GazdaságMilliárdok a fiatalok munkába állására Csongrád Megyében

2019. március 12., kedd
 
Milliárdok a fiatalok munkába állására Csongrád Megyében

Mintegy 7 milliárd forintból segíti a fiatalok munkába állását a Csongrád Megyei Kormányhivatal - hangzott el Mórahalmon, ahol ismertették az Ifjúsági Garancia Programot, s annak eddigi eredményeit.

 

 

 

 

 


Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta, az Ifjúsági Garanciaprogram lényege, hogy a 15 és 25 év közötti, már nem tanuló, de még nem is dolgozó fiatalok számára 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget biztosítson az elhelyezkedésre, munkatapasztalat szerzésére, vagy tanulásra. Fontos alappillére a projektnek, hogy a fiatalok minél kevesebb időt töltsenek a munkanélküliségben, illetve személyre szabott segítséget kapjanak ahhoz, hogy nagyobb esélyekkel induljanak a munkaerőpiacon. Nem mellékes, hogy a foglalkoztatók is támogatásban részesülnek, amennyiben élnek e lehetőséggel.

 

A szóban forgó program egy 2015 óta létező uniós forrásból megvalósuló támogatás, és a már említett korcsoport álláskeresőit tudja valamilyen pluszban (pl. anyagi juttatásban) részesíteni. Az iskolai végzettség vagy lakóhelyhez kötöttség nem kritérium.

 

A fiatalok az a célcsoport, ahol egyetlen nap is sok ahhoz, hogy megtapasztalják az állástalanság, a munkanélküliség világát. Tehát kiemelten kezeltük, és kezeljük a jövőben is, hogy a lehetőségekhez mérten a legalacsonyabbra csökkentsük a megyében a fiatal álláskeresők számát. Ez a program több módon tud támogatást nyújtani: legkedveltebb a bér- és járuléktámogatás, de képzéseket is szervezünk, továbbá a munkába járást, a lakhatási támogatást vagy az önálló vállalkozóvá válást is tudjuk ebből a forrásból biztosítani – magyarázta a kormánymegbízott, továbbá arról számolt be, hogy a foglalkoztatók is keresik a fiatal munkaerőt, hiszen nekik is céljuk, hogy minden szempontból frissítsenek vállalkozásukon. Ráadásul a fiatal dolgozók egyik legnagyobb előnye a rugalmasság.

 

A program 2021-ig tart, nagyságrendileg 7 milliárd forint jut Csongrád megyének. A megyében eddig 4280 fő részesült munkaerő-piaci támogatásban, továbbá 3230 fő foglalkoztatási ajánlatot kapott. 2019-ben eddig megyei szinten 1047 fő 25 év alatti álláskeresőnek tudtak támogatást biztosítani. Ami Mórahalmot illeti, eddig 415-en léptek be az Ifjúsági Garanciaprogramba.

 

Ugyan a végzős, szakmákat tanuló fiatalok nagy része már konkrét állásajánlatokkal rendelkezik, az illetékesek arra biztatják az érdekelt diákokat, hogy térjenek be a járási hivatalokba és regisztráljanak a programba. A hivatalokon és oktatási intézményeken kívül más fórumokon keresztül is igyekeznek tájékoztatást nyújtani: szoros együttműködést tartanak fenn a különböző pályaorientációs tanácsadói irodákkal, az ifjúságsegítő szolgálatokkal és a munkáltatókkal is.

 
 
VH-OP
 

Olvassa el ezt is!

Lemondanak a kedvezményes lakásról

Lemondanak a kedvezményes lakásról

Nagy Ernő, az elmúlt hetek indulatokkal és személyeskedésekkel tarkított lakásvásárlási...
A vásárhelyi strand fejlesztése zökkenőkkel

A vásárhelyi strand fejlesztése zökkenőkkel

Az ügyben vizsgálatot indított a rendőrség és a közbeszerzési döntőbizottság, amely szerdán...
 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.