MozaikSzódabikarbóna – a régi-új csodaszer

2018. február 25., vasárnap
 
Szódabikarbóna – a régi-új csodaszer

Új, állandó rovatunkban Székbíró Zsuzsanna természetgyógyász, több évtizedes tapasztalatait, gondolatait osztja meg a Vásárhelyi Hírek olvasóival. Harminc éve dolgozik az egészségügyben. A modern nyugati orvoslás árnyoldalait látva, alternatív kiutat keresett és talált.

„Munkám eredményeként számos csodálatos gyógyulásnak lehettem szemtanúja, amelyek mind csak megerősítették a hitemet abban, hogy jó úton járok.”

 

 

 

 

 

Szódabikarbóna

Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható a konyhában, főzéskor, a háztartásban számos helyen, vagy különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, de a kellemes lehelethez, a fehérebb fogakhoz is hozzásegít.

Mindig tartsunk belőle otthon! Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható:

Tisztítja a kezet! Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.

 

Szagelnyelő! Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb szagokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port dörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkre, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.

 

Könnyíti az emésztést! Ég a gyomra? Nehezen, emészt? Könnyen segíthet rajta! Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek.

 

Fertőtlenít! Nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel.

 

Továbbá, megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe. Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

Mindenfajta rovarcsípésre kiváló. A szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.

Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk! Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.

 

A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.

Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.

 

Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.

Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.

A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.

A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.

 

Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogat, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot. –

Ha hajmosás előtt egy maréknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.

És nem utolsósorban a megfázásos időszakban, torokfájás esetén érdemes gargalizálni szódabikarbónás langyos vízzel. Azonnal megszűnik a fájdalom.

 

Olvassa el további cikkeinket:

 

Egészségünkről a VH-ban – Székbíró Zsuzsanna ajánlásával


A gránátalma jótékony hatása – Székbíró Zsuzsanna ajánlásával

 

Olvassa el ezt is!

Ismét lendületben a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete

Ismét lendületben a Hódmezővásárhelyi...

Március elejétől megkezdik idei macskaivartalanítási akciójukat. Félszáz macska műtétjére...
Élőflórás vitaminnal a betegségek ellen és a jobb teljesítményért

Élőflórás vitaminnal a betegségek ellen...

Bán Sándor: Óriási segítség a tehetséges gyerekeink kibontakoztatásában, hogy egy...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.