KözéletTanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért

2019. március 7., csütörtök
 
Tanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért

Energiatudatos Iskola tanúsítványt kapott a Parlamentben tartott ünnepségen a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola.

 

 

 

 

 

 

A jövő generációk léte és életminősége nagyban függ attól, hogy már ma képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről és életünkről alkotott gondolkodásunkat, tudásunkat, majd erre alapozva életformáinkat és szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat, azaz fenntartható módon éljünk. Ez az egyik alapelve az Energiatudatos Iskolákért Programnak. Idén már a tizedik alkalommal hírdettek nyertes pályázókat.

 

A pályázat mottója továbbra is: Tanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért.

 

A köztársasági elnök, az Országgyűlés korábbi elnöke, a Pannónia Szíve térségért felelős miniszterelnöki biztos és a főváros vezetésének képviselői részvételével, a Parlament felsőházát megtölt­ve ünnepelte 10 éves jubileumát a 6. legnagyobb hazai erőműként számon tartott Virtuális Erőmű Program (VEP), amely ma már nemcsak Magyarország legnagyobb zöld erőműve, hanem nemzetközileg díjazott mintaprojekt is.

 

A köztársasági elnöki beszédet követően Molnár Ferenc, a VEP egyik megálmodója és jelenlegi tulajdonosa számos korábbi támogatót megidézve mutatta be az erőmű elmúlt 10 évének sikertörténetét.

 

A beszédeket követően magas kormányzati szereplők közreműködésével került sor a díjak átadására, melyet idén az is különlegessé tett, hogy a Főváros mellett a Megyei Jogú Városok (MJVSz), a Megyei Önkormányzatok (MÖOSz) és a Települési Önkormányzatok (TÖOSz) Szövetsége is belépett a programba, és megtörtént a határon túli magyar területek kapcsán a temesvári VEP alapkő letétele is.

A díjazott vállalatok között megjelentek olyan nagy piaci szereplők, mint a MOL, a GE, a Knorr-Bremse, a Nissan, a Lafarge, a Honeywell, a VELUX vagy éppen a Főtáv és BKV, de belépett a programba az egyetemek közt elsőként a Pécsi Tudományegyetem is.

 

Idén is többféle kategóriában lehetett pályázni, külön a vállatoknak, a települési önkormányzatoknak, az oktatási intézményeknek és egyéneknek.

 

Az Energiatudatos Iskola kategóriában, idén rekordszámú pályázó volt, közülük 30 – általános, közép-, szakképző iskolát, kollégiumot – díjaztak.

Az egyik díjazott a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola volt.   


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vádemelés egy vásárhelyi korrupciós ügyben

Vádemelés egy vásárhelyi korrupciós ügyben

A vásárhelyi ingatlanok felújításakor kenőpénzt kért a kivitelezőktől. Cserében...
Átadják a Keleti elkerülőt - közösségi eseménnyel megspékelve

Átadják a Keleti elkerülőt - közösségi...

A műszaki átadás átvételi eljárás tavaly december 18-án megkezdődött. Egy hónappal később...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.