Kultúra, oktatásLen-in mánia középiskolások szemével

2018. december 6., csütörtök
 

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Len-in mánia kiállítással ismerkedtek csütörtökön a Gregus Máté Szakközépiskola diákjai, akik maguk is megmutatták, milyen vizuális tartalommal lehet megtölteni Vlagyimir Iljics portréját.

 

 

 

 

 


A Len-in mánia című kiállítás három részből épült fel – mondta el a tárlatot bemutatva Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze. A Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött hagyományos Lenin-ábrázolások mellett látható a hódmezővásárhelyi „trónoló” Lenin-szobor története az 1970-es felállításától, az ünnepségen betöltött szerepén át a rendszerváltás idején bekövetkezett elszállításáig, míg a harmadik részt Udvardy Csaba művei jelentik, amelyben az alkotó a kommunizmus által felépített személyi kultusz jelképrendszerét fordítja ki és teszi Lenint a kortárs popkultúra részévé.

 

A tárlatvezetés során kiderült, hogy a fiatalok – bár még történelemből nem tanultak róla a középiskolában – hallottak Leninről, akinek személyéhez és a korszakhoz a kiállítás derűvel, de nem kinevetve fordul.

 

A tárlatlátogatás második felében pedig a diákok színes ceruzákkal mutathatták meg, hogyan formálnák át a Lenin-portré körvonalait tartalmazó képet, amelyet a foglalkozást követően magukkal is vihettek.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Naptár jótékony célra

Naptár jótékony célra

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület 2019-es naptárt adott ki. A helyi értékeket bemutató naptár...
Karácsonyi koncert lemezpremierrel

Karácsonyi koncert lemezpremierrel

A közelgő ünnep hangulatát megelőlegező, zeneileg sokszínű koncertre invitálja a vásárhelyieket a...
 

És ezt már olvasta?

Módosították a költségvetést
Módosították a költségvetést A büdzsé módosításra az állami támogatások és korábban született közgyűlési határozatok átvezetése és a pályázatok miatt van szükség,
 
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC A hétvégén tartotta a Hód Úszó SE a JAKED-HÓD Cikluszáró Nemzetközi Úszóversenyt. A HSÚVC a szezonzáró versenyen megnyerte a HÓD Kupát. Eredményekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.