Közterület Megújítás Hódmezővásárhelyen elnevezés alatt futó - az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 100 %-os támogatású - 831 milliós projekt két részből áll: az egyik a Kaszap utcai Pihenőpark megépítése, a másik a Kertvárosban a kőfal melletti Európa Park felújítása.   

 

A pihenőpark 19 ezer négyzetméteres területére, - mint képünkön is látható - impozáns park épül 3000 négyzetméteres tóval, amelyben többek között pihenő-, játszó-, sportterület, pavilon is lesz. A tó körül lépcsőzetesen alakítják ki a teret amely átvezet a természetes napozórétek, dombok, virágos rétek világába, az utakhoz pedig hidak és fadekkek kapcsolódnak. A területen a hazai ökológiai viszonyoknak megfelelő, honos fajokat telepítenek - olvasható a tervekben.

A parkban gumiburkolatú játszótér lesz (a tómeder kikotrása miatt a nagy dombokon csúszdák épülnek. Fittness tér kialakítását is tervezik park dombjai közé. Természetesen a park egész területére minőségi utcabútorok terveztek.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Újabb vásárhelyi szakképző újult meg

Újabb vásárhelyi szakképző újult meg

Jelentős fejlesztési folyamat fejeződött be nemrég a HSZ Centrumhoz tartozó Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és...
A Nagy Háború emlékei a vásárhelyi gimnáziumban

A Nagy Háború emlékei a vásárhelyi...

A Meritum Egyesület Elfeledett hőseink című megyei, történelmi ismeretterjesztő vándorkiállítása a...
 

És ezt már olvasta?

Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban A huszadik század nagyformátumú kultuszminisztere, gróf Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életútját és tevékenységét mutatták be. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Elhunyt Szeli Ferenc
Elhunyt Szeli Ferenc

65 éves korában elhunyt Szeli Ferenc, aki az MSZP korábbi önkormányzati képviselője, a Kertváros korábbi egyéni képviselője, a helyi szervezet elnökségi tagja volt.

 
A végére elfogyott az erő és a koncentráció
A végére elfogyott az erő és a koncentráció Borítékolható volt, hogy nagyon nehéz meccs vár a vásárhelyi csapatra a Békéscsaba U21 gárdája ellen az NBII őszi zárófordulójában.
 
Tartósan a tabella élén a Kosársuli
Tartósan a tabella élén a Kosársuli Az NB I/B Zöld csoportjában a 11. fordulóján a jó formában lévő együttes a győzelemért lépett pályára a Mercedes Kosárlabda Akadémia csodás pályáján.
 
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját A most átadott országos középiskolai képzési központhoz hasonló működik a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban is.
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra A Vásárhelyi Hírek háziasszonya Baracskay Angéla: "'Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, de a sütinek mindig van apropója. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok."