Kultúra, oktatásNői néptánc koreográfiák találkozója Székkutason

2019. március 11., hétfő
 

Március 9-én, Hopp Juliska, Hopp Mariska! címmel női és leány koreográfiák találkozója került megrendezésre a székkutasi Murgács Kálmán Művelődési Házban.

 

 

 

 

 


Székkutas központjában e szikrázó napsütéses délutánon közel 200, színpompás népviseletbe öltözött, szebbnél szebb kis- és nagylány, asszony készülődött az első alkalommal meghirdetett néptánc találkozóra.

A zsúfolásig megtelt kultúrházban Törökné Tárkány Katalin rövid megnyitóját követően a rendezvényt szervező Kankalin Néptáncegyüttes férfi tagjai és a Vásárhelyi Népzenetanoda tanulói köszöntötték - nőnapi virág helyett - kalotaszegi muzsikával és tánccal a résztvevő hölgyeket.

 

A fesztiválra csoportok és egyéni indulók érkeztek Makóról, Üllésről, Szegedről, Hódmezővásárhelyről, de még a távoli Magyarhomorogról is. A találkozó különlegessége volt, hogy az óvodástól a nagymamáig több korosztály képviseltette magát, sőt, sokszor a színpadon is együtt táncoltak a generációk.

 

A koreográfiatalálkozó záró momentumaként az összes fellépő egy közös karikázót táncolt el.

„Szívet melengető és egyben hidegrázós élmény volt mind részt venni benne, mind csak kívülről hallgatni a lányok, asszonyok erőt sugárzó énekét” - írta Hajdú Ervin a Kankalin együttes médiafelelőse.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vásárhelyi strand fejlesztése zökkenőkkel

A vásárhelyi strand fejlesztése zökkenőkkel

Az ügyben vizsgálatot indított a rendőrség és a közbeszerzési döntőbizottság, amely szerdán...
Hegedűs Zoltán lett a HSZC kancellárja

Hegedűs Zoltán lett a HSZC kancellárja

Semmit nem tehet a főigazgató a kancellár nélkül, aki fölött csak a miniszter áll. A törvényjavaslat...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.