Kultúra, oktatásKortárs művészeti párbeszéd

2019. június 30., vasárnap
 

A realista akvarell festészet mesterének, a hódmezővásárhelyi Szabó Klára Petrának június 28-án nyílt kiállítása Kismartonban, a Landesgalerie Burgenlandban.

 

 

 

 

 

 

Florian Langgal szeptember közepéig látható közös kiállításuk egy sorozat, egy „művészeti párbeszéd” része, amelynek lényege, hogy 2013-tól meghívják a szomszédos országok művészeit, és egy burgenlandi művésszel együtt állítanak ki - mondta Margit Fröhlich a tárlatok kurátora.

 

Az idei művészeti párbeszédet két azonos generációhoz tartozó művésznek szentelték, akiket hasonló témák ihletnek meg, jóllehet más formanyelvvel. Az idén megfogalmazott téma a Paradicsom Földünkön történő megteremtésének kísérletét mutatja be.


Az innovatív, kreatív, a technikai vívmányokat is bátran használó Szabó Klára Petra a nő különböző szerepeivel és társadalmi elvárásaival foglalkozik. A főszereplő ő maga, aki munkáiban egy nő csendes félelmeire és vágyaira összpontosít.

Szabó Klára Petra a realista akvarell festészet mestere. A személyes életéből és számtalan utazásából készült pillanatképek sablonként szolgálnak, és részben realisztikus, részben szürreális képek együttese. Animációiban rövid hurkot alakít ki és az egyes képek keretként szolgálnak

 

Margit Fröhlich elmondta, miközben Szabó Klára Petra alkotásiban a saját mindennapi életével, Florian Lang a magánszféra külvilág előli elrejtésével foglalkozik. A feszültség abban rejlik, hogy a hasonló tartalmakat különböző formákba és fogalmakba fordító műveket egymás mellé állítják.

 

A vásárhelyi festőművésznek számtalan hazai és külföldi kiállítása volt az elmúlt években, rezidens ösztöndíjasként pedig az európai országok mellett, Japán, Dél Korea kultúrájával is megismerkedhetett, amelyeket szívesen beépít alkotásaiba. Ezektől az impresszióktól válik mindig izgalmassá egy-egy kiállítása, amely mindig nagyszámú érdeklődőt vonz, mint például Kismartonban is.  

 

Július 4-én pedig itthon, pontosabban Budapesten, az Ybl Budai Kreatív Házban - öt művésszel - lesz kiállítása, amelynek ismét csak a nő lesz a főszereplője, legalább is a címe alapján: Így látjuk mi...Öntárgyiasítás, női pozíciók.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismét magyar bajnok lett a vásárhelyi kislány

Ismét magyar bajnok lett a vásárhelyi...

A lányok mezőnyében 100 % -os teljesítménnyel megnyerte a 12 éves lányok mezőnyét. Ezzel az...
Ennivaló receptjeink - Sárgabarack torta citromos túrókrémmel

Ennivaló receptjeink - Sárgabarack torta...

Angéla: "Amit most hozok, tök egyszerű, helyettünk készíti el szinte magát, nem sütjük, és...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.