Kultúra, oktatásLen-in mánia középiskolások szemével

2018. december 6., csütörtök
 

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Len-in mánia kiállítással ismerkedtek csütörtökön a Gregus Máté Szakközépiskola diákjai, akik maguk is megmutatták, milyen vizuális tartalommal lehet megtölteni Vlagyimir Iljics portréját.

 

 

 

 

 


A Len-in mánia című kiállítás három részből épült fel – mondta el a tárlatot bemutatva Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze. A Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött hagyományos Lenin-ábrázolások mellett látható a hódmezővásárhelyi „trónoló” Lenin-szobor története az 1970-es felállításától, az ünnepségen betöltött szerepén át a rendszerváltás idején bekövetkezett elszállításáig, míg a harmadik részt Udvardy Csaba művei jelentik, amelyben az alkotó a kommunizmus által felépített személyi kultusz jelképrendszerét fordítja ki és teszi Lenint a kortárs popkultúra részévé.

 

A tárlatvezetés során kiderült, hogy a fiatalok – bár még történelemből nem tanultak róla a középiskolában – hallottak Leninről, akinek személyéhez és a korszakhoz a kiállítás derűvel, de nem kinevetve fordul.

 

A tárlatlátogatás második felében pedig a diákok színes ceruzákkal mutathatták meg, hogyan formálnák át a Lenin-portré körvonalait tartalmazó képet, amelyet a foglalkozást követően magukkal is vihettek.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Naptár jótékony célra

Naptár jótékony célra

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület 2019-es naptárt adott ki. A helyi értékeket bemutató naptár...
Karácsonyi koncert lemezpremierrel

Karácsonyi koncert lemezpremierrel

A közelgő ünnep hangulatát megelőlegező, zeneileg sokszínű koncertre invitálja a vásárhelyieket a...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.