GazdaságKözéppontban az emberi egészségre is kiható kutatások

2019. február 4., hétfő
 
Középpontban az emberi egészségre is kiható kutatások

Jelentősen hozzájárulhat Magyarország állattenyésztésének, pontosabban takarmányozásának korszerűsítéséhez a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar.

 

 

 

 

 


 

Tavaly szeptember 18-án a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap pályazati döntéshozói 398 millió forintot ítéltek meg a Szegedi Tudományegyetem hároméves kutatás-fejlesztési programjának. A program másik résztvevője, a Hód-Mezőgazda Zrt. ezen a pályázaton 362 millió forintot nyert a programra.

Ebből következően a közös célként a tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem.

 

A hároméves kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladja az egymilliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez.

Az SZTE vásárhelyi Mezőgazdasági Kara – amely a takarmányozásban már eddig is jelentős kutatási eredményeket mutathat fel –  kutatási folyamatába a Természettudományi és Informatikai Kar és az Orvostudományi Kar is besegít.   

A nagyívű projekt eredményeként az intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozásában a legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű tejtermelést lehetővé tevő energia- és tápanyagellátás kialakítása a cél.

Kevesen tudják, hogy a kérődző állatok speciális emésztési mechanizmusának megfelelő takarmány egyik elterjedt adalékanyagai, az emberi egészségre vitatott hatású pálmaolaj-alapú zsírkiegészítők.

A kutatási program ezek kiváltásának megoldását is keresi. A projekt leírásában olvasható: a várakozások szerint az új megoldás a hozzáadott magas biológiai értékkel rendelkező komponensnek, a többi közt a lecitinnek köszönhetően az energiapótlás mellett előnyösen befolyásolja az intenzív tejtermelő állományok produktív- és reproduktív tulajdonságait is.

 

A kutatás eredményeit elsőként hasznosítja, illetve megosztja a tapasztalatokat – a projektpartner - a Hódmezővásárhely környéki telepein 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tartó Hód-Mezőgazda Zrt.

 

A Mezőgazdasági Kar kutatómunkája, annak eredményei, nemcsak hazai, hanem külföldi állattenyésztők érdeklődésére is számíthat, például a pálmaolaj emberi egészségre gyakorolt ​​- folyamatosan nagy vitákat kiváltó vélt, vagy valós - káros hatásai miatt.

Ami viszont tény, hogy hatalmas termesztése az erdőirtást, az élőhelyek elvesztését és a magas szennyezőanyag-kibocsátást okozza.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

17 éve hunyt el Rapcsák András

17 éve hunyt el Rapcsák András

Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset...
Pápán játszott bajnoki fordulót a Kosársuli

Pápán játszott bajnoki fordulót a Kosársuli

Ismét nyertek, továbbra is vezetik a tabellát, és ami talán még fontosabb, idegenben a legnagyobb...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.