GazdaságKözéppontban az emberi egészségre is kiható kutatások

2019. február 4., hétfő
 
Középpontban az emberi egészségre is kiható kutatások

Jelentősen hozzájárulhat Magyarország állattenyésztésének, pontosabban takarmányozásának korszerűsítéséhez a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar.

 

 

 

 

 


 

Tavaly szeptember 18-án a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap pályazati döntéshozói 398 millió forintot ítéltek meg a Szegedi Tudományegyetem hároméves kutatás-fejlesztési programjának. A program másik résztvevője, a Hód-Mezőgazda Zrt. ezen a pályázaton 362 millió forintot nyert a programra.

Ebből következően a közös célként a tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem.

 

A hároméves kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladja az egymilliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez.

Az SZTE vásárhelyi Mezőgazdasági Kara – amely a takarmányozásban már eddig is jelentős kutatási eredményeket mutathat fel –  kutatási folyamatába a Természettudományi és Informatikai Kar és az Orvostudományi Kar is besegít.   

A nagyívű projekt eredményeként az intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozásában a legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű tejtermelést lehetővé tevő energia- és tápanyagellátás kialakítása a cél.

Kevesen tudják, hogy a kérődző állatok speciális emésztési mechanizmusának megfelelő takarmány egyik elterjedt adalékanyagai, az emberi egészségre vitatott hatású pálmaolaj-alapú zsírkiegészítők.

A kutatási program ezek kiváltásának megoldását is keresi. A projekt leírásában olvasható: a várakozások szerint az új megoldás a hozzáadott magas biológiai értékkel rendelkező komponensnek, a többi közt a lecitinnek köszönhetően az energiapótlás mellett előnyösen befolyásolja az intenzív tejtermelő állományok produktív- és reproduktív tulajdonságait is.

 

A kutatás eredményeit elsőként hasznosítja, illetve megosztja a tapasztalatokat – a projektpartner - a Hódmezővásárhely környéki telepein 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tartó Hód-Mezőgazda Zrt.

 

A Mezőgazdasági Kar kutatómunkája, annak eredményei, nemcsak hazai, hanem külföldi állattenyésztők érdeklődésére is számíthat, például a pálmaolaj emberi egészségre gyakorolt ​​- folyamatosan nagy vitákat kiváltó vélt, vagy valós - káros hatásai miatt.

Ami viszont tény, hogy hatalmas termesztése az erdőirtást, az élőhelyek elvesztését és a magas szennyezőanyag-kibocsátást okozza.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

17 éve hunyt el Rapcsák András

17 éve hunyt el Rapcsák András

Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset...
Pápán játszott bajnoki fordulót a Kosársuli

Pápán játszott bajnoki fordulót a Kosársuli

Ismét nyertek, továbbra is vezetik a tabellát, és ami talán még fontosabb, idegenben a legnagyobb...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.