KözéletTanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért

2019. március 7., csütörtök
 
Tanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért

Energiatudatos Iskola tanúsítványt kapott a Parlamentben tartott ünnepségen a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola.

 

 

 

 

 

 

A jövő generációk léte és életminősége nagyban függ attól, hogy már ma képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről és életünkről alkotott gondolkodásunkat, tudásunkat, majd erre alapozva életformáinkat és szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat, azaz fenntartható módon éljünk. Ez az egyik alapelve az Energiatudatos Iskolákért Programnak. Idén már a tizedik alkalommal hírdettek nyertes pályázókat.

 

A pályázat mottója továbbra is: Tanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért.

 

A köztársasági elnök, az Országgyűlés korábbi elnöke, a Pannónia Szíve térségért felelős miniszterelnöki biztos és a főváros vezetésének képviselői részvételével, a Parlament felsőházát megtölt­ve ünnepelte 10 éves jubileumát a 6. legnagyobb hazai erőműként számon tartott Virtuális Erőmű Program (VEP), amely ma már nemcsak Magyarország legnagyobb zöld erőműve, hanem nemzetközileg díjazott mintaprojekt is.

 

A köztársasági elnöki beszédet követően Molnár Ferenc, a VEP egyik megálmodója és jelenlegi tulajdonosa számos korábbi támogatót megidézve mutatta be az erőmű elmúlt 10 évének sikertörténetét.

 

A beszédeket követően magas kormányzati szereplők közreműködésével került sor a díjak átadására, melyet idén az is különlegessé tett, hogy a Főváros mellett a Megyei Jogú Városok (MJVSz), a Megyei Önkormányzatok (MÖOSz) és a Települési Önkormányzatok (TÖOSz) Szövetsége is belépett a programba, és megtörtént a határon túli magyar területek kapcsán a temesvári VEP alapkő letétele is.

A díjazott vállalatok között megjelentek olyan nagy piaci szereplők, mint a MOL, a GE, a Knorr-Bremse, a Nissan, a Lafarge, a Honeywell, a VELUX vagy éppen a Főtáv és BKV, de belépett a programba az egyetemek közt elsőként a Pécsi Tudományegyetem is.

 

Idén is többféle kategóriában lehetett pályázni, külön a vállatoknak, a települési önkormányzatoknak, az oktatási intézményeknek és egyéneknek.

 

Az Energiatudatos Iskola kategóriában, idén rekordszámú pályázó volt, közülük 30 – általános, közép-, szakképző iskolát, kollégiumot – díjaztak.

Az egyik díjazott a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola volt.   


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vádemelés egy vásárhelyi korrupciós ügyben

Vádemelés egy vásárhelyi korrupciós ügyben

A vásárhelyi ingatlanok felújításakor kenőpénzt kért a kivitelezőktől. Cserében...
Átadják a Keleti elkerülőt - közösségi eseménnyel megspékelve

Átadják a Keleti elkerülőt - közösségi...

A műszaki átadás átvételi eljárás tavaly december 18-án megkezdődött. Egy hónappal később...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.