KözéletRobbantás szakszerűen

2019. február 27., szerda
 
Robbantás szakszerűen

Robbantás foglalkozásvezetők felkészítése zajlott februárban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

 

 

 

 

 

 

 

A foglalkozásvezetők kiképzését békeidőben évente három-négy alkalommal tartják a vásárhelyi laktanyában. Más feladatokhoz hasonlóan a robbantásnál is szükség van szakemberekre, akik képesek a robbantási feladatok szakszerű irányítására.

A „Képezd a kiképzőt” rendszerű tanfolyamot Tövis Viktor főhadnagy, a dandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának megbízott századparancsnoka irányította. A héten lezárult kiképzésen több mint 30 fő vett részt a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandártól és a vásárhelyi Műszaki Zászlóaljtól, főként altisztek, akik saját beosztottjaik részére fognak robbantási foglalkozásokat tervezni, szervezni és levezetni.

A foglalkozásvezetők felkészítésén túl, első alkalommal vett részt a tanfolyamon az az állomány, aki ez év januárja óta végzi a Műszaki Altiszti Szaktanfolyamot. Ezek a hallgatók már az új, „ACÉLKOCKA” elnevezésű altisztképzési rendszer próbájaként, a tanfolyam képzési tervében megjelenő műszaki altiszti szakmai képzést egy kijelölt katonai szervezetnél, jelen esetben a Művelettámogató Műszaki Zászlóaljánál hajtják végre.

 

A robbantás foglalkozásvezetők felkészítésével párhuzamosan zajlott a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj utász katonáinak szakmai felkészítése is. Az utászok az alaprobbantási feladatok mellett például robbanó gyújtózsinóros hálózatok, villamos gyújtóhálózatok és a NONEL (nem elektromos indítású) gyújtóhálózatok kiépítését gyakorolták. A kiképzés részét képezte az úgynevezett jégrobbantó járőrök felkészítése is.

A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer részét képező robbantócsoport feladatai közé tartozik a jeges árvízveszély elhárítása, a kialakult összefüggő jégtakaró robbantással történő darabolása. Az időjárás „kedvezőtlen” alakulása miatt a műszaki katonák jég nélkül, a speciális jégrobbantó hálózatok kiépítésének készség szintű elsajátítását hajtották végre.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi katonazenészek vendégszereplése

Vásárhelyi katonazenészek vendégszereplése

A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar rézfúvós kvintettje vett részt az Ulmban megrendezett...
...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

...mind hősök vagyunk, csupán a forma...

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult...
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.