GazdaságTéli rezsicsökkentés Vásárhelyen is

2018. november 28., szerda
 
Téli rezsicsökkentés Vásárhelyen is

A Magyar Közlönyben tegnap megjelent 1602/2018. (XI. 27.) Kormányhatározata szerint 2 milliárd, illetve 2 és félmilliárd forintot csoportosít át a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások egyszeri támogatásáról.

 

 

 

 

 

 

Az egyes települések 15 napon belül egyösszegben kell, hogy megkapják a pénzt.

A kormányhatározat szerint csak a 2018. október 15-éig igénybejelentést tett háztartások részesülhetnek a támogatásból. A támogatás nem használható fel a tüzelőanyag jogosulthoz történő szállítási költségeinek fedezésére, annak biztosítása a támogatásban részesülőt terheli.

Az önkormányzatnak a ténylegesen átvett tüzelőanyagok ellenértékét legkésőbb 2019. december 31-éig teljesíteni kell a vállalkozó részére.

 

Hódmezővásárhelyen 1335 kérelmező részére 16 millió 20 ezer forint összeget hagyott jóvá a kormány. Tűzifára 1015 fő, szénre 57 fő, propán-bután palackos gázra 195 fő, tartályos gázra 4 fő, brikett/pelletre 64 fő kért támogatást.

 

 

Mint arról már írtunk, az energiaár-támogatás, majd a központi lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás megszűnésével ma már a 2011-ben bevezetett szociális tüzelőanyag-támogatás az egyetlen kifejezetten lakásfenntartáshoz segítséget nyújtó – legalább részben - központi támogatási forma. A támogatás alacsony költségvetése ellenére meglehetősen sok, több mint 180 ezer háztartást ért el, de folyamatosan bővült. 2018-ra már összesen több mint 400 ezer háztartás kaphat tüzelőt, illetve támogatást a téli rezsicsökkentés keretében. Ezzel a fával, illetve szénnel fűtött lakásokban élő háztartások 12 százalékát éri el.

A támogatás azonban nem csak az egyéb központi lakásfenntartási támogatások megszüntetése miatt különösen fontos eszköz: a rezsicsökkentés hatásából a (kizárólag) szilárd tüzelőanyaggal fűtő háztartások lényegében kimaradtak, a tűzifa ára az elmúlt években jelentősen emelkedett. Bevezetésekor ugyan csak kevés település pályázott a támogatásra, 2015 óta azonban szinte az összes jogosult 5000 főnél kisebb lakosságszámú településen elérhető a támogatás a rászorulók számára. Így évek óta Hódmezővásárhely is kimaradt.

Idén is a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használó háztartásokat egyszeri, 12 ezer forint támogatásban részesíti.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely sport hírnevét öregbítik

Vásárhely sport hírnevét öregbítik

A Hód Fitness SE sportolóinak és edzőinek sikerét - az EB-n elért 18 érmes helyezést - oklevéllel...
A világ által formált inspirációkból születő művészet

A világ által formált inspirációkból...

A hódmezővásárhelyi születésű festőművész, Szabó Klára Petra Phantasea című albumát...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.