Kultúra, oktatásMadách-szimpózium az Alföldi Galériában

2019. április 28., vasárnap
 
Madách-szimpózium az Alföldi Galériában

Első alkalommal rendezett tanácskozást Hódmezővásárhelyen a Madách Irodalmi Társaság, a XXVII. Madách Szimpózium tavaszi ülésszakára az Alföldi Galériában került sor április 25-én.

 

 

 

 

 

 

 


Miklós Péter, a társrendező Tornyai János Múzeum igazgatója a helyszínválasztásról elmondta: az Alföldi Galéria állandó kiállításában több olyan műtárgyat is őriz, amelyeket Madách-művek inspiráltak, sőt a júniusban itt nyílik a Kass János alkalmazott grafikáit és Madách-illusztrációit bemutató kiállítás is, s az ülésszak helyszínéül szolgáló terem Dömötör Mihály: Kereszt parafrázisok. A XII. stáció című fotókiállításának nyitóterme pedig kapcsolódik Madách Tragédiájának gondolatvilágához.

 

A Madách Irodalmi Társaság közel három évtizede működő tudományos, irodalmi, kulturális szervezet, amelyet irodalom- és művelődéstörténettel foglalkozó szakemberek hoztak létre a nemcsak drámaíró, de vármegyei és parlamenti politikus Madách Imre tevékenységének sokszínű vizsgálatára a nyelvészet, a szociológia, a filológia, az irodalomértelmezés, vagy épp a vallástörténet oldaláról, s hogy a kutatások eredményeit kiadványokban adják közre.

 

Az 1860-as években elkészült Az ember tragédiája a magyar kulturális és szellemi örökségének egyik egyedülálló alkotása, azonban a nyolcvan taggal működő társaság nemcsak e művével, hanem Madách költeményeivel és beszédeivel is foglalkozik.

 

Az ülésszakon a vásárhelyi történész, Diószegi Szabó Pál Madách Imre védegyleti tárgyú felszólalását vette górcső alá, míg Bene Zoltán, az egyesület elnöke Madách művének Londoni színe kapcsán az író által képviselt konzervatív gondolat mibenlétét vizsgálta.

 

Miklós Péter A váradós Éva és a bűnös élet című előadásában az anyaság, a bűn és a megváltás kérdéseit elemezte. Madách drámájának 15. színe kapcsán elmondta: az édeni bűnesetnek fizikai és metafizikai következményei vannak, így a Paradicsomból való kikerülés, a nők számára a fájdalmas szülés és a férfi számára a fáradságos munka – mint ahogyan Mózes első könyvében olvasható. S az eredendő bűn következménye az Istennel való közvetlen kapcsolat vége, s hogy a bizonyosság helyét a valószínűség, a hit veszi át. Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze a szegedi születésű grafikus, Kass János Madách-illusztrációiról mondta el gondolatait, míg az ülésszakot záró előadásában Bogoly József Ágoston irodalomtörténész Az ember tragédiájának kutatástörténetébe engedett bepillantást.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Alföldi Állattenyésztési Napok huszonhatodszor

Alföldi Állattenyésztési Napok...

A hódmezővásárhelyi kiállítást 2019-ben az OMÉK állattenyésztési...
Az Év tájépítésze Díj a Hódi Pál utcai park tervezőjének

Az Év tájépítésze Díj a Hódi Pál utcai...

A méltatás szerint: megvalósult tereiben nekünk is harmonikusabb és ha nem is könnyebb, de biztosan szebb az...
 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.