MozaikOktóber a mellrák elleni küzdelem hónapja

2010. október 15., péntek
 
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja
A mellrák szűrésen részt vettek száma megegyezik a skandináv országokban jellemző részvételi arányokkal.

Mint arról október 7-én írtunk, az Egészséges Vásárhely Program (EVP) követendő példának is tekinthető projektje, tavaly a Bristol-Myers Squibb Alapítvány pályázatán 150 ezer dollárt nyert. A kétéves program célja a rosszindulatú daganatos betegedések, illetve az esélyegyenlőtlenségek csökkentése. A modellértékű emlőrák ellenes program hatására 43 százalékról 61 százalékra emelkedett az emlőszűrésen résztvevő 45-65 éves nők aránya Hódmezővásárhelyen. Sőt egyes háziorvosi praxisokban pedig meghaladta a 70 százalékot, ami a skandináv országokban jellemző részvételi arányoknak felel meg. A program részeként október 15-én délelőtt a Városháza Dísztermében elemezték a mellrák elleni küzdelemben, az eltelt időszakban elért eredményeket. A konferencián előadást tartott dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, dr. Csányi Péter, az EVP programigazgatója, Dr. Lázárné Megyeri Zita, a Nők az Egészséges Vásárhelyért Mozgalom fővédnöke, Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke, dr. Pácz Csaba a Bristol-Myers Squibb magyarországi ügyvezetője, Molnár Adrienn, a Kapcsolat Központ munkatársa. A tájékoztató előadások végén elismerő okleveleket adtak át a tevékenyen részt vevő háziorvosi praxisoknak, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Mammográfiás Részlege szakembereinek és a Kapcsolat Központ munkatársainak. Péntek délben a Kossuth téren folytatódott a figyelemfelkeltő akció, amikor közel 50 iskolás és több száz felnőtt egyforma pólóban kerékpárra ült és a városban egy nagy kört tett.
 

És ezt már olvasta?

Ismét lehet pályázni a háztartási gépek cseréjére
Ismét lehet pályázni a háztartási gépek cseréjére Újraindul az Otthon melege program novembertől, amellyel a háztartási nagygépek cseréjére nyílik lehetőség, Itt a beadás dátuma!
 
Dönts helyesen! – Szelektálj!” – Újratöltve!
Dönts helyesen! – Szelektálj!” – Újratöltve! A projekt a fiatalok környezeti nevelése és szemléletformálása érdekében a régió fiataljai számára szervez, korosztályuknak és érdeklődésüknek megfelelő programokat.
 
A zene hullámain Európa körül
A zene hullámain Európa körül A kétéves Erasmus projekt nagyszerű lehetőség, hogy a Liszt Ferenc diákjai nagyobb betekintést nyerjenek más országok diákjainak életébe, életfelfogásába. 
 
Magyarország 10 éve a helyi eseményeken keresztül
Magyarország 10 éve a helyi eseményeken keresztül A Nemzeti Emlékezet Hete programsorozatában az Emlékpontban Magyarország 1948–1958 közötti időszakáról tudományos konferenciát rendeztek
 
A Nagy Háború mindszenti áldozataira emlékeztek
A Nagy Háború mindszenti áldozataira emlékeztek Az I. Világháborúról adott ki kötetet a Csongrád Megyei Önkormányzat, amelyet a szerző mutatott be a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtárban. Képekkel.
 
Újabb sikeres rekonstrukció
Újabb sikeres rekonstrukció Befejeződött a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása Csúcs, Béketelep, Tabán és Kincses-telep városrészben. Összesen 13 kilométer csatorna készült
 
Egy helyszín két megemlékezés
Egy helyszín két megemlékezés

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés 23-án 9 óra 30 perckor a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.