MozaikOktóber a mellrák elleni küzdelem hónapja

2010. október 15., péntek
 
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja
A mellrák szűrésen részt vettek száma megegyezik a skandináv országokban jellemző részvételi arányokkal.

Mint arról október 7-én írtunk, az Egészséges Vásárhely Program (EVP) követendő példának is tekinthető projektje, tavaly a Bristol-Myers Squibb Alapítvány pályázatán 150 ezer dollárt nyert. A kétéves program célja a rosszindulatú daganatos betegedések, illetve az esélyegyenlőtlenségek csökkentése. A modellértékű emlőrák ellenes program hatására 43 százalékról 61 százalékra emelkedett az emlőszűrésen résztvevő 45-65 éves nők aránya Hódmezővásárhelyen. Sőt egyes háziorvosi praxisokban pedig meghaladta a 70 százalékot, ami a skandináv országokban jellemző részvételi arányoknak felel meg. A program részeként október 15-én délelőtt a Városháza Dísztermében elemezték a mellrák elleni küzdelemben, az eltelt időszakban elért eredményeket. A konferencián előadást tartott dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, dr. Csányi Péter, az EVP programigazgatója, Dr. Lázárné Megyeri Zita, a Nők az Egészséges Vásárhelyért Mozgalom fővédnöke, Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke, dr. Pácz Csaba a Bristol-Myers Squibb magyarországi ügyvezetője, Molnár Adrienn, a Kapcsolat Központ munkatársa. A tájékoztató előadások végén elismerő okleveleket adtak át a tevékenyen részt vevő háziorvosi praxisoknak, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Mammográfiás Részlege szakembereinek és a Kapcsolat Központ munkatársainak. Péntek délben a Kossuth téren folytatódott a figyelemfelkeltő akció, amikor közel 50 iskolás és több száz felnőtt egyforma pólóban kerékpárra ült és a városban egy nagy kört tett.
 

És ezt már olvasta?

Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban A huszadik század nagyformátumú kultuszminisztere, gróf Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életútját és tevékenységét mutatták be. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Elhunyt Szeli Ferenc
Elhunyt Szeli Ferenc

65 éves korában elhunyt Szeli Ferenc, aki az MSZP korábbi önkormányzati képviselője, a Kertváros korábbi egyéni képviselője, a helyi szervezet elnökségi tagja volt.

 
A végére elfogyott az erő és a koncentráció
A végére elfogyott az erő és a koncentráció Borítékolható volt, hogy nagyon nehéz meccs vár a vásárhelyi csapatra a Békéscsaba U21 gárdája ellen az NBII őszi zárófordulójában.
 
Tartósan a tabella élén a Kosársuli
Tartósan a tabella élén a Kosársuli Az NB I/B Zöld csoportjában a 11. fordulóján a jó formában lévő együttes a győzelemért lépett pályára a Mercedes Kosárlabda Akadémia csodás pályáján.
 
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját A most átadott országos középiskolai képzési központhoz hasonló működik a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban is.
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra A Vásárhelyi Hírek háziasszonya Baracskay Angéla: "'Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, de a sütinek mindig van apropója. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok."