Kultúra, oktatásNobel-díjas vendég a vásárhelyi gimnáziumban

2019. február 25., hétfő
 
Nobel-díjas vendég a vásárhelyi gimnáziumban

A Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XIII. Találkozója részeként február 25-én a vásárhely Németh László Gimnázium és Általános Iskola Gyulai József Természettudományos Műhelyében fogadtak tehetséges diákokat.

 

 

 

 

 

 

 

Hétfőn délelőtt a Nobel-díjas díszvendég Dr. Erwin Neher a Németh László Gimnáziumba látogatott és a laborgyakorlatot megtekintette.

 

2015 decemberében született meg az elhatározás, hogy Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus lesz a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) képzési igazgatója, a nemzetközileg is egyedülálló oktatási programot a kormányt több mint 2 milliárd forinttal támogatja.

Ebből az összegből 2016-tól évente 250 millió forint jut a tehetséggondozó program működésére és állami támogatással fejlesztik a szegedi Radnóti-, valamint a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumot.

Mint ismeretes, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre az SZTA-t, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. Elindították azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között – a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan – végig kísérő programot, melynek célja, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával.

A hazai és nemzetközi mentorok részvételével működő rendszer már hetedik éve sikerrel működik Szegeden, a programhoz mára az ország 123 gimnáziuma csatlakozott több mint ezer diákkal.

A kezdeményezés részeként Szegeden és Hódmezővásárhelyen képzési központokban a fiatalok megismerkedhetnek a biológiai kutatási módszerek alapjaival.

 

Ezek egyik állandó helye Vásárhelyen (a Bethlen Gábor Református Gimnázium mellett) az Európai Unió által 100 százalékban támogatott beruházás keretében a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában kialakított korszerű laboratórium. Az infrastrukturális fejlesztés mellett szakmai továbbképzést, tehetséggondozást és műhelykonferenciák szervezését biztosítja a projekt. 

A 325 millió forintból megvalósult természettudományos műhely névadója a hódmezővásárhelyi születésű Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár, Hódmezővásárhely díszpolgára.

 

Február 25-én délelőtt a laborban folyó munkába kapcsolódott be Erwin Neher, aki 1991-ben Bert Sakmann-nal együtt elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért.

 

Erwin Neher és felesége, Eva Neher egyébként 2015. júniusában már járt Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium természettudományos szaklaboratóriumában. Ezúttal a Nobel-díjas tudós Hódmezővásárhelyen tekintette meg 44 diák biológiai kísérleteit.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

...mind hősök vagyunk, csupán a forma...

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult...
A nemzetközi torna legjobbja lett a vásárhelyi Kovács Pál

A nemzetközi torna legjobbja lett a...

Kalandos túrán van túl a Boxing Gym Vásárhely küldöttsége. Négy fős magyar...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.