MozaikSzínek amelyek rólunk szólnak

2011. január 12., szerda
 

„Eddig miért kellett nekem olyan színű ruhákban járni, ami nem is megy jól hozzám?” Magukban többen feltehették már ezt a kérdést, miután Ecker Szilvia divatszalonjában kézhez kapták a személyre készült színpalettájukat.   

 

 

 

 

 

 

A nők többség csak jó rutinnal válogatja össze ruhatára színeit. Pedig lehet hogy olyan tényezők befolyásolják, mint a pszichés állapota, hangulata, vagy éppen az egyénisége. A stylist-ok, a stílustanácsadók szerint viszont, ruhavásárláskor egyáltalán ne feltétlen ezekre a belső „hangokra” hallgassunk. Az is igaz, hogy az úgynevezett színterápia alkalmazásakor akár lelki bajainkon is segíthet ha hangulatból választunk ruhaszínt magunknak. Mindegy hogy milyen színt veszünk fel, csak feleljen meg a mi színpalettánknak. Mert hogy minden embernek megvan a külső jegyeihez tartozó színvilága, amely a legideálisabban ad egy összképet valakiről. Ahogy mondani szokták, az már csak hab a tortán, hogy egy ilyen harmonizáló megjelenésű nőnek megnő az önbizalma és a vele kapcsolatba kerülők is jobban akceptálják. Erre mondta Coco Chanel,hogy „ha nincs harmónia,akkor a ruhát veszik észre, ha van,akkor a nőt!”  A sok országban szinte természetes stílustanácsadás nálunk még egy kicsit szokatlan, de már érezhető az igény rá. Legalább is ez a véleménye Ecker Szilviának, az Essende Divatszalon tulajdonosának.

 

Mi is az a színpaletta?

 

Minden ember a bőre, a haja, a szeme színe alapján négy évszakba sorolható. Ezen belül van további 3-3 változat, ami így már összesen 12 további lehetőségre tagolódik. Például a tavaszhoz, vagy az őszhöz tartozóknak, a meleg színek, a krémszín, a barnás, narancs, általában az összes színnek a melegebb árnyalata áll jól.

 

Számít az alkat, vagy az arcforma, ha kerek, ha ovális?

 

Csak a bőr, szem, haj színe számít. Lehet például valaki molett, porcelán bőrrel, szőke hajjal, kék szemmel, valószínű hogy a nyár, vagy a tavasz színvilága áll neki a legjobban. Vagy sötét hajjal, barna szemekkel, inkább az ősz, vagy a tél az ő évszaka.

 

Maga a színtípus meghatározása hogy történik?

 

Ez egy kellemes procedúra. A tanácsadásra jelentkezővel speciális színkendőket, sok-sok, minden évszakhoz tartozó teljes színskálájú sálszerűségeket próbálunk fel. Letakarjuk a ruházatot és csak az arc és a haj marad szabadon, így nézzük össze a színeket. Először megnézzük, hogy a négy évszak színei közül melyik áll hozzá a legközelebb. A hideg vagy a meleg színek. A fehér, vagy a krémszín. Ha például a fehér, akkor tél és nyár évszakban gondolkodunk tovább, mert ugye a hófehér az a hideg. Ha a bézs, a krémszínű, a tört fehér az vagy az ősz, vagy a tavasz típusba fog tartozni. Tehát redukáljuk a színeket, szűkítjük a kört mert akkor már azt nézzük, hogy az adott évszakhoz tartozó színekben számára melyek a legharmonikusabbak.

 

Nem zavaró, hogy sokan festetik a hajukat?

 

A festett hajszín néha valóban zavaró tényező lehet. Általában az a tapasztalatom,ha jól eltalált a festés, jól megy az arc színéhez, akkor nem fogja felborítani a színkoncepciót. Sajnos sokszor előfordul az is, hogy nem az arcszínhez megfelelő hajszínt választják. Ez pedig pont ellentétesen hat. Vagyis hiába határozzuk meg a színt, ha a bőrével, a szeme színével harmonizál ugyan, de a hajával nem. Erre is volt már példa. Kompromisszumként javasolni szoktam, hogy legyen a hajszín árnyaltabb, amit el is szoktak fogadni, mert megértik, hogy általa jobb lesz az összhang.

 

 

Kik veszik igénybe ezt a szolgáltatást?

 

Úgy látom igen sokan maguktól is érzik az öltözködésükhöz szükséges finom harmóniát. Az ízlésvilág sokat javult az utóbbi időben. Azt is látom, igazából azok nincsenek tisztában a színekkel, akinek kevesebb az önbizalmuk vagy  nincsenek megelégedve az alakjukkal. A nők legalább 40 százaléka így van vele. Egyébként ők választják ruhatárukba dominálóan, biztos ami biztos alapon, a fekete színt. Sokan úgy vannak vele, hogy semmi pénzért nem vennének fel narancssárga, vörös, vagy akár lila színű ruhát. Pedig lehet, hogy éppen az a szín „adna életet” az arcának.

 

 

Sokan ragaszkodnak a megszokott, bevált színeikhez. Rálehet venni őket a változtatásra? 

 

 

Azt szoktam mondani: minden szín jól áll mindenkinek, csak nem mindegy hogy milyen az árnyalata. Olyan megoldás is elképzelhető, hogy ha az arcbőréhez nem áll jól a fekete, de attól még szoknyának, nadrágnak lehet az a színe. Fontos viszont, hogy az arca mellett legyen olyan szín amely harmonizál vele. Lehet persze bonyolítani a színek összeállítását, különösen valakinek az alkata miatt. Az adott színen belül, mást ajánlunk a teltebbeknek és mást a vékonyabbaknak. Például, ha valakinek rövidebb a lába, akkor feltétlenül egyszínű ruházatot: blúzt, szoknyát, harisnyát ajánlunk. Nyújtja a lábat, ha a szoknya, vagy a nadrág ugyanolyan színű, mint a harisnya, a zokni és a cipő. A hosszúlábúak hordhatnak eltérő színű, színárnyalatú ruhát, mert a szoknya-harisnya nagyobb színeltérése optikailag rövidíti a nőket.

 

 

Tapasztalatai szerint Vásárhelyen mennyien ismerik, mennyien igénylik a színek személyre szabhatóságát?

 

Igénylik, mert vannak érdeklődők, de az is tény hogy kevesen ismerik, pedig véleményem szerint nagyon fontos szerepe van önmagunk megismerésében, az önbizalmunk erősítésében. „A ruha teszi az embert” igazsága itt jelentkezik igazán. Hiszen a külső jegyeihez harmonizáló ruha összhatása befolyásolja az emberek befogadását. 

 

 

Mivel jár ez a tanácsadás?

 

A jelentkezővel az első alkalommal leülünk és egy tükör előtt a már említett színkendős analizálással megnézzük, milyen évszakhoz tartozik és további apró lépésekben összeállítjuk a színskáláját. A második alkalommal átveheti azokat a tájékoztatókat, amelyek tartalmazzák, mi az ami jól áll neki, milyen színeket, árnyalatokat határoztunk meg. Ezen kívül, és úgy gondolom ez nagyon fontos, kap egy kifejezetten az ő színeit tartalmazó praktikus megoldású  színskálát, amelyet vásárláskor magával tud vinni és segítséget jelent a legideálisabb színű öltözet kiválasztásában. 

 

 
 
B. Szabó Zoltán
 

És ezt már olvasta?

Van már költségvetés
Van már költségvetés Harmadik nekifutásra lett költségvetése Hódmezővásárhelynek, de ez sem ment annyira simán. Csak a közgyűlés többségét alkotó Fidesz-KDNP-frakció tagjai támogatták.
 
A rendszer Vásárhelyen debütál
A rendszer Vásárhelyen debütál Márciustól már helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül a közművek, telefon és egyéb szolgáltatók számlái mellett.
 
A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.