Kultúra, oktatásKortárs művészeti párbeszéd

2019. június 30., vasárnap
 

A realista akvarell festészet mesterének, a hódmezővásárhelyi Szabó Klára Petrának június 28-án nyílt kiállítása Kismartonban, a Landesgalerie Burgenlandban.

 

 

 

 

 

 

Florian Langgal szeptember közepéig látható közös kiállításuk egy sorozat, egy „művészeti párbeszéd” része, amelynek lényege, hogy 2013-tól meghívják a szomszédos országok művészeit, és egy burgenlandi művésszel együtt állítanak ki - mondta Margit Fröhlich a tárlatok kurátora.

 

Az idei művészeti párbeszédet két azonos generációhoz tartozó művésznek szentelték, akiket hasonló témák ihletnek meg, jóllehet más formanyelvvel. Az idén megfogalmazott téma a Paradicsom Földünkön történő megteremtésének kísérletét mutatja be.


Az innovatív, kreatív, a technikai vívmányokat is bátran használó Szabó Klára Petra a nő különböző szerepeivel és társadalmi elvárásaival foglalkozik. A főszereplő ő maga, aki munkáiban egy nő csendes félelmeire és vágyaira összpontosít.

Szabó Klára Petra a realista akvarell festészet mestere. A személyes életéből és számtalan utazásából készült pillanatképek sablonként szolgálnak, és részben realisztikus, részben szürreális képek együttese. Animációiban rövid hurkot alakít ki és az egyes képek keretként szolgálnak

 

Margit Fröhlich elmondta, miközben Szabó Klára Petra alkotásiban a saját mindennapi életével, Florian Lang a magánszféra külvilág előli elrejtésével foglalkozik. A feszültség abban rejlik, hogy a hasonló tartalmakat különböző formákba és fogalmakba fordító műveket egymás mellé állítják.

 

A vásárhelyi festőművésznek számtalan hazai és külföldi kiállítása volt az elmúlt években, rezidens ösztöndíjasként pedig az európai országok mellett, Japán, Dél Korea kultúrájával is megismerkedhetett, amelyeket szívesen beépít alkotásaiba. Ezektől az impresszióktól válik mindig izgalmassá egy-egy kiállítása, amely mindig nagyszámú érdeklődőt vonz, mint például Kismartonban is.  

 

Július 4-én pedig itthon, pontosabban Budapesten, az Ybl Budai Kreatív Házban - öt művésszel - lesz kiállítása, amelynek ismét csak a nő lesz a főszereplője, legalább is a címe alapján: Így látjuk mi...Öntárgyiasítás, női pozíciók.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismét magyar bajnok lett a vásárhelyi kislány

Ismét magyar bajnok lett a vásárhelyi...

A lányok mezőnyében 100 % -os teljesítménnyel megnyerte a 12 éves lányok mezőnyét. Ezzel az...
Ennivaló receptjeink - Sárgabarack torta citromos túrókrémmel

Ennivaló receptjeink - Sárgabarack torta...

Angéla: "Amit most hozok, tök egyszerű, helyettünk készíti el szinte magát, nem sütjük, és...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.