Kultúra, oktatásSzemezgetés a vásárhelyi programokból

2019. április 3., szerda
 
Szemezgetés a vásárhelyi programokból

Hová menjünk, mit nézzünk, mit hallgassunk meg? A Tourinform segítségével április, május programjait vettük sorra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Május 28-ig keddenként 17.00 órától EVP estéket rendeznek a Fekete Sas Kávéházban. A beszélgetések alkalmával a gyermeknevelés és a lelki egészség témái kerülnek napirendre. Képzett szakembereknek a résztvevők feltehetik kérdéseiket és közösen vitathatják meg a témákat. 

 


 

Április 1-től április 23-ig Könyvszobor kiállítás a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 4. 8 órától Városi KI-MIT TUD? a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 5. 19 órától Semmelweis oratorikus kórkép a Budapesti Operettszínház és a Bartók Plusz Operafesztivál közös produkciója a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 6. 18 órától Fekete Nándor orgona koncertje a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 8. 17.30 órától Zengő Húrok címmel a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola Ciripelő és Ifjúsági Vonószenekarának tavaszi koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 9. 10.00 órától Női sorsok a szocializmusban című sorozat következő rendezvényén vehetnek részt az Emlékpontban, amelyen Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze „A második képviselőnő a magyar parlamentben” címmel Kéthly Anna életét és közéleti tevékenységét mutatja be.

 

Április 9. 13.00 órától Trendhagyó irodalomóra a Kávészünet zenekarral a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 9. 17.00 órától „Magyarnak lenni” - Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész és Udvarhelyi Boglárka operaénekes műsora a Városi Könyvtárban. Közreműködik Sás Péter színművész.

 

Április 9. 18.00 órától Dr. Kádár Annamária: „Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermek- és felnőttkorban” című előadása a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 10. 16.00 órától Cseresnyés emlékezet – Egy öregdiák visszaemlékezései. Kis Sámuel a Cseresnyés Otthonba történő beköltözésének 77. évfordulóján, április 10-én meglátogatja a Cseresnyés Kollégium lakóit, és szeretettel vár minden érdeklődőt múlt idézésre és egy kötetlen beszélgetésre a Cseresnyés Kollégiumban.

 

Április 10. 17.00 órától a Kárász József Irodalmi Kör sorozatában Fényesi Tóth János estje kerül megrendezésre a Városi Könyvtárban.

 

Április 11. 17.00 órától Németh László Gimnázium iskolaestje a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 12. 10.00 órától a Hódmezővásárhelyi Emlékpontban Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze tart előadást a felvidékről kitelepítettek emléknapján.

 

Április 12. 16.00 órától Reneszánsz táncház az árkádos vásárban a Tájházban.

 

Április 12. 18.00 órától a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szervezésében Szakmák Éjszakáján vehetnek részt az érdeklődők a városban 4 helyszínen, közben hangulatos főzőverseny a BFMK melletti almáskertben. Részletek a mellékelt plakáton!

 

Április 13. 16.00 órától Mazsola és Tádé bábelőadás a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 13. 19.00 órától „Tavaszi Zsongás” jótékonysági zenés-táncos est a Fekete Sas Rendezvényházban. Részletek a mellékletben!

 

Április 14. 18.00 órától Crazy Little Queen Tribute Band koncert a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 16. 13.30 órától a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartandó előadáson vehetnek részt az érdeklődők a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen. Vendég Dr. Róna Tamás főrabbi, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (ORZSE) Szentírás és Talmudtudomány Tanszékének vezetője, a nemrég megjelent A magyarországi zsidóság története című könyv szerkesztője. Az előadóval Árva László, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége hódmezővásárhelyi elnöke beszélget.

 

Április 16. 17.30 órától Dömötör Mihály: Kereszt parafrázisok című kiállítása nyílik az Alföldi Galériában.

 

Április 17. 9.00, 10.30, 13.00 órától a Bessenyei Színkör és Gyerekszínkör előadása: Csodatévő fakéreg című mesejáték a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 19. 10.00 órától a Tájház tavaszi hangulatba öltözött gazdaportáján, Húsvétváró ünnepi készülődésre várjuk a látogatókat.

 

Április 20. 9.00 órától V. Hód-Futófesztivál. A nevezés idén a "Mozgásban az egészség" pályázati projektnek köszönhetően minden távra INGYENES! Indulási helyszín: Kossuth tér.

 

Április 20 17.00 órától Hangfürdő a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, melyen a résztvevőknek lehetősége nyílik a gongok és hangtálak hangjainak, rezgéseinek segítségével a figyelmüket befelé irányítani, a külvilágra adott reakciójukat megfigyelni, lecsendesíteni.

 

Április 23. 17.30 órától Risztov Éva olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes úszónő a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Április 27.-28 Természet és Hagyomány Ökotalálkozó. A 2 napos programra a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. Indulás: április 27. (szombat) 10.00 órakor kerékpárral a Kossuth térről. A programról minden további részlet a mellékletben!

 

Április 28. 19.00 órától Körúti Színház bemutatja: Molnár Ferenc – Üvegcipő című előadása a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Május 7. 19.00 órától Dumaszínház előadása: „Szex és más tabuk – Ez nem botrány, ez az élet!” Helyszín: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

 

Május 9 – 11. XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár. Helyszín: Hódmezővásárhely, Aranyág kert 71.

 

Május 12. 9.00 órától Hódmezővásárhelyi Kisautó Börze. Helyszín: Visszhang u. 19. Részletek a plakáton!

 

Május 16. 19.00 órától Pál Ferenc: „A szorongástól az önbecsülésig” című előadása látható a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Május 19. 16.00 órától Apacuka lemezbemutató koncert a Hódtói Sportcsarnokban.

 

Május 22. 19.00 órától Leon Bernsdorf zongoraestje kerül megrendezésre a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Május 25. 08.00 órától Tiszántúli Népdalköri Találkozó a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Május 30-31. 16.00 órától Tulipántlika előadás a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Június 1. 19.00 órától Kankalin Est a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Június 1. 15.00 és 18.00 órától, majd június 02. 15.00 órai kezdettel a Magyar Nemzeti Cirkusz előadása lesz látható az Aldinál felállított sátorban.

 

Július 12. 18.00 órától Mozgás Éjszakája

 

Július 20. 10.00 órától IV. Hód Bike Fest extrém kerékpáros verseny. BMX és MTB részvétellel. 2 stílusban Park és Flatland összesen 6 kategóriában mérhetik össze tudásukat a versenyzők a legfiatalabbtól egészen az idősebbekig. Helyszín: Hódtói Skate Park (6800 Hódmezővásárhely, Németh László u.18. A sportcsarnokkal szemben lévő bmx pálya)

 

Időszakos kiállítások:

 

Március 28-ig tekinthető meg a Petőfi rajzpályázat kiállítása a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Március 31-ig látogatható „Tornyai, a gyűjtő – Válogatás a festőművész néprajzi magángyűjteményéből” című kiállítás a Tornyai János Múzeumban.

Március 31-ig látogatható a „Lebontva, átalakítva, megőrizve – Vásárhelyi épülettörténetek” című kiállítás a Tornyai János Múzeumban.

Március 31-ig látogatható a makói Natura Marosmenti Művésztelep csoportos kiállítása a Tornyai János Múzeumban.

Április 3-ig látogatható Szűcsné Kurucz Saci kézműves „Papírszerelem” című papírszobor- és kézzel készült baba- kiállítása a Városi Könyvtárban.

Április 23-ig látogatható a Könyvszobor kiállítás a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Május 12-ig látogatható Papageorgiu Andrea Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség című kiállítása.

Június 30-ig látogatható a Propaganda és valóság 1919 – Az első magyarországi proletárdiktatúra plakátjai című kiállítás az Emlékpontban.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vásárhelyi Gregus szakképző rendezi az országos döntőt

A vásárhelyi Gregus szakképző rendezi az...

Az iskola által tavaly első alkalommal rendezett döntő nagyszerű lebonyolítása eredményeként idén is ők...
Rucaöröm-mentes jó nyaralást kívánunk!

Rucaöröm-mentes jó nyaralást kívánunk!

Ha minden igaz, lesz idén strandszezon a Mártélyi Holtágon és nem fog belefulladni a víz a rucaörömbe....
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.