GazdaságTéli rezsicsökkentés Vásárhelyen is

2018. november 28., szerda
 
Téli rezsicsökkentés Vásárhelyen is

A Magyar Közlönyben tegnap megjelent 1602/2018. (XI. 27.) Kormányhatározata szerint 2 milliárd, illetve 2 és félmilliárd forintot csoportosít át a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások egyszeri támogatásáról.

 

 

 

 

 

 

Az egyes települések 15 napon belül egyösszegben kell, hogy megkapják a pénzt.

A kormányhatározat szerint csak a 2018. október 15-éig igénybejelentést tett háztartások részesülhetnek a támogatásból. A támogatás nem használható fel a tüzelőanyag jogosulthoz történő szállítási költségeinek fedezésére, annak biztosítása a támogatásban részesülőt terheli.

Az önkormányzatnak a ténylegesen átvett tüzelőanyagok ellenértékét legkésőbb 2019. december 31-éig teljesíteni kell a vállalkozó részére.

 

Hódmezővásárhelyen 1335 kérelmező részére 16 millió 20 ezer forint összeget hagyott jóvá a kormány. Tűzifára 1015 fő, szénre 57 fő, propán-bután palackos gázra 195 fő, tartályos gázra 4 fő, brikett/pelletre 64 fő kért támogatást.

 

 

Mint arról már írtunk, az energiaár-támogatás, majd a központi lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás megszűnésével ma már a 2011-ben bevezetett szociális tüzelőanyag-támogatás az egyetlen kifejezetten lakásfenntartáshoz segítséget nyújtó – legalább részben - központi támogatási forma. A támogatás alacsony költségvetése ellenére meglehetősen sok, több mint 180 ezer háztartást ért el, de folyamatosan bővült. 2018-ra már összesen több mint 400 ezer háztartás kaphat tüzelőt, illetve támogatást a téli rezsicsökkentés keretében. Ezzel a fával, illetve szénnel fűtött lakásokban élő háztartások 12 százalékát éri el.

A támogatás azonban nem csak az egyéb központi lakásfenntartási támogatások megszüntetése miatt különösen fontos eszköz: a rezsicsökkentés hatásából a (kizárólag) szilárd tüzelőanyaggal fűtő háztartások lényegében kimaradtak, a tűzifa ára az elmúlt években jelentősen emelkedett. Bevezetésekor ugyan csak kevés település pályázott a támogatásra, 2015 óta azonban szinte az összes jogosult 5000 főnél kisebb lakosságszámú településen elérhető a támogatás a rászorulók számára. Így évek óta Hódmezővásárhely is kimaradt.

Idén is a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használó háztartásokat egyszeri, 12 ezer forint támogatásban részesíti.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely sport hírnevét öregbítik

Vásárhely sport hírnevét öregbítik

A Hód Fitness SE sportolóinak és edzőinek sikerét - az EB-n elért 18 érmes helyezést - oklevéllel...
A világ által formált inspirációkból születő művészet

A világ által formált inspirációkból...

A hódmezővásárhelyi születésű festőművész, Szabó Klára Petra Phantasea című albumát...
 

És ezt már olvasta?

Módosították a költségvetést
Módosították a költségvetést A büdzsé módosításra az állami támogatások és korábban született közgyűlési határozatok átvezetése és a pályázatok miatt van szükség,
 
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC A hétvégén tartotta a Hód Úszó SE a JAKED-HÓD Cikluszáró Nemzetközi Úszóversenyt. A HSÚVC a szezonzáró versenyen megnyerte a HÓD Kupát. Eredményekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.