Kultúra, oktatásMiért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban

2018. szeptember 21., péntek
 

Míg Nyugat-Európában és a tengerentúlon a diáklázadások, a hippi mozgalmak és a vietnami háború elleni tiltakozás voltak napirenden, Magyarországon egészen más állt a társadalom érdeklődésének homlokterében – mondta el a hódmezővásárhelyi Emlékpontban tartott csütörtöki könyvbemutatóján Tóth Eszter Zsófia. A történész 1968 Magyarországon. Miért hagytuk, hogy így legyen? címü, Murai Andrással közösen írt kötetét Nagy Gyöngyivel, a közgyűjtemény történészével beszélgetve ismertette.

 

 

 


A Kádár-rendszer ekkoriban a jólét szimbólumaként igyekezett olyan termékeket eljuttatni a Nyugattól vasfüggönnyel védett állampolgáraihoz, amelyekről úgy vélte, csökkentik a kapitalizmus iránti vágyakozást. Ekkor hozták forgalomba Magyarországon a Coca-Colát, s kezdték gyártani az Omnia kávét és a Túró Rudit. A kávézás kultúrájának új eleme volt a kotyogó kávéfőzőben készült, méregerős fekete, amelyet az addig kevéssé ismert mokkás készletben tálaltak. Ekkor kezdett terjedni a patronos szódásszifon, vagy az élelmiszeriparban a mélyhűtéses technológia, hogy a dolgozókat megfelelő mennyiségű bontottcsirkével láthassák el.

 

Az esztendő politikailag legemlékezetesebb eseménye a magyar haderő augusztusi bevonulása volt a Varsói Szerződés országaival karöltve a „baráti” Csehszlovákiába. Az év elején Kádár még szimpatizált Alexander Dubček reformtörekvéseivel, azonban nyár elejére „meggyőzték” Moszkvából, hogy Magyarország sem maradhat ki az ,,internacionalista segélynyújtás" keretében adandó segítségből.

 

S hogy a közvélemény ne az északi szomszéd területére masírozó magyar haderő tevékenységével foglalkozzon, a bevonulás napjára szervezték a korszak legnagyobb médiaeseményét, a Táncdalfesztivált, amelyen a nézők a villanykapcsolók és háztartási gépek bekapcsolásával, valamint postai úton voksolhattak Koncz Zsuzsa, vagy Koós János dalára.

 

A csehszlovákiai bevonulás idején két magyar katona vesztette életét, egy harckocsizó közlekedési balesetben hunyt el, míg egy hivatásos katona szívinfarktus miatt halt meg. A magyar katonák két hónapig tartózkodtak csehszlovák területen, az időt gyakorlatozással és a helyi mezőgazdasági munkákban való részvétellel töltötték el, majd hazatérek. A sajtó a bevonulásról annak első napján csak egy szűkszavú, „mínuszos” hírben emlékezett meg, majd a két hónap elteltével Kádár János a fővárosban, egy harisnyagyárban mondott beszédében szólt először a „segítségnyújtásról”.

 

Egy magyar fiatalember, a tizenhét éves szakmunkástanuló Bauer Sándor a bevonulás elleni tiltakozásaként felgyújtotta magát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, tettében követve a megszállás miatt választott tűzhalálban a prágai diákot, Jan Palach-ot.

 

Miért hagytuk, hogy így legyen? A kötet címében szereplő kérdésről Tóth Eszter Zsófia elmondta: bár a nyugati fiatalok lázadtak 1968-ban, magyar kortársaik és szüleik emlékezetében élénken élt az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás emléke, így az egy-két létrehozott, s az állambiztonság által felbomlasztott kommunán, vagy a Mao írásait olvasni összejáró, a rendszert balról kritizáló csoportok összejöveteleinél komolyabb forradalmi tevékenység nem történt az ötven évvel ezelőtti Magyarországon.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Lendületben a vásárhelyi Kosársuli

Lendületben a vásárhelyi Kosársuli

A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált...
Múltidézés a háborús levelezőlapok által

Múltidézés a háborús levelezőlapok által

A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két...
 

És ezt már olvasta?

Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban A huszadik század nagyformátumú kultuszminisztere, gróf Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életútját és tevékenységét mutatták be. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Elhunyt Szeli Ferenc
Elhunyt Szeli Ferenc

65 éves korában elhunyt Szeli Ferenc, aki az MSZP korábbi önkormányzati képviselője, a Kertváros korábbi egyéni képviselője, a helyi szervezet elnökségi tagja volt.

 
A végére elfogyott az erő és a koncentráció
A végére elfogyott az erő és a koncentráció Borítékolható volt, hogy nagyon nehéz meccs vár a vásárhelyi csapatra a Békéscsaba U21 gárdája ellen az NBII őszi zárófordulójában.
 
Tartósan a tabella élén a Kosársuli
Tartósan a tabella élén a Kosársuli Az NB I/B Zöld csoportjában a 11. fordulóján a jó formában lévő együttes a győzelemért lépett pályára a Mercedes Kosárlabda Akadémia csodás pályáján.
 
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját A most átadott országos középiskolai képzési központhoz hasonló működik a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban is.
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra A Vásárhelyi Hírek háziasszonya Baracskay Angéla: "'Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, de a sütinek mindig van apropója. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok."