GazdaságMilliárdok a fiatalok munkába állására Csongrád Megyében

2019. március 12., kedd
 
Milliárdok a fiatalok munkába állására Csongrád Megyében

Mintegy 7 milliárd forintból segíti a fiatalok munkába állását a Csongrád Megyei Kormányhivatal - hangzott el Mórahalmon, ahol ismertették az Ifjúsági Garancia Programot, s annak eddigi eredményeit.

 

 

 

 

 


Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta, az Ifjúsági Garanciaprogram lényege, hogy a 15 és 25 év közötti, már nem tanuló, de még nem is dolgozó fiatalok számára 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget biztosítson az elhelyezkedésre, munkatapasztalat szerzésére, vagy tanulásra. Fontos alappillére a projektnek, hogy a fiatalok minél kevesebb időt töltsenek a munkanélküliségben, illetve személyre szabott segítséget kapjanak ahhoz, hogy nagyobb esélyekkel induljanak a munkaerőpiacon. Nem mellékes, hogy a foglalkoztatók is támogatásban részesülnek, amennyiben élnek e lehetőséggel.

 

A szóban forgó program egy 2015 óta létező uniós forrásból megvalósuló támogatás, és a már említett korcsoport álláskeresőit tudja valamilyen pluszban (pl. anyagi juttatásban) részesíteni. Az iskolai végzettség vagy lakóhelyhez kötöttség nem kritérium.

 

A fiatalok az a célcsoport, ahol egyetlen nap is sok ahhoz, hogy megtapasztalják az állástalanság, a munkanélküliség világát. Tehát kiemelten kezeltük, és kezeljük a jövőben is, hogy a lehetőségekhez mérten a legalacsonyabbra csökkentsük a megyében a fiatal álláskeresők számát. Ez a program több módon tud támogatást nyújtani: legkedveltebb a bér- és járuléktámogatás, de képzéseket is szervezünk, továbbá a munkába járást, a lakhatási támogatást vagy az önálló vállalkozóvá válást is tudjuk ebből a forrásból biztosítani – magyarázta a kormánymegbízott, továbbá arról számolt be, hogy a foglalkoztatók is keresik a fiatal munkaerőt, hiszen nekik is céljuk, hogy minden szempontból frissítsenek vállalkozásukon. Ráadásul a fiatal dolgozók egyik legnagyobb előnye a rugalmasság.

 

A program 2021-ig tart, nagyságrendileg 7 milliárd forint jut Csongrád megyének. A megyében eddig 4280 fő részesült munkaerő-piaci támogatásban, továbbá 3230 fő foglalkoztatási ajánlatot kapott. 2019-ben eddig megyei szinten 1047 fő 25 év alatti álláskeresőnek tudtak támogatást biztosítani. Ami Mórahalmot illeti, eddig 415-en léptek be az Ifjúsági Garanciaprogramba.

 

Ugyan a végzős, szakmákat tanuló fiatalok nagy része már konkrét állásajánlatokkal rendelkezik, az illetékesek arra biztatják az érdekelt diákokat, hogy térjenek be a járási hivatalokba és regisztráljanak a programba. A hivatalokon és oktatási intézményeken kívül más fórumokon keresztül is igyekeznek tájékoztatást nyújtani: szoros együttműködést tartanak fenn a különböző pályaorientációs tanácsadói irodákkal, az ifjúságsegítő szolgálatokkal és a munkáltatókkal is.

 
 
VH-OP
 

Olvassa el ezt is!

Lemondanak a kedvezményes lakásról

Lemondanak a kedvezményes lakásról

Nagy Ernő, az elmúlt hetek indulatokkal és személyeskedésekkel tarkított lakásvásárlási...
A vásárhelyi strand fejlesztése zökkenőkkel

A vásárhelyi strand fejlesztése zökkenőkkel

Az ügyben vizsgálatot indított a rendőrség és a közbeszerzési döntőbizottság, amely szerdán...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.