Kultúra, oktatásLen-in mánia középiskolások szemével

2018. december 6., csütörtök
 

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Len-in mánia kiállítással ismerkedtek csütörtökön a Gregus Máté Szakközépiskola diákjai, akik maguk is megmutatták, milyen vizuális tartalommal lehet megtölteni Vlagyimir Iljics portréját.

 

 

 

 

 


A Len-in mánia című kiállítás három részből épült fel – mondta el a tárlatot bemutatva Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze. A Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött hagyományos Lenin-ábrázolások mellett látható a hódmezővásárhelyi „trónoló” Lenin-szobor története az 1970-es felállításától, az ünnepségen betöltött szerepén át a rendszerváltás idején bekövetkezett elszállításáig, míg a harmadik részt Udvardy Csaba művei jelentik, amelyben az alkotó a kommunizmus által felépített személyi kultusz jelképrendszerét fordítja ki és teszi Lenint a kortárs popkultúra részévé.

 

A tárlatvezetés során kiderült, hogy a fiatalok – bár még történelemből nem tanultak róla a középiskolában – hallottak Leninről, akinek személyéhez és a korszakhoz a kiállítás derűvel, de nem kinevetve fordul.

 

A tárlatlátogatás második felében pedig a diákok színes ceruzákkal mutathatták meg, hogyan formálnák át a Lenin-portré körvonalait tartalmazó képet, amelyet a foglalkozást követően magukkal is vihettek.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Naptár jótékony célra

Naptár jótékony célra

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület 2019-es naptárt adott ki. A helyi értékeket bemutató naptár...
Karácsonyi koncert lemezpremierrel

Karácsonyi koncert lemezpremierrel

A közelgő ünnep hangulatát megelőlegező, zeneileg sokszínű koncertre invitálja a vásárhelyieket a...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.