Kultúra, oktatásSzerencsés János meséje bluesban elmesélve

2019. október 22., kedd
 
Szerencsés János meséje bluesban elmesélve

A Grimm testvérek által jegyzett Szerencsés János című mese interakítv bemutatójának lehettek részesei azok, akik ellátogattak tegnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A BonBon Mainé zeneszerzői pályázatára íródott mű igazi kuriózumnak számít, mert a gyerekek azt is megtanulhatták belőle, hogyan alakult ki a klasszikus zenéből a blues.

 

A BonBon Matiné közel 20 éve alakult meg azzal a célla, hogy a gyerekekkel és a felnőttekkel különböző zenei stílusokat ismertessenek meg. Valójában náluk minden a hangszerekről szól, csak idő közben a formáció tagjai – Lukácsházi Győző, Dobozy Ágoston és Tarr Ferenc- arra jöttek rá, hogy úgy a legkönnyebb a zenei nevelés, ha egy mese köré szövik a cselekményt. Ez a koncepció érvésült a tegnapi vásárhelyi előadásukon is, ahol Szerencsés János története elevenedett meg, Szerda Árpád jóvoltából. A zeneszerző a BonBon Matiné pályázatára jelentkezett, amit meg is nyert és ezzel egy igazi kuriózumot hozott létre, az első magyar blues mesejátékot.

 

Ehhez azonban előtte meg kellett találni a megfelelő sztorit, ami  nem is túl rövid, nem is túl hosszú, érdekfeszítő  és eléggé változatos, hogy zenét lehessen írni hozzá. Így esett a választás a hol vicces, hol tragikomikus Szerencsés János mesére, amelyet leginkább a blues műfajával lehetett összeházasítani.

A vetítéssel egykötött produkció több célt szolgált, egyrészt a gyerekek nyomon követhették a kevésbé ismert mese történetét, másrészt - a szórakoztatva tanulás jegyében-  megismerhették a blues stílusjegyeit,  jellegzetes hangszereit és az improvizáció szépségét is.

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Rózsa Luca tárlatvezetése

Rózsa Luca tárlatvezetése

A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával elismert alkotója mutatta be a Tornyai János Múzeumban látható önálló tárlatát.
Élményfestés, avagy művészetterápia

Élményfestés, avagy művészetterápia

Az ötlet kezdeményezője Lucza-Vígh Erna, aki szerint a mai, rohanó világunkban fontos az önkifejezés, amelynek egyik bevált eszköze lehet az alkotótevékenység.
Tűzifa vásárlás okosan

Tűzifa vásárlás okosan

Napok kérdése az intenzív fűtési szezon beindulása. Néhány tanács, mire kell vigyázni, ha házaló kereskedők, vagy internetes hirdetésekben, illetve ingyenes újságokban kínálnak megvételre olcsó tüzelőt.
Amikor két páratlan életmű találkozik

Amikor két páratlan életmű találkozik

Szabó Magda írói munkássága előtt, születésének 100. évfordulója alkalmából Piros Ildikó tiszteleg, Abigél titkai című műsorával.
 

És ezt már olvasta?

Ivartalanítás állami pénzből
Ivartalanítás állami pénzből Az agrártárca támogatása keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanításának a finanszírozását kezdi meg hamarosan.
 
Elárul a tested
Elárul a tested Míg a szavak a gondolatainkat, addig a testnyelvvel az érzéseinket fejezzük ki. Számtalan gyakorlati tudnivalóval fűszerezett előadással fejeződött be a Lélekbérlet.
 
Fekete Sas Kupa tizennegyedszer
Fekete Sas Kupa tizennegyedszer

November 10-én rendezte meg a Promenád TSE Hódmezővásárhelyen a XIV. Fekete Sas Kupa klubközi táncversenyt. Eredmények.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.45.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.45.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Baleset a mártélyi úton
Baleset a mártélyi úton Két személyt szállítottak kórházba, amikor - valószínű a sebesség helytelen megválasztása miatt - fának csapódott egy autó Hódmezővásárhely külterületén.
 
Átadták a felújított Rárósi utat
Átadták a felújított Rárósi utat Hagyomány lett, hogy a megépült, vagy felújított utakat lelkes csapat közös kerékpározással is felavatja. November 9-én a polgármester átadta a felújított Rárósi utat.
 
Megint egy győzelem, megint egy vereség
Megint egy győzelem, megint egy vereség Cegléden lépett pályára pénteken U20-as, valamint felnőttcsapatunk. Kettősség jellemezte a két találkozót.