Kultúra, oktatásSzakrális világ, modern ábrázolással

2019. szeptember 24., kedd
 
Szakrális világ, modern ábrázolással

A Tornyai János Múzeumban megkezdődött a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat kísérőkiállításainak rendezése. A tavalyi seregszemlén a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Fiatal Festők Nívódíjával jutalmazott Rózsa Luca Sárának (képünkön) október 5-én, a Vásárhelyi Őszi Tárlat vernisszázsát követően nyílik kiállítása, melynek anyagát és koncepcióját sajtóbejáráson ismerhették meg a média munkatársai.

 

 

 

 

 

 

 

– A Vásárhelyi Őszi Tárlat lehetőséget ad a fiatal alkotóknak nemcsak a bemutatkozásra, de a hazai viszonylatban magas összegű díjak révén szakmai presztízsük emelkedése mellett alkotói tevékenységük támogatására is – mondta el a bejáráson Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója. Hagyományosan, a Vásárhelyi Őszi Tárlatokkal egyidőben az előző év Őszit Tárlatának kiemelt díjazottjai önálló kiállítást rendezhetnek a vásárhelyi múzeum időszaki kiállítótermeiben.

 

A Képzőművészeti Egyetemen végzett Rózsa Luca Sára fiatal kora ellenére aktív és ismert szereplője a hazai művészeti életnek, rendszeresen állít ki Budapesten, és művei egyre ismertebbé válnak a vidéki befogadóközönség számára is  – mondta el a festőművészről Képiró Ágnes. A Tornyai János Múzeum művészettörténésze kiemelte, hogy az alkotó kiállításra kerülő tíz nagyméretű, több négyzetméteres festménye kiforrott és kifinomult alkotói világról tanúskodik, s ezek létrehozása során nemcsak a festészet klasszikus eszközeit használja a fiatal művész. A hatalmas vásznakra festett olajképeken helyenként megfigyelhető a festékspray használata, valamint az ecsethasználat mellett az alkotó gyakran fokozza képei gesztusait tenyerének, ujjbegyeinek felületformáló mozdulataival.

 

Rózsa Luca Sára a díjazottak kiállítására az elmúlt egy év során elkészült alkotásaiból válogatott, címként a keresztény világ legismertebb imája, a Miatyánk angol nyelvű változatából vett idézetet választotta. A tárlat címe, Thy will be done, azaz Legyen meg a te akaratod is jelzi, hogy a képek kiindulási pontja a vallási ikonográfia, amelyhez a reneszánsz portréfestészet egyfajta újragondolása csatlakozik az alkotások vizuális megfogalmazásakor – fogalmazta meg a művész.

 

Az október 5-én, délben nyíló és közel kétszáz művet felvonultató 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat már készen áll a látogatók fogadására az Alföldi Galériában. A tárlat katalógusa – Képiró Ágnes művészettörténész, a tárlat társkurátora előszavával – már a nyomdában van.

 

A megnyitót követően, délután fél kettőkor kezdődik a Tornyai János Múzeumban a tavalyi kiemelt díjazottak, a Tornyai-plakettes Ámmer Gergő szobrászművész, a Rudnay-ösztöndíjat nyert Kaliczka Patrícia festőművész és a Fiatal Festők Nívódíjával jutalmazott Rózsa Luca Sára festőművész önálló kiállításainak vernisszázsa.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon

Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon

Minden eddiginél több oktató, kutató és hallgató várja minden eddiginél több programmal az...
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény

Honvédkórházként is működik hamarosan a...

Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.