GazdaságKözéppontban az emberi egészségre is kiható kutatások

2019. február 4., hétfő
 
Középpontban az emberi egészségre is kiható kutatások

Jelentősen hozzájárulhat Magyarország állattenyésztésének, pontosabban takarmányozásának korszerűsítéséhez a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar.

 

 

 

 

 


 

Tavaly szeptember 18-án a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap pályazati döntéshozói 398 millió forintot ítéltek meg a Szegedi Tudományegyetem hároméves kutatás-fejlesztési programjának. A program másik résztvevője, a Hód-Mezőgazda Zrt. ezen a pályázaton 362 millió forintot nyert a programra.

Ebből következően a közös célként a tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem.

 

A hároméves kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladja az egymilliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez.

Az SZTE vásárhelyi Mezőgazdasági Kara – amely a takarmányozásban már eddig is jelentős kutatási eredményeket mutathat fel –  kutatási folyamatába a Természettudományi és Informatikai Kar és az Orvostudományi Kar is besegít.   

A nagyívű projekt eredményeként az intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozásában a legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű tejtermelést lehetővé tevő energia- és tápanyagellátás kialakítása a cél.

Kevesen tudják, hogy a kérődző állatok speciális emésztési mechanizmusának megfelelő takarmány egyik elterjedt adalékanyagai, az emberi egészségre vitatott hatású pálmaolaj-alapú zsírkiegészítők.

A kutatási program ezek kiváltásának megoldását is keresi. A projekt leírásában olvasható: a várakozások szerint az új megoldás a hozzáadott magas biológiai értékkel rendelkező komponensnek, a többi közt a lecitinnek köszönhetően az energiapótlás mellett előnyösen befolyásolja az intenzív tejtermelő állományok produktív- és reproduktív tulajdonságait is.

 

A kutatás eredményeit elsőként hasznosítja, illetve megosztja a tapasztalatokat – a projektpartner - a Hódmezővásárhely környéki telepein 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tartó Hód-Mezőgazda Zrt.

 

A Mezőgazdasági Kar kutatómunkája, annak eredményei, nemcsak hazai, hanem külföldi állattenyésztők érdeklődésére is számíthat, például a pálmaolaj emberi egészségre gyakorolt ​​- folyamatosan nagy vitákat kiváltó vélt, vagy valós - káros hatásai miatt.

Ami viszont tény, hogy hatalmas termesztése az erdőirtást, az élőhelyek elvesztését és a magas szennyezőanyag-kibocsátást okozza.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

17 éve hunyt el Rapcsák András

17 éve hunyt el Rapcsák András

Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset...
Pápán játszott bajnoki fordulót a Kosársuli

Pápán játszott bajnoki fordulót a Kosársuli

Ismét nyertek, továbbra is vezetik a tabellát, és ami talán még fontosabb, idegenben a legnagyobb...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.