Kultúra, oktatásMadách-szimpózium az Alföldi Galériában

2019. április 28., vasárnap
 
Madách-szimpózium az Alföldi Galériában

Első alkalommal rendezett tanácskozást Hódmezővásárhelyen a Madách Irodalmi Társaság, a XXVII. Madách Szimpózium tavaszi ülésszakára az Alföldi Galériában került sor április 25-én.

 

 

 

 

 

 

 


Miklós Péter, a társrendező Tornyai János Múzeum igazgatója a helyszínválasztásról elmondta: az Alföldi Galéria állandó kiállításában több olyan műtárgyat is őriz, amelyeket Madách-művek inspiráltak, sőt a júniusban itt nyílik a Kass János alkalmazott grafikáit és Madách-illusztrációit bemutató kiállítás is, s az ülésszak helyszínéül szolgáló terem Dömötör Mihály: Kereszt parafrázisok. A XII. stáció című fotókiállításának nyitóterme pedig kapcsolódik Madách Tragédiájának gondolatvilágához.

 

A Madách Irodalmi Társaság közel három évtizede működő tudományos, irodalmi, kulturális szervezet, amelyet irodalom- és művelődéstörténettel foglalkozó szakemberek hoztak létre a nemcsak drámaíró, de vármegyei és parlamenti politikus Madách Imre tevékenységének sokszínű vizsgálatára a nyelvészet, a szociológia, a filológia, az irodalomértelmezés, vagy épp a vallástörténet oldaláról, s hogy a kutatások eredményeit kiadványokban adják közre.

 

Az 1860-as években elkészült Az ember tragédiája a magyar kulturális és szellemi örökségének egyik egyedülálló alkotása, azonban a nyolcvan taggal működő társaság nemcsak e művével, hanem Madách költeményeivel és beszédeivel is foglalkozik.

 

Az ülésszakon a vásárhelyi történész, Diószegi Szabó Pál Madách Imre védegyleti tárgyú felszólalását vette górcső alá, míg Bene Zoltán, az egyesület elnöke Madách művének Londoni színe kapcsán az író által képviselt konzervatív gondolat mibenlétét vizsgálta.

 

Miklós Péter A váradós Éva és a bűnös élet című előadásában az anyaság, a bűn és a megváltás kérdéseit elemezte. Madách drámájának 15. színe kapcsán elmondta: az édeni bűnesetnek fizikai és metafizikai következményei vannak, így a Paradicsomból való kikerülés, a nők számára a fájdalmas szülés és a férfi számára a fáradságos munka – mint ahogyan Mózes első könyvében olvasható. S az eredendő bűn következménye az Istennel való közvetlen kapcsolat vége, s hogy a bizonyosság helyét a valószínűség, a hit veszi át. Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze a szegedi születésű grafikus, Kass János Madách-illusztrációiról mondta el gondolatait, míg az ülésszakot záró előadásában Bogoly József Ágoston irodalomtörténész Az ember tragédiájának kutatástörténetébe engedett bepillantást.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Alföldi Állattenyésztési Napok huszonhatodszor

Alföldi Állattenyésztési Napok...

A hódmezővásárhelyi kiállítást 2019-ben az OMÉK állattenyésztési...
Az Év tájépítésze Díj a Hódi Pál utcai park tervezőjének

Az Év tájépítésze Díj a Hódi Pál utcai...

A méltatás szerint: megvalósult tereiben nekünk is harmonikusabb és ha nem is könnyebb, de biztosan szebb az...
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.