KözéletRobbantás szakszerűen

2019. február 27., szerda
 
Robbantás szakszerűen

Robbantás foglalkozásvezetők felkészítése zajlott februárban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

 

 

 

 

 

 

 

A foglalkozásvezetők kiképzését békeidőben évente három-négy alkalommal tartják a vásárhelyi laktanyában. Más feladatokhoz hasonlóan a robbantásnál is szükség van szakemberekre, akik képesek a robbantási feladatok szakszerű irányítására.

A „Képezd a kiképzőt” rendszerű tanfolyamot Tövis Viktor főhadnagy, a dandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának megbízott századparancsnoka irányította. A héten lezárult kiképzésen több mint 30 fő vett részt a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandártól és a vásárhelyi Műszaki Zászlóaljtól, főként altisztek, akik saját beosztottjaik részére fognak robbantási foglalkozásokat tervezni, szervezni és levezetni.

A foglalkozásvezetők felkészítésén túl, első alkalommal vett részt a tanfolyamon az az állomány, aki ez év januárja óta végzi a Műszaki Altiszti Szaktanfolyamot. Ezek a hallgatók már az új, „ACÉLKOCKA” elnevezésű altisztképzési rendszer próbájaként, a tanfolyam képzési tervében megjelenő műszaki altiszti szakmai képzést egy kijelölt katonai szervezetnél, jelen esetben a Művelettámogató Műszaki Zászlóaljánál hajtják végre.

 

A robbantás foglalkozásvezetők felkészítésével párhuzamosan zajlott a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj utász katonáinak szakmai felkészítése is. Az utászok az alaprobbantási feladatok mellett például robbanó gyújtózsinóros hálózatok, villamos gyújtóhálózatok és a NONEL (nem elektromos indítású) gyújtóhálózatok kiépítését gyakorolták. A kiképzés részét képezte az úgynevezett jégrobbantó járőrök felkészítése is.

A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer részét képező robbantócsoport feladatai közé tartozik a jeges árvízveszély elhárítása, a kialakult összefüggő jégtakaró robbantással történő darabolása. Az időjárás „kedvezőtlen” alakulása miatt a műszaki katonák jég nélkül, a speciális jégrobbantó hálózatok kiépítésének készség szintű elsajátítását hajtották végre.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi katonazenészek vendégszereplése

Vásárhelyi katonazenészek vendégszereplése

A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar rézfúvós kvintettje vett részt az Ulmban megrendezett...
...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

...mind hősök vagyunk, csupán a forma...

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult...
 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.