Kultúra, oktatásNagysikerű amatőr régészkedés Csomorkányon

2019. április 2., kedd
 

A Tornyai János Múzeum felhívására több mint százan keresték fel a hétvégén csomorkányi templomrom környékét, ahol a húszméteres oldalú, négyzet formájú parcellák alapos átvizsgálásában vettek részt.

 

 

 

 

 

 

A segítők között a legtöbben a vásárhelyiek voltak, de érkeztek Szentesről, Szegedről, Algyőről, Bogárzóról, Budapestről is és két ELTÉ-s régészhallgatót is részt vett a munkában.

A terepjárás előtt a résztvevők rövid tájékoztatást kaptak arról, hogyan kell szakszerűen végezniük a felszíni leletanyag gyűjtését, s ehhez a megfelelő eszközöket is megkapták.

A Tornyai János Múzeum munkatársai az elmúlt napokban húszméteres oldalú négyzetekre osztották fel a területet, s egy-egy csapat három parcellát vizsgált meg. Így egy nap alatt akár másfél-két hektáros területtel végeztek az önkéntesek.

A csapatok minden maradványt begyűjtöttek, származzon az bármely korból, így egy néhány évtizede beszántott tanya kerületét is meghatározhatják a régészek, de gyűjtenek állatcsontokat is, amelyek korát később határozzák meg.

Biztató eredmény volt, hogy az első napon az önkéntesek szilikát-olvadékot is találtak, amelyek egy itt valamikor működött kovácsműhely létére utal, de egy üvegműhelyre utaló maradványokat is találtak már a bejárás során.

 

A két nap alatt összesen öt hektárnyi területet fésültek át az önkéntesek, akik közül a legtöbben késő középkori főző-, asztali és tárolóedények darabjait lelték meg. Találtak darabokat szétszántott kemence vagy ház falából, mások szemes kemencék pohár alakú „kályhaszemeinek” töredékével gyarapították a múzeum gyűjteményét. Különleges leleteik közé tartoznak a szarmata és Árpád-kori orsókarika, a középkori kés, gomb vagy kösöntyű maradvány és a török kori cseréppipák. Különösen megbecsültek a szilikát- és vassalak olvadékok, melyek a mezővárosban működő mesterek tevékenységére utalhatnak. Főként a cserépüst maradványok segítségével a szakemberek ráakadtak az Árpád-kori Csomorkány falu helyére, valamint egy ismeretlen nevű szarmata és bronzkori település részletére is. Szép anyagát gyűjtötték be az önkéntesek egy lebontott és szétszántott tanya háztartásának, s a régészek megállapították, hogy az ott lakók mázas edényeik zömét hódmezővásárhelyi fazekasoktól szerezték be.

Az összegyűjtött, mintegy egy köbméternyi anyag a múzeum raktárába került, s a tiszítást követően a régészek fogják elemezni a megtalálás helyének jelzetével feliratozott papírtasakok tartalmát.

 

Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze és a csomorkányi határban végzett bejárást irányító régész, Béres Mária köszönetet mondtak azoknak, akik szabadidejüket áldozták a múzeum anyagának gyarapításáért, s elmondták, hogy az őszi vetésű gabona betakarítása után, nyár végén és késő ősszel, a szántást követően ismét számítanak majd az önkéntesek segítségére a csomorkányi terület bejárásának folytatásában.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Agresszív védekezés remek kapussal

Agresszív védekezés remek kapussal

Az első pillanattól dominálva, magabiztos és nagyarányú győzelmet aratott a HLKC az NBII felnőtt bajnokság...
Átadták a Keleti elkerülőt

Átadták a Keleti elkerülőt

Hivatalosan átadtak március 31-én a Keleti elkerülő utat. A 2016-ban nyert 1 milliárd 840 millióból...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.