GazdaságTéli rezsicsökkentés Vásárhelyen is

2018. november 28., szerda
 
Téli rezsicsökkentés Vásárhelyen is

A Magyar Közlönyben tegnap megjelent 1602/2018. (XI. 27.) Kormányhatározata szerint 2 milliárd, illetve 2 és félmilliárd forintot csoportosít át a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások egyszeri támogatásáról.

 

 

 

 

 

 

Az egyes települések 15 napon belül egyösszegben kell, hogy megkapják a pénzt.

A kormányhatározat szerint csak a 2018. október 15-éig igénybejelentést tett háztartások részesülhetnek a támogatásból. A támogatás nem használható fel a tüzelőanyag jogosulthoz történő szállítási költségeinek fedezésére, annak biztosítása a támogatásban részesülőt terheli.

Az önkormányzatnak a ténylegesen átvett tüzelőanyagok ellenértékét legkésőbb 2019. december 31-éig teljesíteni kell a vállalkozó részére.

 

Hódmezővásárhelyen 1335 kérelmező részére 16 millió 20 ezer forint összeget hagyott jóvá a kormány. Tűzifára 1015 fő, szénre 57 fő, propán-bután palackos gázra 195 fő, tartályos gázra 4 fő, brikett/pelletre 64 fő kért támogatást.

 

 

Mint arról már írtunk, az energiaár-támogatás, majd a központi lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás megszűnésével ma már a 2011-ben bevezetett szociális tüzelőanyag-támogatás az egyetlen kifejezetten lakásfenntartáshoz segítséget nyújtó – legalább részben - központi támogatási forma. A támogatás alacsony költségvetése ellenére meglehetősen sok, több mint 180 ezer háztartást ért el, de folyamatosan bővült. 2018-ra már összesen több mint 400 ezer háztartás kaphat tüzelőt, illetve támogatást a téli rezsicsökkentés keretében. Ezzel a fával, illetve szénnel fűtött lakásokban élő háztartások 12 százalékát éri el.

A támogatás azonban nem csak az egyéb központi lakásfenntartási támogatások megszüntetése miatt különösen fontos eszköz: a rezsicsökkentés hatásából a (kizárólag) szilárd tüzelőanyaggal fűtő háztartások lényegében kimaradtak, a tűzifa ára az elmúlt években jelentősen emelkedett. Bevezetésekor ugyan csak kevés település pályázott a támogatásra, 2015 óta azonban szinte az összes jogosult 5000 főnél kisebb lakosságszámú településen elérhető a támogatás a rászorulók számára. Így évek óta Hódmezővásárhely is kimaradt.

Idén is a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használó háztartásokat egyszeri, 12 ezer forint támogatásban részesíti.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely sport hírnevét öregbítik

Vásárhely sport hírnevét öregbítik

A Hód Fitness SE sportolóinak és edzőinek sikerét - az EB-n elért 18 érmes helyezést - oklevéllel...
A világ által formált inspirációkból születő művészet

A világ által formált inspirációkból...

A hódmezővásárhelyi születésű festőművész, Szabó Klára Petra Phantasea című albumát...
 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.